Το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας ταξιδεύει

Οι βραβευμένες ταινίες από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2013, ελληνικής και κυπριακής παραγωγής, ταξιδεύουν στις 18 και 19 Φεβρουαρίου σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο

Αφιερωμένο στις μικρού μήκους ταινίες που ξεχώρισαν στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας τον Σεπτέμβριο ’13 είναι το διήμερο 18 και 19 Φεβρουαρίου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αυτό το διήμερο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο τις βραβευμένες ταινίες του φεστιβάλ, στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού «Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Ταξιδεύει».

Μέσω αυτού προβάλλονται, προωθούνται και αναγνωρίζονται οι μικρού μήκους ταινίες ως ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο κινηματογραφικό είδος και μέσα από το μακρύ τους «ταξίδι», έρχονται σε επαφή όχι μόνο με το κινηματογραφόφιλο κοινό της Κύπρου, αλλά και της Γερμανίας, της Αιγύπτου, της Σερβίας, της Ιταλίας και ελληνικών πόλεων εκτός της Δράμας. 

Η μεγάλη οικονομική κρίση δημιούργησε πολλές μικρού μήκους ταινίες στο Φεστιβάλ του ’13, καθώς επικράτησε ως θεματική παράλληλα με το θέμα των διαπροσωπικών σχέσεων, που επίσης απασχόλησε έντονα τους δημιουργούς. Τις ταινίες που επικράτησαν σε αυτά τα δύο θέματα, αλλά όχι μόνο, θα δούμε στη μεγάλη οθόνη.

 

Χρυσή και πολιτική

Η ταινία «Red Hulk» της Ασημίνας Προέδρου απέσπασε τον Χρυσό Διόνυσο στο 36ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Την ταινία απασχολεί το επίκαιρο φαινόμενο του νεοναζισμού και σ’ αυτήν μεταφέρεται η αγωνιώδης αναζήτηση ταυτότητας ενός νέου άνδρα, αρχικά μέσα από την ένταξή του σ’ έναν σύνδεσμο οργανωμένων οπαδών και στη συνέχεια σε μια υπερεθνικιστική ομάδα.

Η ταινία προβλήθηκε την ημέρα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και αποδείχτηκε τραγικά προφητική.

Συζητήθηκε, δε, έντονα και απέσπασε το πρώτο βραβείο του φεστιβάλ για «την ολοκληρωμένη ανάπτυξη ενός καίριου θέματος της ελληνικής πραγματικότητας και την άρτια κινηματογραφική του απόδοση».

Η Ασημίνα Προέδρου, λαμβάνοντας το βραβείο της, ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή, τους συνεργάτες και τους δικούς της και είπε ότι «η ανάγκη για ένταξη δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την αίσθηση της προσωπικής ευθύνης για όσα συμβαίνουν…».

 

Διακρίσεις Κυπρίων

Ως γνωστόν, η διοργάνωση του ’13 στη Δράμα ήταν ξεχωριστή για τους Κύπριους μικρομηκάδες, οι οποίοι ανέδειξαν τον δυναμισμό της σύγχρονης κινηματογραφικής παραγωγής στη χώρα μας. Αυτή η ανάδειξη ήρθε με μια σειρά από βραβεία: η Τώνια Μισιαλή απέσπασε τον Αργυρό Διόνυσο (το δεύτερο βραβείο του φεστιβάλ) για την ταινία της Dead End. Πρόκειται για μια τρυφερή ταινία για τα αδιέξοδα της κοινής ζωής ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, τα οποία εντείνει η απώλεια της νιότης, της υγείας, της κοινωνικής και επαγγελματικής δραστηριότητας, αφήνοντας μια απέραντη αίσθηση αποξένωσης και εγκατάλειψης.

Στο φεστιβάλ ξεχώρισε και η ταινία του Σπύρου Χαραλάμπους «Άννα», στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο «Έλληνες του Κόσμου – Σωκράτης Δημητριάδης». Σ’ αυτή την ταινία, η Μαίρη, μια νεαρή Φιλιππινέζα, περιποιείται τον κύριο Μιχάλη, έναν 85χρονο με αρτηριοσκλήρωση, ο οποίος έχει ψύχωση με μια τηλεοπτική σαπουνόπερα. Είναι ερωτευμένος με την Άννα και έτσι αποκαλεί την Μαίρη, που σύντομα ανακαλύπτει πόση σημασία έχει για εκείνον αυτό το όνομα. Η ταινία είναι γυρισμένη σε ασπρόμαυρη εικόνα.

Τέλος, η ταινία «Σκιαμαχία» του Ντίνου Γρηγορίου, απέσπασε τιμητική διάκριση για το μοντάζ: η ταινία αναφέρεται στον 30χρονο Αλέξη, ο οποίος έχει το δίλημμα της προσωπικής του καταξίωσης ως πυγμάχου, και της ιδιωτικής του ζωής με έναν άλλο άνθρωπο.

Το πρόγραμμα προβολής έχει ως εξής:

Τρίτη 18/2:

Dead End – Tώνια Mισιαλή/15’

Nικολέτα – Σόνια Λίζα Κέντερμαν/19′

Pieta – Aλέξανδρος Τσαντίλας /13’

Γεννήτρια – Nικολέτα Λεούση/19′

Εθελοντές – Θοδωρής Βουρνά/20′

Δεν είμαι τώρα εδώ – Ζήσης Κοκκινίδης – Ιωάννα Παπασπύρου /9 ‘

Σκιαμαχία – Ντίνος Γρηγορίου/14′

Travel Express – Nατάσα Ξύδη/23′

Τετάρτη 19/2

Στο κατώφλι – Αναστασία Κρατίδη/19

Μαθήματα Οδήγησης –Βασίλης Καλαμάκης/20’

Memory Reloaded -Πάνος Παππάς-Δέσποινα Χαραλάμπους/20’

Συνθήκη 10/60 – Άκης Πολύζος/21’

Counting Happiness – Βενέτια Ευρυπιώτου/12’

Άννα – Σπύρος Χαραλάμπους/22’

Red Hulk – Ασημίνα Προέδρου/26’

+ Οι προβολές θα γίνουν στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού [77777745] στις 20:30, στο Cine Studio του Πανεπιστημίου Λευκωσίας [96420491] στις 21:00 και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου [99521620] στις 20:30. Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη.

 

You May Also Like

Oσκαρ 2018: Οι υποψηφιότητες

Καλύτερη Ταινία H Μορφή του Νερού (The Shape of Water) Οι Τρεις Πινακίδες Εξω ...

Μαρία Χορς 1921-2015

Η εμβληματική χορογράφος των τελετών Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας άφησε την τελευταία της πνοή ...

Ιδρύεται Πολιτιστικό Ίδρυμα «Σόλων Μιχαηλίδης»

Τη δημιουργία του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Σόλων Μιχαηλίδης» αποφάσισαν τα ανίψια του Σόλωνα Μιχαηλίδη, αδέλφια ...

Ο Ai Weiwei στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα

Με νέα έργα του Ai Weiwei εμπνευσμένα από την προσφυγική κρίση, με ένα μαρμάρινο ...

Νανοτεχνολογία προς διάσωση της Πομπηίας

Σε ερευνητές από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM), το Ινστιτούτο Fraunhofer και το ...

Ξενάγηση στην εικαστική έκθεση «Rooms to Contemplate: Περιεχόμενο και Προοπτική μιας Συλλογής»

Μια δεύτερη ξενάγηση στην εικαστική έκθεση «Rooms to Contemplate: Περιεχόμενο και Προοπτική μιας Συλλογής», που ...

X