Διαγωνισμός φωτογραφίας κυπριακής κουζίνας

Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής με την ευκαιρία της εγγραφής της Μεσογειακής Διατροφής στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, προκηρύσσει διαδικτυακό φωτογραφικό διαγωνισμό με τίτλο «Η τέχνη της μαγειρικής, απαθανατίζοντας τη γαστρονομική παράδοση της Κύπρου».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σκοπός του διαγωνισμού είναι να προτρέψει τους φίλους της γαστρονομίας, της παράδοσης και της φωτογραφικής τέχνης να ασχοληθούν ενεργά με την καταγραφή της ιστορίας της κυπριακής κουζίνας μέσα από το φωτογραφικό τους φακό κι έτσι να συμβάλουν στη διαφύλαξη και στην προβολή της σημαντικής αυτής πτυχής της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Από τους διοργανωτές εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού αναμένεται να ενισχυθεί το ενδιαφέρον για τη γαστρονομική παράδοση της Κύπρου και να συλλεχθεί πρωτότυπο τεκμηριωμένο φωτογραφικό υλικό με το οποίο έπειτα θα εμπλουτιστεί η βάση δεδομένων του Μουσείου.

Ο διαγωνισμός επιχορηγείται από το Cyprus Fulbright Commission στα πλαίσια του 2013 Alumni Small Grants Competition.

Κατηγορίες

Ο διαγωνισμός αποτελείται από τρεις διαφορετικές κατηγορίες:

α. Διαδικασία προετοιμασίας και παρασκευής παραδοσιακών εδεσμάτων, φαγητών και προϊόντων
β. Παρουσίαση και σερβίρισμα παραδοσιακών πιάτων
γ. Η Κυπριακή παραδοσιακή κουζίνα μέσα από τα μάτια των παιδιών

Όροι και διευκρινίσεις

Συμμετοχή

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν επαγγελματίες φωτογράφοι και άτομα τα οποία έχουν ειδικό ενδιαφέρον για τη φωτογραφική τέχνη, τη γαστρονομία και την παράδοση.
Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι δωρεάν.
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει με όσες φωτογραφίες επιθυμεί.

Κατηγορίες

 • Στις κατηγορίες α και β δικαίωμα συμμετοχής έχουν άτομα άνω των δεκαπέντε ετών.

 • Στην κατηγορία γ δικαίωμα συμμετοχής έχουν άτομα κάτω των δεκαπέντε ετών.

 • Στην κατηγορία α οι συμμετέχοντες καλούνται να απαθανατίσουν στιγμιότυπα τα οποία αφορούν τις διαδικασίες προετοιμασίας και παρασκευής παραδοσιακών φαγητών και προϊόντων. Μπορούν δηλαδή να φωτογραφίσουν πρώτες ύλες, παραδοσιακά σκεύη και εργαλεία, χώρους και εγκαταστάσεις παραγωγής, τα στάδια παρασκευής και προετοιμασίας.

 • Στην κατηγορία β οι συμμετέχοντες καλούνται να απαθανατίσουν στιγμιότυπα τα οποία αφορούν την παρουσίαση, το σερβίρισμα και την κατανάλωση παραδοσιακών προϊόντων και πιάτων. Μπορούν δηλαδή να φωτογραφίσουν ολοκληρωμένα πιάτα, την κατανάλωσή τους σε καθημερινό πλαίσιο ή σε ειδικές περιστάσεις.

 • Στην κατηγορία γ τα παιδιά μπορούν ελεύθερα να καταγράψουν εικόνες τις οποίες θεωρούν ότι σχετίζονται με την παραδοσιακή διατροφή.

 • Προτείνεται η περιδιάβαση στην ιστοσελίδα του Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής για πληροφορίες που αφορούν γενικά την παραδοσιακή κουζίνα http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy (κατηγορίες: τρόφιμα, συνταγές, σιτηρέσιο-γεύματα, χώροι παραγωγής & διάθεσης, τεχνικές παραγωγής, παραδοσιακά σκεύη) http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy/web/guest/games

Υποβολή/ Επεξεργασία φωτογραφιών

 • Η υποβολή των φωτογραφιών θα γίνεται στο διαδικτυακό χώρο του διαγωνισμού, μέσα από την ιστοσελίδα του Μουσείου http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy/

 • Οι φωτογραφίες μπορεί να είναι είτε έγχρωμες είτε μαυρόασπρες.

 • Για να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή οι φωτογραφίες πρέπει να έχουν ανάλυση τουλάχιστον 5 εκατομμύρια pixels (5 megapixels).

 • Όλες οι φωτογραφίες πρέπει να αντανακλούν ξεκάθαρα το θέμα της κατηγορίας στην οποία υποβάλλονται. Βασική ηλεκτρονική επεξεργασία των φωτογραφιών επιτρέπεται εφόσον δεν αλλοιώνεται το περιεχόμενο.

