Ruins: Το χρονικό μιας διαπόμπευσης στην οθόνη

Το χρονικό της δίωξης και διαπόμπευσης 31 οροθετικών γυναικών στην ελληνική κοινωνία καταγράφει η Ζωή Μαυρουδή στο ντοκιμαντέρ της, το οποίο προβάλλεται στη Λευκωσία στις 17 Φεβρουαρίου.

Ένα ντοκιμαντέρ το οποίο εξιστορεί τη δίωξη 31 οροθετικών γυναικών, οι οποίες προσήχθησαν από την ελληνική αστυνομία, υπέστησαν εξαναγκαστικούς ελέγχους για τον ιό ΗΙV, προφυλακίστηκαν για κακούργημα και τελικά διαπομπεύτηκαν όταν οι φωτογραφίες και τα προσωπικά τους δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ, προβάλλεται στη Λευκωσία στις 17 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Βιοεξουσία, Οροθετική Πολιτότητα και Φύλο: Το χρονικό μιας διαπόμπευσης και θέσεις για τη διεκδίκηση του πολιτικού».

Το ντοκιμαντέρ έχει τίτλο «Ruins: Οροθετικές γυναίκες. Το χρονικό μιας διαπόμπευσης» και τη σκηνοθεσία του υπογράφει η Ζωή Μαυρουδή, η οποία παρουσιάζει το χρονικό της διαπόμπευσης αυτών των γυναικών, σε μια σειρά από δραματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.

Η ιστορία

«Ήμουν ανάμεσα σε εκείνους τους Έλληνες που αιφνιδιάστηκαν από το πρωτοφανές και απεχθές θέαμα που ξετυλίχθηκε στις τηλεοράσεις μας», αναφέρει στο σκηνοθετικό της σημείωμα η Ζωή Μαυρουδή, στην επίσημη ιστοσελίδα του ντοκιμαντέρ.

«Οι φωτογραφίες και τα προσωπικά δεδομένα συνανθρώπων μας θετικών στον ιό HIV, όλες τους γυναίκες, άρχισαν να παρελαύνουν στις βραδινές ειδήσεις και τα πρωϊνάδικα. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, και οι 31 γυναίκες ήταν ιερόδουλες που συνελήφθησαν σε μια μαζική επιχείρηση-σκούπα της αστυνομίας, η οποία δημοσίευσε τις φωτογραφίες τους μετά από εισαγγελική εντολή. Γιατροί από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δήλωναν σε συνεντεύξεις ότι θα ακολουθούσαν και άλλοι ‘έλεγχοι’. Υπουργοί, αστυνομικοί και εκπρόσωποι του ιατρικού χώρου στήριζαν δημόσια την επιχείρηση ως μια επείγουσα κίνηση, απαραίτητη για την προστασία Ελλήνων αντρών και των οικογενειών τους.
Στην αρχή ήταν δύσκολο να καταλάβει κανείς τι συνέβαινε. Πολύ γρήγορα όμως η σύγχυση μετατράπηκε σε θυμό: οι γυναίκες κατηγορούνταν για το κακούργημα της ‘βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης’ προς τους υποτιθέμενους πελάτες τους, παρότι κανείς δεν είχε εμφανιστεί να τις καταγγείλει και να δηλώσει ότι είχε μολυνθεί. Μόνο μία γυναίκα φερόταν να έχει συλληφθεί σε οίκο ανοχής. Δεν ήταν ξεκάθαρο αν και ποιες από τις υπόλοιπες ήταν ιερόδουλες ή αν υπήρχαν θύματα εμπορίας λευκής σαρκός ανάμεσά τους. Ελληνικές και ξένες οργανώσεις κατηγορούσαν τις αρχές για μια σειρά παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων οι εξαναγκαστικές εξετάσεις αίματος που έγιναν μέσα σε αστυνομικά τμήματα. Εκατοντάδες γυναίκες είχαν προσαχθεί. Σύμφωνα με ρεπορτάζ, τουλάχιστον μία ήταν ανήλικη. Οι περισσότερες ήταν Ελληνίδες και όχι μετανάστριες όπως είχε αρχικά ακουστεί. Όσο για τις μελανιές και τις εκδορές που έφεραν στα πρόσωπα και τα σώματά τους, αποτελούσαν ένδειξη του ότι πολλές ήταν ναρκομανείς, άστεγες και άπορες – αυτό που συχνά αποκαλούμε ‘ανθρώπινα ερείπια’».

Θέμα αξιοπρέπειας

Η σκηνοθέτιδα, η οποία θέλει το ντοκιμαντέρ της να προβληθεί μπροστά σε ένα ευρύ κοινό και δη εκτός Ελλάδας, επισκέφθηκε τις γυναίκες στις φυλακές και με τη συμβολή ακτιβιστριών από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης για την υπόθεσή τους, πήρε συνέντευξη από δύο που είχαν αποφυλακιστεί.

