Ανδρέας Γ. Κούτας: «Αγαπούσε τη ζωή όσο λίγοι»

Πάλεψε μέχρι την τελευταία στιγμή δίνοντας μια άνιση, άδικη μάχη.

Ο Ανδρέας Γ. Κούτας, ο μάστορας της φωτογραφικής τέχνης που κατέγραψε στον φακό του την κυπριακή πεμπτουσία απαθανατίζοντας τα τοπία, την ιστορία και τους ανθρώπους της Κύπρου, έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, νικημένος από την επάρατη νόσο.

Είχε διαγνωστεί με καρκίνο έναν χρόνο πριν, στις 18 Φεβρουαρίου. Ήταν 73 ετών.

 

Αγάπη για τη ζωή

«Ήταν ένας άνθρωπος απ’ εκείνους που αγαπούσαν τη ζωή όσο λίγοι», ανέφερε χθες στον «Π» η Άννα Μαραγκού, την οποία συνέδεαν 20 χρόνια φιλίας με τον Α. Κούτα.

«Όλοι αγαπούν τη ζωή, το ξέρω, όμως με τον Κούτα ήταν διαφορετικό. Και χθες (την Τρίτη), όταν πια ‘έφυγε’, λέγαμε όσοι βρεθήκαμε δίπλα του πόσο γελούσαμε όταν ήμασταν δίπλα του και πόσο ο ίδιος εκτιμούσε όλα τα καλά πράγματα: από το τοπίο της Κύπρου μέχρι το καλό κρασί, το καλό φαγητό. Περάσαμε μαζί 20 χρόνια απίστευτης συντροφικότητας».

Έφυγε από τη ζωή ο φωτογράφος Ανδρέας Κούτας

ΗΟΤSHOT: Ανδρέας Κούτας

Το 2009 η Άννα Μαραγκού και ο Ανδρέας Κούτας παρουσίασαν το βιβλίο «Λευκωσία: η ιστορία της πόλης». Η Α. Μαραγκού υπέγραφε τα κείμενα και οι φωτογραφίες ανήκαν, βεβαίως, στον Α. Κούτα.

«Μας έμαθε πολλά πράγματα, του χρωστούμε γνώσεις τεχνικές και γενικές, της εκτίμησης της ζωής: ήταν ένας άνθρωπος με τον οποίο μπορούσες να μιλήσεις, να κλάψεις, να γελάσεις».

Στενή φίλη και συνεργάτιδα του Ανδρέα Κούτα ήταν και η Μαρίνα Βρυωνίδου Γιάγκου, χάρη στην οποία εκδόθηκε το 2011 το λεύκωμα «Tempus Momentum» (εκδ. Πολιτιστικού Ιδρύματος Λαϊκής Τράπεζας).

Η Μ. Βρυωνίδου Γιάγκου ήταν το ένα από τα «τρία Μ» στη ζωή του Ανδρέα Κούτα, όπως έλεγε ο ίδιος. Η Μαρίνα, η Μαραγκού (Άννα) και η σύντροφος της ζωής του, η Μαρίκα Ιωάννου.
Η είδηση του θανάτου του Α. Κούτα βρήκε τη Μ. Βρυωνίδου Γιάγκου στο εξωτερικό. «Ήταν ένας από τους καλύτερους μου φίλους και τους καλύτερούς μου συνεργάτες. Αν μπορούσα να κάνω κάτι γι’ αυτόν για να τον τιμήσω, ήταν αυτό το λεύκωμα», ανέφερε στον «Π».

Το έργο του

Ο Ανδρέας Κούτας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους της Κύπρου. Τη φωτογράφισε ολόκληρη, σπιθαμή προς σπιθαμή: αποτύπωσε φωτογραφικά τα μνημεία, τα τοπία, τις λεπτομέρειες της κυπριακής φύσης, τους ανθρώπους της – από τα δημόσια πρόσωπα μέχρι τους καθημερινούς ανθρώπους.
Ήταν μάρτυρας των τραγικών γεγονότων των βομβαρδισμών της Τυλληρίας το ’64, του πραξικοπήματος, της τουρκικής εισβολής του ’74, της ζωής στους προσφυγικούς καταυλισμούς, των συναντήσεων κορυφής.

Μιλώντας για το έργο του, η Μ. Βρυωνίδου Γιάγκου αναφέρει:

«Ως φωτορεπόρτερ, το έργο του επιδεικνύει τόλμη, απόλυτη ψυχραιμία και γρήγορα αντανακλαστικά. Ως καλλιτέχνης φωτογράφος, ιδιαίτερα στα πορτρέτα ανθρώπων της Κύπρου, επιδεικνύει ένστικτο, ευρηματικότητα και τέλεια τεχνική γνώση. Σε όλο του το έργο είναι εμφανές ένα δυνατό δημιουργικό αισθητήριο».

Φεύγοντας, ο Α. Κούτας αφήνει πίσω του έναν πλούτο από στιγμές στην ιστορία, οι οποίες περνούν μέσα από τη ματιά του στην αιωνιότητα. Και μέσα από την πολύτιμη αυτή παρακαταθήκη του, διεκδικεί και ο ίδιος την εσαεί ανάμνησή του.

Ο Ανδρέας Γ. Κούτας κηδεύεται σήμερα στις 2 το μεσημέρι από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στην Αγλαντζιά. Η ταφή θα γίνει στο Δημοτικό Κοιμητήριο Λευκωσίας.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ TEMPUS MOMENTUM [εκδ. Πολιτιστικού Ιδρύματος Λαϊκής Τράπεζας]

You May Also Like

Ασυνήθιστες, οι επίσημες αφίσες των Ολυμπιακών του Τόκιο 2020

Απουσιάζουν τα παραδοσιακά θέματα των προηγούμενων ετών από τις επίσημες αφίσες των Ολυμπιακών και ...

Υποψήφια για «Ολιβιέρ» η 11χρονη Κλειώ Δημητρίου

Το μιούζικαλ «Ματίλντα» οδηγεί την κούρσα των θεατρικών βραβείων Olivier και το βραβείο καλύτερης ...

Σάββας Κυριακίδης: «Καμία υποχώρηση» για το COCK

Την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να προχωρήσει με το ανέβασμα της παράστασης του ΘΟΚ, ...

Ζητεί Τεχνικό Διευθυντή το Ριάλτο

Το Θέατρο Ριάλτο ανακοινώνει την προκήρυξη θέσης Τεχνικού Διευθυντή (θέση πρώτου διορισμού ή προαγωγής). ...

Διαμόρφωση Αρχαιολογικού Χώρου στο Νέο Δημαρχείο

Υπογράφηκαν σήμερα Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 από τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και τον ...

7ος Παγκύπριος Μαθητικός Διαγωνισμός ΣύνθεσηςΤραγουδιού και Ενόργανης Μουσικής

Η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 7ου ...

X