Μαρίνα Γεραλή και Μαρία Λιανού εκθέτουν στο «Διάτοπος»

Τα κολάζ που φτιάχνει η Μαρίνα Γεραλή για το «Παράθυρο» παρουσιάζονται μαζί με έργα της Μαρίας Λιανού στο Kέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος από τις 25 Φεβρουαρίου.

Αν και χρησιμοποιούν διαφορετική εικαστική γλώσσα, οι εικαστικοί Μαρία Λιανού και Μαρίνα Γεραλή αναζητούν το «Σημείο Επαφής» τους, όπως τιτλοφορείται η κοινή τους έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται στις 25 Φεβρουαρίου στις 20:00 και θα παρουσιάζεται στο «Διάτοπος» μέχρι τις 21 Μαρτίου.

Έργα από νέον

Η Μαρία Λιανού παρουσιάζει μια σειρά από φωτεινές επιγραφές χρησιμοποιώντας ως βασικό υλικό το φωτεινό νέον. «Σε συνθήκες μετεώρισης, σε καταστάσεις αναμονής, εκτεθειμένοι στην αδιακρισία ενός αλλότριου κόσμου, επικαλούμαστε βασικές λειτουργίες, καθημερινές σκέψεις,  χαρακτηριστικά στοιχεία της φύσης, τείνοντας προς μια εν-έργο-ποίηση μιας αλήθειας», αναφέρει για τη δουλειά της η Μ. Λιανού.

Λέξεις και γραφήματα σχεδιάζονται μ’ έναν ιδιόχειρο τρόπο, και σε ένα επόμενο στάδιο μεταφέρονται στην αντικειμενικότροπη γλώσσα της δημόσιας γραφής τους όπως είναι αυτή των neon lights. H αγγλική γλώσσα, εδραιωμένη στην διεθνή της απήχηση, εγγράφει αυτά τα νοήματα σε ένα αποστασιοποιημένο πλαίσιο εκφοράς. Λέξεις όπως feel, simply, breathe, και σχέδια όπως ένας ήλιος, ένα βουνό, ένα σύννεφο, προσπαθούν να σχηματοποιήσουν τον εαυτό τους και να αναδυθούν στην επιφάνεια του ορατού.

shmeio_epafis_maria_lianou3 shmeio_epafis_maria_lianou1 shmeio_epafis_maria_lianou2

 

Κολάζ ιστοριών

Η Μαρίνα Γεραλή παρουσιάζει έργα με την τεχνική του κολάζ που είναι κυρίως εμπνευσμένα από την εύρεση παλιών αρχείων φωτογραφίας και κυρίως του περιοδικού National Geographic της δεκαετίας του ’50. Η σειρά των κολάζ βασίζεται στα μικρά διηγήματά της Μαρίας Α. Ιωάννου που παρουσιάζονται κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα στο «Σημείο Στίξης», στο πολιτιστικό ένθετο «Παράθυρο»της εφημερίδας Πολίτης.

Μιλώντας για τη δουλειά της, η Μαρίνα Γεραλή αναφέρει:

«Η προσέγγισή μου είναι παρόμοια με την πρακτική που ακολουθώ στο σχέδιο με μελάνι. Κοινά μοτίβα επανεμφανίζονται μέσα από τη διερεύνηση πολύπλοκων δομών και στρωμάτων που αναφέρονται κατά κύριο λόγο σε διάφορα ψυχικά σκηνικά. Εκφράζουν συνήθως την πολυπλοκότητα μιας ψυχικής διάθεσης και ενός εσωτερικού τοπίου που κατά κύριο λόγο φθίνει ή τείνει να αντικατοπτρίζει την περιπλοκότητα ενός εσωτερικού κόσμου».

shmeio_epafis_marina_yerali4 shmeio_epafis_marina_yerali2 shmeio_epafis_marina_yerali3

Σύμφωνα με την ίδια, «κάποια έργα  ‘αναδιαμορφώνουν’ το πρωτογενές υλικό μέσω της μικτής τεχνικής συνδυάζοντας το κολάζ με το σχέδιο σε μια αναδημιουργία της φωτογραφίας και της ζωγραφικής μαζί. Η τεχνική του κολάζ είναι κάτι περισσότερο από την κοπή και κόλληση κομματιών εικόνων μαζί. Είναι ο ενθουσιασμός της ανακάλυψης ενός παλιού φωτογραφικού αρχείου σε μια υπαίθρια αγορά και η δυνατότητα μιας προσωπικής καταλογογράφησής του. Απαριθμώντας πιθανές ταξινομήσεις βιβλιοθηκών, όπως γράφει ο Περέκ, όπως ταξινόμηση αλφαβητική, κατά χρώματα, κατά μεγέθη, κατά είδος κτλ., έτσι και η συστηματική αναζήτηση, συλλογή και αρχειοθέτηση ενός φωτογραφικού υλικού και η δυνατότητα επεξεργασίας του σε κάτι καινούργιο αποτελεί μέρος μιας προσωπικής ανάγκης -της  αναδημιουργίας διαμέσου ενός προϋπάρχοντος υλικού.»

+ Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου στις 20:00. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 21 Μαρτίου 2014 και θα είναι ανοιχτή κατά τις μέρες και ώρες: Δευτέρα – Παρασκευή 17:00 – 20:00, Σάββατο 11:00 – 13:00. 

Για πρωινές επισκέψεις τηλ. 22766117. Στον πρώτο όροφο λειτουργεί έκθεση έργων σε χαμηλές τιμές καλλιτεχνών που συνεργάζονται με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος. Μπορείτε ακόμη να βρείτε τα χειροποίητα κοσμήματα Black Rose by DN και LilaCGreen.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ βρίσκεται στην οδό Κρήτης 11, τηλ. 22766117, email: info@diatopos.com, web: www.diatopos.com

You May Also Like

H «Βιβλιοθήκη-Σκουληκότρυπα» στην Κίνα

Μια βιβλιοθήκη που προτίθεται «να είναι μια σκουληκότρυπα η οποία υπερβαίνει τον χρόνο και ...

«Τo Μαράζι της Φωτούλας» για πρώτη φορά στην Λεμεσό

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, σε μια εποχή που στο νησί της Αφροδίτης ...

O άρτος της γιορτής από το Πάφος 2017

Προεόρτια του Πάσχα στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017, με μια εκδήλωση ...

«Τύποι σαν τον David Guetta είναι τα H&M της μουσικής»

Συνέντευξη στο Rolling Stone παραχώρησαν οι Thom Yorke και Nigel Godrich εν όψει της ...

Αφιέρωμα του αρχείου της ΕΡΤ στον Βασίλη Τσιβιλίκα

Τιμώντας τη μνήμη του ηθοποιού Βασίλη Τσιβιλίκα, ο οποίος απεβίωσε την Τετάρτη προδομένος απ’ ...

H κατοικία Νεοπτόλεμου Μιχαηλίδη σε εικόνες, στο Point

To Point Centre for Contemporary Art παρουσιάζει μια σειρά από φωτογραφίες της οικίας των Μαρία και Νεοπτόλεμου ...

X