Εργαστήρια στο πλαίσιο της έκθεσης Other Indications

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC] και το Transcapes/The Halted Traveler project έχουν ετοιμάσει μια σειρά εργαστηρίων ανοικτών για το κοινό, στο πλαίσιο της έκθεσης Other Indications, η οποία παρουσιάζεται στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας.

Το πρόγραμμα των εργαστηρίων έχει ως εξής:

  • Χίλιες μνήμες – ένα άγγιγμα

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 19:00 | Μελέτης Αποστολίδης

Αναφέρει ο Μελέτης Αποστολίδης για το εργαστήρι που θα δώσει:

«Η μνήμη αποτελεί αδιαμφισβήτητα την ταυτότητα ή την αλήθεια μας, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, γι’ αυτό και ορθά επιδιώκουμε την διαφύλαξή της με ιδιαίτερη επιμέλεια. Τα στοιχεία που τη συναποτελούν, ανεξάρτητα εάν αυτά εκφράζονται με αυτοπεποίθηση, με λεπτομέρεια ή και με έντονα συναισθήματα, επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών ή και αφηγήσεων. Η συνειδητοποίηση ότι μνήμη περιλαμβάνει τις επιθυμίες, τις προσδοκίες και την θέληση μας οδηγεί στην κατανόηση ότι μνήμη δεν είναι ένας αντικειμενικός τρόπος εξακρίβωσης γεγονότων αλλά κυρίως μια οπτική. Κατά συνέπεια, απέναντι στη δική μας αλήθεια δεν είναι κατ’ ανάγκη ένα ψέμα, αλλά ενδεχομένως μια άλλη αλήθεια.

Η μνήμη αποτελεί ένα επίκαιρο φαινόμενο και συνιστά έναν δεσμό που μας ενώνει με το αιώνιο παρόν. Καταθέτοντας με ειλικρίνεια την συγκεκριμένη προσωπική βιωματική μνήμη, μέσα από τον ποιητικό λόγο, την αφήγηση και την εικόνα, υποβάλλεται η αναγκαιότητα της συνάντησης με την άλλη άποψη ως μέρος του ευρύτερου συλλογικού τοπίου μνήμης. Επιδίωξη του εργαστηρίου είναι να ανοίξει ο διάλογος με την ελπίδα να ρίξει φως σε ένα ζητούμενο που αφορά την ενότητα των διαφόρων αφηγήσεων. Κατά συνέπεια, ο τίτλος «Χίλιες μνήμες – ένα άγγιγμα» κατ’ αντιστοιχία με την γνωστή φράση «χίλιες λέξεις μια εικόνα» είναι δηλωτικός αυτής της πρόθεσης»

  • Transcapes/ The Halted Traveler

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στις 19:00 | Μαρία Λοϊζίδου

Το Transcapes/ The Halted Traveler είναι ένα εργαστήρι ανάκλησης της μνήμης, που προσδοκεί μέσα από την εποικοδομητική δικτύωση των συμμετεχόντων στη σκιαγράφηση προσωπικών τοπίων. Τα τοπία αυτά, στο πλαίσιο της πρότασης, διασταυρώνονται και μαζί δημιουργούν ένα αφήγημα, που συντίθεται από πολλαπλές, αντιφατικές και αλληλοκρουόμενες μνήμες.

Εργαλεία του εργαστηρίου αποτελούν, κατ’ αρχή, τα οκτώ χειροποίητα τετράδια-ανακατασκευές από δανεισμένες εικόνες, σκέψεις και αλληλογραφίες, δανεισμένα κείμενα και έργα, των οποίων η ταυτότητα της εύθραυστης κατασκευής τους, δημιουργεί τις ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη προσωπικών διηγήσεων.

Αναδεικνύοντας διαφορετικές περιοχές μνήμης, ο αναγνώστης των τετραδίων αυτών, που μπορεί να είναι ο αρχαιολόγος, ο ποιητής, ο ζωγράφος, ο συγγραφέας, ο επιμελητής, ο αρχιτέκτονας, παράγει το δικό του τοπίο που καταγράφεται σε video ώστε να προστεθεί στα εργαλεία του εργαστηρίου και μαζί να ενεργοποιήσουν τη δημιουργία άλλων τετραδίων και άλλων καταγραφών προκειμένου να συμβάλουν στις συνθήκες ανάκλησης της μνήμης.

