Διαγωνισμός φωτογραφίας κυπριακής κουζίνας

Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής με την ευκαιρία της εγγραφής της Μεσογειακής Διατροφής στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, προκηρύσσει διαδικτυακό φωτογραφικό διαγωνισμό με τίτλο «Η τέχνη της μαγειρικής, απαθανατίζοντας τη γαστρονομική παράδοση της Κύπρου».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σκοπός του διαγωνισμού είναι να προτρέψει τους φίλους της γαστρονομίας, της παράδοσης και της φωτογραφικής τέχνης να ασχοληθούν ενεργά με την καταγραφή της ιστορίας της κυπριακής κουζίνας μέσα από το φωτογραφικό τους φακό κι έτσι να συμβάλουν στη διαφύλαξη και στην προβολή της σημαντικής αυτής πτυχής της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Από τους διοργανωτές εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού αναμένεται να ενισχυθεί το ενδιαφέρον για τη γαστρονομική παράδοση της Κύπρου και να συλλεχθεί πρωτότυπο τεκμηριωμένο φωτογραφικό υλικό με το οποίο έπειτα θα εμπλουτιστεί η βάση δεδομένων του Μουσείου.

Ο διαγωνισμός επιχορηγείται από το Cyprus Fulbright Commission στα πλαίσια του 2013 Alumni Small Grants Competition.

Κατηγορίες

Ο διαγωνισμός αποτελείται από τρεις διαφορετικές κατηγορίες:

α. Διαδικασία προετοιμασίας και παρασκευής παραδοσιακών εδεσμάτων, φαγητών και προϊόντων
β. Παρουσίαση και σερβίρισμα παραδοσιακών πιάτων
γ. Η Κυπριακή παραδοσιακή κουζίνα μέσα από τα μάτια των παιδιών

Όροι και διευκρινίσεις

Συμμετοχή

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν επαγγελματίες φωτογράφοι και άτομα τα οποία έχουν ειδικό ενδιαφέρον για τη φωτογραφική τέχνη, τη γαστρονομία και την παράδοση.
Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι δωρεάν.
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει με όσες φωτογραφίες επιθυμεί.

Κατηγορίες

 • Στις κατηγορίες α και β δικαίωμα συμμετοχής έχουν άτομα άνω των δεκαπέντε ετών.

 • Στην κατηγορία γ δικαίωμα συμμετοχής έχουν άτομα κάτω των δεκαπέντε ετών.

 • Στην κατηγορία α οι συμμετέχοντες καλούνται να απαθανατίσουν στιγμιότυπα τα οποία αφορούν τις διαδικασίες προετοιμασίας και παρασκευής παραδοσιακών φαγητών και προϊόντων. Μπορούν δηλαδή να φωτογραφίσουν πρώτες ύλες, παραδοσιακά σκεύη και εργαλεία, χώρους και εγκαταστάσεις παραγωγής, τα στάδια παρασκευής και προετοιμασίας.

 • Στην κατηγορία β οι συμμετέχοντες καλούνται να απαθανατίσουν στιγμιότυπα τα οποία αφορούν την παρουσίαση, το σερβίρισμα και την κατανάλωση παραδοσιακών προϊόντων και πιάτων. Μπορούν δηλαδή να φωτογραφίσουν ολοκληρωμένα πιάτα, την κατανάλωσή τους σε καθημερινό πλαίσιο ή σε ειδικές περιστάσεις.

 • Στην κατηγορία γ τα παιδιά μπορούν ελεύθερα να καταγράψουν εικόνες τις οποίες θεωρούν ότι σχετίζονται με την παραδοσιακή διατροφή.

 • Προτείνεται η περιδιάβαση στην ιστοσελίδα του Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής για πληροφορίες που αφορούν γενικά την παραδοσιακή κουζίνα http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy (κατηγορίες: τρόφιμα, συνταγές, σιτηρέσιο-γεύματα, χώροι παραγωγής & διάθεσης, τεχνικές παραγωγής, παραδοσιακά σκεύη) http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy/web/guest/games

Υποβολή/ Επεξεργασία φωτογραφιών

 • Η υποβολή των φωτογραφιών θα γίνεται στο διαδικτυακό χώρο του διαγωνισμού, μέσα από την ιστοσελίδα του Μουσείου http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy/

 • Οι φωτογραφίες μπορεί να είναι είτε έγχρωμες είτε μαυρόασπρες.

 • Για να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή οι φωτογραφίες πρέπει να έχουν ανάλυση τουλάχιστον 5 εκατομμύρια pixels (5 megapixels).

 • Όλες οι φωτογραφίες πρέπει να αντανακλούν ξεκάθαρα το θέμα της κατηγορίας στην οποία υποβάλλονται. Βασική ηλεκτρονική επεξεργασία των φωτογραφιών επιτρέπεται εφόσον δεν αλλοιώνεται το περιεχόμενο.

 • Οι φωτογραφίες είναι απαραίτητο να συνοδεύονται από σύντομο κείμενο μέχρι 100 λέξεις στο οποίο θα αναφέρονται οι εξής πληροφορίες: α) σε ποια κατηγορία ανήκει β) ημερομηνία και τόπος (πόλη, χωριό) λήψης της φωτογραφίας γ) σύντομη περιγραφή της φωτογραφίας π.χ. εποχή του χρόνου, ειδική περίσταση κτλ.

