YouTube αγάπη μου

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

Τις περισσότερες φορές, όταν συζητάμε για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφερόμαστε κυρίως στο Facebook και Τwitter. Κι όμως, το μεγαλύτερο και το πιο αγαπητό απ’ όλα δεν είναι άλλο από το YouTube. Και σε όλες τις μετρήσεις έρχεται πάντα πρώτο.
Απλώς στο YouTube δεν κάνουμε φιλίες, δεν έχει πολλά likes, δεν κάνουμε followers. Δεν υπάρχει, ωστόσο, τίποτα πιο δημιουργικό από το YouTube.
Κατ’ αρχάς η ιδέα τού ‘μοιράζομαι’ ήρθε πρώτα από εκεί. Πού βρίσκουμε τα βίντεο για να τα ποστάρουμε [χμ! με το παρντόν, αναρτήσουμε] στο Facebook; Πού ανεβάζουμε τα δικά μας βίντεο; Πού ενημερωνόμαστε, μορφωνόμαστε, βρίσκουμε λύσεις στα τεχνικά προβλήματα, πάμε στην παρακάτω πίστα στα παιχνίδια; Και πού βρίσκουμε, πάνω απ’ όλα, την αγαπημένη μας μουσική;
Τα παραπάνω ερωτήματα δεν χρειάζονται απαντήσεις. Χωρίς το YouTube, η ζωή μας θα ήταν πολύ διαφορετική. Χωρίς το Facebook, αμφιβάλλω. Για να σας κάνω την πολύ απλή ερώτηση: αν έπρεπε να διαλέξετε ένα και μόνο ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ποιο θα διαλέγατε;
Το θέμα δεν είναι τι απαντήσατε, αλλά πόσο διστάσατε πριν απαντήσετε.
Το YouTube άλλαξε κατ’ αρχάς ριζικά τον τρόπο που ακούμε μουσική. Κάποτε είχα διαβάσει ότι “σκότωσε” το MTV. Και πιθανότατα είναι αλήθεια.
Ωστόσο έχει δύο πλεονεκτήματα, τα οποία βρίσκω αξεπέραστα.
Το πρώτο είναι η συνεισφορά του στην εκπαίδευσή μας και το δεύτερο είναι η συνεισφορά του στη μόρφωσή μας. Γιατί τα διαχωρίζω; Γιατί το πρώτο είναι πιο “ακαδημαϊκό”, χωρίς τέτοιες αξιώσεις αλλά με αυτό το πνεύμα, ενώ το δεύτερο είναι πιο “κοινωνικό”.
Ως παράδειγμα του πρώτου θα φέρω την τελευταία μου “τρέλα”, ένα κανάλι που ονομάζεται AsapScience. Δύο Καναδοί φοιτητές βιολογίας, ο Mitchell Moffit και ο Gregory Brown, απαντούν με τρίλεπτα βίντεο animations σε ερωτήσεις που έχουμε όλοι στο κεφάλι μας: “Γιατί σπάνε πάντα τα ολυμπιακά ρεκόρ;” “Μπορεί το στρες να σκοτώσει;” “Περίεργοι τρόποι να κάψετε 200 θερμίδες”. Δοκιμάστε, κι αν αγαπάτε την επιστήμη, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κολλήσετε. Παλιότερα, τέτοιου είδους απαντήσεις τις βρίσκαμε σε περιοδικά επιστημονικής εκλαΐκευσης, σε βιβλία [εγώ που είμαι και φαν του είδους αν σηκώσω τα μάτια στη βιβλιοθήκη θα βρω 2-3: “Έχουν οι γάτες αφαλό;” και “Γιατί τα βαμπίρ δεν είναι χορτοφάγα;”] ή ακόμα σε έξυπνα ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση. Αλλά να τα έχεις μπροστά σου όποτε και όταν θες; Και μάλιστα σε animation; Μαγικό.
Η μόρφωση είναι μια άλλη ιστορία. Σε αυτήν κατατάσσω όλες τις διαλέξεις, τις συναυλίες, τις εκδηλώσεις που δεν μπόρεσα [ή που δεν θα μπορούσα κυρίως λόγω απόστασης] να παρακολουθήσω. Καμιά φορά ούτε καν σε livestreaming [ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου, σε ελεύθερη δημοσιογραφική γραφή] δεν μπορείς λόγω υποχρεώσεων. Δεν σκάω όμως, έχω το YouTube. Το πρώτο παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι τα Ted Talks, όπου μπορώ να βρω τα πάντα: από τον Στίβεν Χόκινγκ να μιλάει για το Διάστημα, μέχρι μια ολόκληρη σειρά από νέους “αμφισβητίες” να εξηγούν τη σκοτεινή πλευρά των Big Data.
Δεν θέλω να υποστηρίξω ότι αυτά είναι τα καλύτερα, είναι απλώς κάποια από αυτά που μου αρέσουν. Έχω συνδρομές για θέματα ενημέρωσης, μόδας, διασκέδασης…
Φυσικά υπάρχουν και άλλα τέτοια μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το vimeo είναι πιο… κουλτουριάρικο, για παράδειγμα. Εκεί βρίσκεις πραγματικά καλλιτεχνικές δημιουργίες. Ωστόσο, το YouTube… έχει απλώς τα πάντα.

 

You May Also Like

Όχι δεν είναι τα social που φταίνε πάντα

Συχνά-πυκνά τα βάζουμε με τα social γιατί εκεί μέσα βλέπουμε και διαβάζουμε πράγματα που ...

Η ρητορική του μίσους

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Την αφορμή δεν θέλω να την αναφέρω. Δεν ...

Το κουμπί μας

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Το τελευταίο μας απόκτημα στο σπίτι είναι το ...

#ΤοΦόρεμα

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Πριν από λίγες μέρες, το διαδίκτυο πήρε φωτιά ...

Το δικαίωμα στην αποσύνδεση

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε με 472 ψήφους ένα ψήφισμα με το ...

Η νέα κοινωνία σε ροή

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Οι νέες τεχνολογίες και πώς αυτές θα επηρεάσουν ...

X