Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για το Έτος Μόντη

Εκατό χρόνια από τη γέννηση και 10 από τον θάνατο του Κώστα Μόντη, κορυφαίου Κύπριου ποιητή, το Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης και η οικογένεια Μόντη ανακοίνωσαν σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες ξεκινούν στις 18 Φεβρουαρίου.

Προτομή και συνέδριο

Η αρχή θα γίνει την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, ανήμερα της επετείου των γενεθλίων του Μόντη, οπότε θα αποκαλυφθεί η προτομή του ποιητή, την οποία φιλοτέχνησε ο Γιώργος Μαυρογένης με δαπάνη του Ιδρύματος «Φ.Φωτιάδης», στα Προπύλαια του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Τα αποκαλυπτήρια θα τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στις 18:30.

Θα ακολουθήσει επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Kώστας Μόντης: Όλα μου σε ποίηση Κύπρου», με ομιλητές τους καθηγητές Πέτρο Παπαπολυβίου και Παντελή Βουτουρή και τους ποιητές Νίκο Ορφανίδη και Κυριάκο Χαραλαμπίδη.

Πέτρος Παπαπολυβίου, αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα μιλήσει για τις πολιτικές θέσεις στο δημοσιογραφικό έργο και στα χρονογραφήματα του Κώστα Μόντη, 1932-1955, ο Παντελής Βουτουρής θα μιλήσει για τα Γράμματα στη Μητέρα, ο Νίκος Ορφανίδης για την εικονογραφική και φωτογραφική ποίηση του Μόντη: μικρή αναφορά στις φωτογραφίες των αγνοουμένων και ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης θα δώσει μια ομιλία με τίτλο «Εναγκαλισμός ποιητή».

Το συνέδριο συντονίζει ο διευθυντής του Παγκυπρίου Γυμνασίου, δρ Σόλων Χαραλάμπους.

 

Η εφημερίδα Πολίτης, το πολιτιστικό ένθετο Παράθυρο και τα διαδικτυακά πόρταλ www.politis-news.com και www.parathyro.com, ετοιμάζουν το αφιέρωμα «Κώστας Μόντης: 90 χρόνια σε 12 μέρες», στο πλαίσιο του οποίου η ποίηση του Μόντη θα ταξιδεύει διαδικτυακά από τις 18 Φεβρουαρίου, ημέρα γέννησης του ποιητή, μέχρι την 1η Μαρτίου, ημέρα του θανάτου του. Στείλτε τη δική σας ανάμνηση από τον Μόντη ή το έργο του που ξεχωρίζετε στparathyro@politisnews.com.

Η προκήρυξη της χρονιάς ως Έτος Κώστα Μόντη έγινε κατόπιν αίτησης του Κοινωφελούς και Επιστημονικού Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης». Ο κ. Φώτος Φωτιάδης υπήρξε στενός φίλος του Μόντη και όπως ο ίδιος ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, «από την επομένη του θανάτου του φροντίζουμε για την ανάδειξη του κολοσσιαίου και βαθυστόχαστου έργου του σπουδαίου αυτού ποιητή».


Εκδίδονται τα Άπαντα

Στο πλαίσιο της διάσκεψης ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία της οικογένειας του ποιητή για τη δημιουργία του Ιδρύματος Κώστα Μόντη. Πέρα από την ενεργό συμμετοχή στις εκδηλώσεις για το Έτος Μόντη, το Ίδρυμα θα εκδώσει τα Άπαντα ποιήματά του, ενώ τα Τρία Γράμματα στη Μητέρα θα μεταφραστούν και θα κυκλοφορήσουν στη βουλγαρική γλώσσα.

Υπό σκέψη βρίσκεται και η διοργάνωση μιας έκθεσης με σπάνιες προσωπικές φωτογραφίες του Μόντη.

Πολιτιστικοί και άλλοι φορείς, από το θεατρικό σχήμα του συνονόματου Φώτου Φωτιάδη μέχρι το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, συνεργάζονται για την υλοποίηση των εκδηλώσεων.

Το ΡΙΚ ετοιμάζει και θα προβάλει, σε ημερομηνία που δεν έχει οριστεί ακόμη, το ντοκιμαντέρ «Κώστας Μόντης: ο αγαπημένος», υπό τη φροντίδα της Σοφίας Μουαΐμη. Στο ντοκιμαντέρ θα μιλούν η σύζυγός του, Έρση, και ο στενός του φίλος Φώτος Φωτιάδης. Μια δεύτερη ταινία, εκπαιδευτική αυτή τη φορά, ετοιμάζει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου με θέμα «Τα Τρία Γράμματα στη Μητέρα».

 

Νόμισμα και γραμματόσημο

Στο μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου θα κόψει και θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο ειδικό ασημένιο συλλεκτικό νόμισμα με τη μορφή του Κώστα Μόντη, ενώ τα Κυπριακά Ταχυδρομεία ετοιμάζουν και θα θέσουν σύντομα στην κυκλοφορία ειδικό γραμματόσημο.

+ Φορείς που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις καλούνται να επικοινωνήσουν στο τηλ. 99470709 με το Ίδρυμα Κ.Μόντη.

You May Also Like

Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου: Επιστρέφει αλλά σε ανοιχτούς χώρους

Το Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, το μεγαλύτερο παγκοσμίως καλλιτεχνικό γεγονός ζωντανού θεάματος, θα διεξαχθεί ...

Pafos Aphrodite Festival με «Μάκβεθ» και αυτοκριτική

Στη δυσκολία του Δήμου Πάφου να εδραιώσει τον θεσμό του Pafos Aphrodite Festival, στο ...

Act for Heritage | Στη Λευκωσία συνέδριο για τα πολιτιστικά αγαθά

Αρχίζει απόψε στη Λευκωσία, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 70 χρόνια του Συμβουλίου ...

Ένας σταθμός μόνο καλή μουσική

Mε τη ζωντανή μετάδοση της πρωτοχρονιάτικης συναυλίας της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης ξεκίνησε τη ...

theYard.Residency.15 του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ – Συμμετοχές Σεπτεμβρίου

Ανακοινώθηκαν οι συμμετοχές για τον μήνα Σεπτέμβριο στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενιών theYard.Residency.15 του Κέντρου ...

Pafos2017: Μια υπέροχη ευκαιρία

Ανοιχτή πρόσκληση σε όλη την Κύπρο, και μάλιστα από τη Λευκωσία, απέστειλε στις 9 ...

X