Η τελευταία ημερομηνία υποβολής είναι στις 2 Μαΐου 2014.

Αποτελέσματα

 • Η αρχική ψηφοφορία θα γίνει από το κοινό στο διαδικτυακό χώρο του διαγωνισμού. Οι 50 δημοφιλέστερες συμμετοχές από κάθε κατηγορία θα παραδοθούν στην αρμόδια κριτική επιτροπή για την ανάδειξη των νικητών.

 • Η κριτική επιτροπή θα καθορίσει τις νικητήριες φωτογραφίες με κριτήριο την πρωτοτυπία, την τεχνική, τη σύνθεση, την ακρίβεια ως προς το θέμα και την τεκμηρίωση.

 • Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου.

 • Στους νικητές θα δοθούν τα εξής βραβεία: ταξίδι στην Πολωνία στα πλαίσια Ευρωπαϊκού Προγράμματος με καλυμμένα όλα τα έξοδα και δυνατότητα παρουσίασης της εμπειρίας του διαγωνισμού, η έκδοση ‘Τόποι Κοινοί με Ψωμί και με Κρασί’ του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, η έκδοση ‘Γαστρονομικός Οδηγός Μαραθάσας’ της ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ετήσιες συνδρομές μέλους για το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφές κι άλλα που θα ανακοινωθούν αργότερα.

 • Οι φωτογραφίες που θα διακριθούν θα συμπεριληφθούν σε έκθεση φωτογραφίας που θα πραγματοποιηθεί μετά το τέλος του διαγωνισμού.

Τα δικαιώματά σας

Με τις φωτογραφίες σας συμβάλλετε στην προσπάθεια του Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής για τη διαφύλαξη και ανάδειξη του γαστρονομικού μας πολιτισμού και σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό!

Συμμετέχοντας στο διαγωνισμό διατηρείτε όλα τα πνευματικά δικαιώματα για τις φωτογραφίες που υποβάλλετε, αυτόματα όμως δηλώνετε ότι παραχωρείτε στο Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής το δικαίωμα δημοσίευσης, έκθεσης και εκτύπωσης των φωτογραφιών καθώς επίσης για εκδόσεις, αναρτήσεις σε ιστοσελίδες και blogs, δημοσιεύεις, παρουσιάσεις, στα πλαίσια της αποστολής του Μουσείου.

Το Μουσείο δεσμεύεται ότι θα αναφέρει το όνομα του φωτογράφου με την επεξήγηση “©Ονοματεπώνυμο”.

Υποβάλλοντας μία φωτογραφία είναι απαραίτητο πρόσωπα που απεικονίζονται σε αυτή να συμφωνούν με τη δημοσίευσή τους.

Δεσμεύεστε επίσης ότι είστε ο μοναδικός δημιουργός των φωτογραφιών και ότι οι φωτογραφίες δεν περιέχουν κανένα δάνειο ή απομίμηση που αφορά υφιστάμενα έργα και γενικότερα ότι δεν έχετε χρησιμοποιήσει στοιχεία που θίγουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ή τα δικαιώματα τρίτων και ότι δεν παραβιάζουν την προσωπική σφαίρα και ατομική ζωή οποιουδήποτε τρίτου.

Η συμμετοχή σας στο διαγωνισμό προϋποθέτει την αποδοχή των παραπάνω όρων.

Τελετή Απονομής και Έκθεση

Η τελετή απονομής και η έκθεση με τις φωτογραφίες που θα διακριθούν στο διαγωνισμό θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2014 σε ημερομηνία και τοποθεσία που θα ανακοινωθεί εγκαίρως.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Via Gather Journal & Artful Desperado

You May Also Like

Σήκωσε αυλαία το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Σήκωσε αυλαία χθες το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, στο Θέατρο Ριάλτο. Το ...

Τελευταία διαδικτυακή συναυλία και ζυμώσεις για νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου

Με ένα νονέτο, έργο για εννέα μουσικούς, του Γιόσεφ Γκάμπριελ Ράινμπεργκερ, η Συμφωνική Ορχήστρα ...

Το Υπουργικό ενέκρινε τον προϋπολογισμό του ΘΟΚ

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνει ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία του ...

Εντυπωσιακά τα ευρήματα των ανασκαφών στη Λάρνακα

Πέραν των 110 ασύλητων τάφων βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των σωστικών ανασκαφών που διενήργησε ...

Παρουσιάστηκε στην “Καστελιώτισσα” η Ιλιάδα του Άκη Σπανούδη

Παρουσιάστηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2017 το βιβλίο “Ομήρου Ιλιάς, έμμετρη ποιητική απόδοση στην κυπριακή ...

16o Φεστιβάλ Μουσικές του Κόσμου – Cyprus Rialto World Music Festival

Το Θέατρο Ριάλτο ανακοινώνει την πρόθεση του να προχωρήσει στη διοργάνωση του 16oυ Φεστιβάλ ...

X