Για μια βιβλιοθήκη

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Αν το κράτος διέθετε το 2010 το ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ, θα είχαμε σήμερα μια “κλασική εθνική βιβλιοθήκη”.

* Αυτό προκύπτει μετά τη δημοσιοποίηση του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, την εκπόνηση του οποίου ζήτησε τον Δεκέμβριο 2008 ο πρώην υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου.

* Την ανέθεσε στον τέως διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου Φίλιππο Τσιμπόγλου. Εξαιρετικός στη δουλειά του, ο άνθρωπος που έστησε τη βιβλιοθήκη του πανεπιστήμιου και τώρα κλήθηκε να στήσει στα πόδια της και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, ο κ. Τσιμπόγλου ετοίμασε τη μελέτη σε συνεργασία με τον βιβλιοθηκονόμο Ανδρέα Κ. Ανδρέου και με τη συνεργασία του διευθυντή της Κυπριακής Βιβλιοθήκης Αντώνη Μαραθεύτη.

* Προκύπτουν πολλά ωραία από το σχέδιο: ότι σήμερα θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο του σχεδίου, αν δίναμε 6,5 εκατ. ευρώ, όχι για ένα, αλλά για πέντε χρόνια. Τίποτα, δηλαδή.

* Ότι μέχρι το 2019 η βιβλιοθήκη της Κύπρου θα ήταν εφάμιλλη των εθνικών βιβλιοθηκών στο εξωτερικό.

* Ότι θα άνοιγαν είκοσι νέες θέσεις εργασίας [σήμερα ουσιαστικά μόνο ο διευθυντής εργοδοτείται και οι υπόλοιποι 11-12 εργαζόμενοι στη βιβλιοθήκη είναι αποσπασμένοι του Δημοσίου].

* Όσο για τη στέγαση, σύμφωνα με τον διευθυντή της βιβλιοθήκης, “Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα της συλλογής του Θεοδόση Νικολάου, που αγοράστηκε πρόσφατα και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, διότι δεν υπάρχει χώρος στα υφιστάμενα κτήρια. Το ίδιο ισχύει για τη συλλογή των εκδόσεων των Ηνωμένων Εθνών, που παραμένει στα κιβώτια τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παραβιάζοντας τις προϋποθέσεις που έχουμε δεχτεί για να καταστεί η βιβλιοθήκη χώρος κατάθεσης εκδόσεων του ΟΗΕ”.

* Ωραίος και ο συγκριτικός πίνακας: στην Ισλανδία, μια χώρα 307 χιλιάδων κατοίκων, η εκεί εθνική βιβλιοθήκη έχει ετήσιο προϋπολογισμό 4,5 εκατ. ευρώ και 83 άτομα προσωπικό. Στην Κύπρο των 797 χιλιάδων κατοίκων υπάρχουν 13 άτομα προσωπικό και περί τις 80 χιλιάδες προϋπολογισμός για τις αγορές.

* Επιστρέφοντας εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε, και τα λεφτά να υπήρχαν, δεν υπήρξε ποτέ η πολιτική βούληση για μια πραγματική Κυπριακή Βιβλιοθήκη.

* Κι όταν ακόμη υπήρξε η πρόταση της προσωρινής σύνδεσής της με τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, το κτήριο της οποίας θα ολοκληρωθεί το 2015 και έχει υπεραρκετό χώρο για να χωρέσει και την Κυπριακή, διαφώνησαν οι “φύλακες των γραμμάτων”.

* Επιπλέον, ο κ. Τσιμπόγλου είναι πια στην Ελλάδα. Το σχέδιο θα μπορούσε, ωστόσο, να εφαρμοστεί από άξιους ανθρώπους που παραμένουν και εργάζονται στην Κύπρο. * Με την εξέλιξη της πρόσληψής του, ωστόσο, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται ποια, τελικά, είναι η πιο χρεοκοπημένη χώρα από τις δύο.

+ Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, νέε υπουργέ κύριε Κώστα Καδή: βγάλτε το σχέδιο από τη ναφθαλίνη όπου το τοποθέτησαν οι προηγούμενοι [δεν περιμέναμε και θαύματα, η αλήθεια είναι].

You May Also Like

Πέρσες: a fine tuning

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Αν είχαν soundtrack οι «Πέρσες», θα περιλάμβαναν Γιάννη Αγγελάκα [πριν ...

Μανιτάρια με κουτόχορτο

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Με μια ανακοίνωση 410 λέξεων απάντησε την περασμένη Τετάρτη το ...

Τι είναι αστείο;

Της Χριστίνας Πουλίδου * Ο φόβος του ισλαμισμού θα ενώσει ή θα διχάσει τους ...

Όταν ζεις με τον εχθρό

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Πήρα ένα τηλεφώνημα την περασμένη βδομάδα από μια κυρία ...

Σάντουιτς και ομελέτα

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * “Υπάρχουν δυνατότητες στην Κύπρο για ανάπτυξη του κινηματογράφου”! * ...

Αυτή την ευθύνη ποιος θα την πάρει;

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Μπρος-πίσω για να βρεθεί η «τέλεια συνταγή» των Βραβείων ...

X