 • Οι φωτογραφίες είναι απαραίτητο να συνοδεύονται από σύντομο κείμενο μέχρι 100 λέξεις στο οποίο θα αναφέρονται οι εξής πληροφορίες: α) σε ποια κατηγορία ανήκει β) ημερομηνία και τόπος (πόλη, χωριό) λήψης της φωτογραφίας γ) σύντομη περιγραφή της φωτογραφίας π.χ. εποχή του χρόνου, ειδική περίσταση κτλ.

Η τελευταία ημερομηνία υποβολής είναι στις 2 Μαΐου 2014.

Αποτελέσματα

 • Η αρχική ψηφοφορία θα γίνει από το κοινό στο διαδικτυακό χώρο του διαγωνισμού. Οι 50 δημοφιλέστερες συμμετοχές από κάθε κατηγορία θα παραδοθούν στην αρμόδια κριτική επιτροπή για την ανάδειξη των νικητών.

 • Η κριτική επιτροπή θα καθορίσει τις νικητήριες φωτογραφίες με κριτήριο την πρωτοτυπία, την τεχνική, τη σύνθεση, την ακρίβεια ως προς το θέμα και την τεκμηρίωση.

 • Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου.

 • Στους νικητές θα δοθούν τα εξής βραβεία: ταξίδι στην Πολωνία στα πλαίσια Ευρωπαϊκού Προγράμματος με καλυμμένα όλα τα έξοδα και δυνατότητα παρουσίασης της εμπειρίας του διαγωνισμού, η έκδοση ‘Τόποι Κοινοί με Ψωμί και με Κρασί’ του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, η έκδοση ‘Γαστρονομικός Οδηγός Μαραθάσας’ της ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ετήσιες συνδρομές μέλους για το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφές κι άλλα που θα ανακοινωθούν αργότερα.

 • Οι φωτογραφίες που θα διακριθούν θα συμπεριληφθούν σε έκθεση φωτογραφίας που θα πραγματοποιηθεί μετά το τέλος του διαγωνισμού.

Τα δικαιώματά σας

Με τις φωτογραφίες σας συμβάλλετε στην προσπάθεια του Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής για τη διαφύλαξη και ανάδειξη του γαστρονομικού μας πολιτισμού και σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό!

Συμμετέχοντας στο διαγωνισμό διατηρείτε όλα τα πνευματικά δικαιώματα για τις φωτογραφίες που υποβάλλετε, αυτόματα όμως δηλώνετε ότι παραχωρείτε στο Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής το δικαίωμα δημοσίευσης, έκθεσης και εκτύπωσης των φωτογραφιών καθώς επίσης για εκδόσεις, αναρτήσεις σε ιστοσελίδες και blogs, δημοσιεύεις, παρουσιάσεις, στα πλαίσια της αποστολής του Μουσείου.

Το Μουσείο δεσμεύεται ότι θα αναφέρει το όνομα του φωτογράφου με την επεξήγηση “©Ονοματεπώνυμο”.

Υποβάλλοντας μία φωτογραφία είναι απαραίτητο πρόσωπα που απεικονίζονται σε αυτή να συμφωνούν με τη δημοσίευσή τους.

Δεσμεύεστε επίσης ότι είστε ο μοναδικός δημιουργός των φωτογραφιών και ότι οι φωτογραφίες δεν περιέχουν κανένα δάνειο ή απομίμηση που αφορά υφιστάμενα έργα και γενικότερα ότι δεν έχετε χρησιμοποιήσει στοιχεία που θίγουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ή τα δικαιώματα τρίτων και ότι δεν παραβιάζουν την προσωπική σφαίρα και ατομική ζωή οποιουδήποτε τρίτου.

Η συμμετοχή σας στο διαγωνισμό προϋποθέτει την αποδοχή των παραπάνω όρων.

Τελετή Απονομής και Έκθεση

Η τελετή απονομής και η έκθεση με τις φωτογραφίες που θα διακριθούν στο διαγωνισμό θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2014 σε ημερομηνία και τοποθεσία που θα ανακοινωθεί εγκαίρως.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Via Gather Journal & Artful Desperado

You May Also Like

Ο σκηνοθέτης Υάκινθος Παυλίδης για την απεργία πείνας του Πανίκκου Χρυσάνθου

Επειτα των ανακοινώσεων δυο σκηνοθετών καθώς και της Ενωσης Κινηματογράφου Κύπρου, επιθυμώ με τη ...

Μέρα Συγγραφέων της Κύπρου / Ανεξάρτητοι εκδότες και συγγραφείς στο WRITE CY

Το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, τοπικοί συγγραφείς και ανεξάρτητοι εκδότες βιβλίων θα παρουσιάσουν τη δουλεία ...

Οι Manu Riviere κέρδισαν το κοινό της Πάφου

Το συγκρότημα Manu Riviere από τη Γαλλία, το οποίο κινείται μεταξύ της μπαλάντας και ...

Το βίντεο που γιορτάζει την πολυπολιτισμικότητα της Κύπρου

Ένα σπουδαίο βιντεάκι που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στο διαδίκτυο παρουσιάζει την πολυπολιτισμική Κύπρο ...

Συναντήθηκαν τα μέλη της Επιτροπής για τον Πολιτισμό

Στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση όλων των μελών της Επιτροπής για τον Πολιτισμό, ...

X