Μίλησε επίσης με δύο μητέρες που κουβάλησαν το βάρος της διαπόμπευσης των παιδιών τους στις κλειστές επαρχιακές τους κοινωνίες.

Στο ντοκιμαντέρ οι συμμετέχοντες μιλούν με γυρισμένη την πλάτη στη κάμερα. Όπως αναφέρει στο σημείωμά της η Ζ. Μαυρουδή, σκοπός της ήταν να δώσει καταρχήν την ευκαιρία σ’ αυτές τις γυναίκες να πουν τι τους συνέβη και να διεκδικήσουν την αξιοπρέπεια που τόσο βίαια τους αφαιρέθηκε.

«Τα λόγια τους, που άλλες στιγμές τα έσπαγε η σιωπή και άλλες οι λυγμοί, ήταν ο αντίποδας του ψεύτικου συναισθήματος των πολιτικών και τηλεοπτικών δημοσιογράφων».

Η σκηνοθέτιδα απευθύνθηκε για συνεντεύξεις και στις επίσημες αρχές, δεν βρήκε όμως ανταπόκριση. Μίλησε, όμως, με γιατρούς, ακτιβιστές, δημοσιογράφους και νομικούς στην Ελλάδα και στην Αγγλία, που συζήτησαν μαζί της τα γεγονότα και τις συνέπειες της υπόθεσης καθώς και την ποινικοποίηση της μετάδοσης του HIV μέσω αναποτελεσματικών και άδικων νόμων – ένα θέμα με διεθνείς διαστάσεις.

«Θέλησα επίσης να κάνω αυτό το ντοκιμαντέρ γιατί πιστεύω ότι η υπόθεση των διαπομπευμένων οροθετικών γυναικών αντικατοπτρίζει όλα όσα έχουν πάει στραβά στη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης: τον αυξανόμενο συλλογικό μας πανικό, την ανικανότητα των θεσμών, τη δουλικότητα των ΜΜΕ απέναντι στην υποτιθέμενη ιερότητα της εξουσίας, τον φαρισαϊσμό των πολιτικών μας και την άνοδο του αστυνομικού κράτους. Κυρίως, η υπόθεση αυτή εξέθεσε ένα ουσιαστικό έλλειμμα συμπόνιας προς αυτούς που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση και τη λιτότητα, τους ανθρώπους που περιφέρονται σιωπηλά ανάμεσα στα ερείπια της κοινωνίας μας».

 

Η εκδήλωση

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στις 17 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Βιοεξουσία, Οροθετική Πολιτότητα και Φύλο: Το χρονικό μιας διαπόμπευσης και θέσεις για τη διεκδίκηση του πολιτικού». Μετά την προβολή θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από πάνελ ακαδημαϊκών και πολιτικών φορέων και συζήτηση με το κοινό.

Στο πάνελ συμμετέχουν οι:

  • Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Νομικής

  • Ευαγγελία Σουμέλη, Μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Διωκόμενων Οροθετικών

  • Άριστος Τσιάρτας, Προϊστάμενος της Αρχής Κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων στο Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

  • Ζέλεια Γρηγορίου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Αγωγής

  • Χάρης Ψάλτης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας

  • Μαργαρίτα Καψού, Υποψήφια Διδάκτωρ Ψυχολογίας – Εκπρόσωπος του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού

Συντονίζει η Nάντια Καραγιάννη, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στο Πρόγραμμα Σπουδών Φύλου

+ Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, στις 19:00 στην Αίθουσα Τελετών Πανεπιστημίου Κύπρου [Καλλιπόλεως 75].

Την εκδήλωση οργανώνει το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Φύλου του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO για την Ισότητα και Ενδυνάμωση των Φύλων.

You May Also Like

«Ένας αιώνας Κατακλυσμού» στη Λάρνακα

Το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας, σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, εγκαινίασε ...

Ο διάλογος μέσω επιστολών ΕΓΕΚ-ΡΙΚ για το νέο λογότυπο της κρατικής τηλεόρασης

Η Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου μετά από την έντονη συζήτηση που αναπτύχθηκε ανάμεσα ...

Ημερολόγιο αυτοπεριορισμού: Μέρα 9η

Γράφει η Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη ⁄ Ποιήτρια Ημερολόγιο αυτοπεριορισμού: μέρα 9η Ημερολόγιο υποχρεωτικού lockdown: μέρα ...

USE-IT Nicosia / Πόσο καλά ξέρεις την πόλη;

USE-IT Nicosia: Ένας χάρτης/τουριστικός οδηγός για τη Λευκωσία από νέους για νέους όλων των ...

«Ρόζμαρι» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Ανάμεσα σε άλλες έξι ταινίες, η βραβευμένη ταινία του Άδωνι Φλωρίδη «Ρόζμαρι» προβάλλεται τον ...

X