Η εμπλοκή μας στο εργαστήρι της παραγωγής της ευνοϊκής αυτής στιγμής της σήμανσης ενός τόπου οικείου σε μας, επιτρέπει στις αισθήσεις μας να λειτουργήσουν, συστήνοντας σκηνές που δεν μπόρεσαν να καταγραφούν και που η εμφάνιση τους συμβάλλει στην καταχώρηση του εαυτού μας σαν μέρος του τοπίου.

Το Transcapes/ The Halted Traveler αποτελεί μέρος της πρότασης Exercises on Orientation που προσεγγίζει την έννοια του τοπίου ως ένα μνημονικό και ψυχογραφικό τόπο.

 

  • Embody Your Remembrance

Τετάρτη 12 Μαρτίου στις 19:00 | Λητώ Kάττου και Λεόντιος Τουμπουρής

Ένα εργαστήριο από τους Λητώ Κάττου & Λεόντιο Τουμπουρή σε συνεργασία με την γνωστική ψυχολόγο και εκπαιδεύτρια yoga, Αλεξία Γαλάτη. 

Ένα διαδραστικό εργαστήριο για το πως η φυσική άσκηση μπορεί να επαναπροσδιορίσει την ενσώματη μνήμη. Μια ώρα πρακτικής yoga καθοδηγούμενη από την Αλεξία Γαλάτη.

δωρεάν συμμετοχή / παρέχονται στρώματα / φορέστε άνετα ρούχα

 

  • Ένας Ηχητικός Περίπατος

Τετάρτη 26 Μαρτίου στις 13:00 | Αντώνης Αντωνίου και Γιάννης Χρηστίδης

Ο sound artist Αντώνης Αντωνίου σε συνεργασία με τον Γιάννη Χρηστίδη, sound engineer και ερευνητή με ενδιαφέρον στην ανθρωπολογική ταυτότητα του ήχου, θα πραγματοποιήσουν εργαστήρι με τη μορφή ηχητικού περιπάτου σε ημι-αστικό τοπίο. Ο περίπατος στοχεύει σε μια πρωτόγνωρη ακουστική εμπερία του περιπατητή, βάση για την οποία αποτελεί η αίσθηση της ακοής και η ‘τελετουργία’ της ακροαματικής διαδικασίας κατά τη διάρκεια μιας προκαθορισμένης διαδρομής.

 

+ Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας,

Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [Παλιά Ηλεκτρική]

Παλιάς Ηλεκτρικής 19, 1016 Λευκωσία

Πληροφορίες: τηλ. 22797400, www.nimac.org.cy | Facebook- NiMAC

You May Also Like

5η διοργάνωση Προγράμματος PLAY ανακοίνωσαν ΚΚΔΙΘ και ΘΟΚ

Την πραγματοποίηση της πέμπτης διοργάνωσης του Προγράμματος PLAY, υπό τον τίτλο «PLAY#5 – PLAY ...

Ευρωπαϊκός λογοτεχνικός περίπατος στην Αθήνα

Στη Στοά του Βιβλίου, στην Αθήνα, πραγματοποιείται το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου ο 3ος ευρωπαϊκός ...

Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ γίνεται εκδότρια βιβλίων

Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ(Sarah Jessica Parker), γνωστή από τον ρόλο της Κάρι Μπράντσο στο ...

ΤΡΙΑΝΤΑΠΕΝΤΕ ΜΟΥΣΤΑΚΙΑ για το Movember Cyprus 2015

Ολόκληρος ο μήνας Νοέμβριος είναι αφιερωμένος στην καταπολέμηση του ανδρικού καρκίνου, έτσι μέσα στα ...

Harmonize | Έκθεση ζωγραφικής και κολάζ από την Ιβάνα Αρέστη

Η Ιβάνα Αρέστη παρουσιάζει τη νέα της σειρά έργων ζωγραφικής/κολάζ στη δεύτερη ατομική της ...

Παίρνει διαστάσεις ο ισχυρισμός του Δημήτρη Γέρου περί πλαστού έργου

Δεν σχολιάζει τίποτα προτού μιλήσει με τους δικηγόρους του ο Νίκος Ψαθάρης, διευθυντής του ...

X