Για μια βιβλιοθήκη

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Αν το κράτος διέθετε το 2010 το ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ, θα είχαμε σήμερα μια “κλασική εθνική βιβλιοθήκη”.

* Αυτό προκύπτει μετά τη δημοσιοποίηση του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, την εκπόνηση του οποίου ζήτησε τον Δεκέμβριο 2008 ο πρώην υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου.

* Την ανέθεσε στον τέως διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου Φίλιππο Τσιμπόγλου. Εξαιρετικός στη δουλειά του, ο άνθρωπος που έστησε τη βιβλιοθήκη του πανεπιστήμιου και τώρα κλήθηκε να στήσει στα πόδια της και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, ο κ. Τσιμπόγλου ετοίμασε τη μελέτη σε συνεργασία με τον βιβλιοθηκονόμο Ανδρέα Κ. Ανδρέου και με τη συνεργασία του διευθυντή της Κυπριακής Βιβλιοθήκης Αντώνη Μαραθεύτη.

* Προκύπτουν πολλά ωραία από το σχέδιο: ότι σήμερα θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο του σχεδίου, αν δίναμε 6,5 εκατ. ευρώ, όχι για ένα, αλλά για πέντε χρόνια. Τίποτα, δηλαδή.

* Ότι μέχρι το 2019 η βιβλιοθήκη της Κύπρου θα ήταν εφάμιλλη των εθνικών βιβλιοθηκών στο εξωτερικό.

* Ότι θα άνοιγαν είκοσι νέες θέσεις εργασίας [σήμερα ουσιαστικά μόνο ο διευθυντής εργοδοτείται και οι υπόλοιποι 11-12 εργαζόμενοι στη βιβλιοθήκη είναι αποσπασμένοι του Δημοσίου].

* Όσο για τη στέγαση, σύμφωνα με τον διευθυντή της βιβλιοθήκης, “Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα της συλλογής του Θεοδόση Νικολάου, που αγοράστηκε πρόσφατα και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, διότι δεν υπάρχει χώρος στα υφιστάμενα κτήρια. Το ίδιο ισχύει για τη συλλογή των εκδόσεων των Ηνωμένων Εθνών, που παραμένει στα κιβώτια τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παραβιάζοντας τις προϋποθέσεις που έχουμε δεχτεί για να καταστεί η βιβλιοθήκη χώρος κατάθεσης εκδόσεων του ΟΗΕ”.

* Ωραίος και ο συγκριτικός πίνακας: στην Ισλανδία, μια χώρα 307 χιλιάδων κατοίκων, η εκεί εθνική βιβλιοθήκη έχει ετήσιο προϋπολογισμό 4,5 εκατ. ευρώ και 83 άτομα προσωπικό. Στην Κύπρο των 797 χιλιάδων κατοίκων υπάρχουν 13 άτομα προσωπικό και περί τις 80 χιλιάδες προϋπολογισμός για τις αγορές.

* Επιστρέφοντας εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε, και τα λεφτά να υπήρχαν, δεν υπήρξε ποτέ η πολιτική βούληση για μια πραγματική Κυπριακή Βιβλιοθήκη.

* Κι όταν ακόμη υπήρξε η πρόταση της προσωρινής σύνδεσής της με τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, το κτήριο της οποίας θα ολοκληρωθεί το 2015 και έχει υπεραρκετό χώρο για να χωρέσει και την Κυπριακή, διαφώνησαν οι “φύλακες των γραμμάτων”.

* Επιπλέον, ο κ. Τσιμπόγλου είναι πια στην Ελλάδα. Το σχέδιο θα μπορούσε, ωστόσο, να εφαρμοστεί από άξιους ανθρώπους που παραμένουν και εργάζονται στην Κύπρο. * Με την εξέλιξη της πρόσληψής του, ωστόσο, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται ποια, τελικά, είναι η πιο χρεοκοπημένη χώρα από τις δύο.

+ Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, νέε υπουργέ κύριε Κώστα Καδή: βγάλτε το σχέδιο από τη ναφθαλίνη όπου το τοποθέτησαν οι προηγούμενοι [δεν περιμέναμε και θαύματα, η αλήθεια είναι].

You May Also Like

Η Τεχνική Επιτροπή Πολιτισμού

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Σε πολύ διαφορετικό πνεύμα κινήθηκαν η ε/κ και η ...

Και θέατρο και μουσείο και πολλά μας είναι

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Η είδηση της εβδομάδας -που δεν ήταν ακριβώς είδηση γιατί ...

Η βιβλιοθήκη και ο βαθύς ρατσισμός μας

Δεν το συνηθίζω, θα γράψω όμως σήμερα μια προσωπική εμπειρία που αφορά άμεσα την ...

Για την Τεχνική Επιτροπή Πολιτισμού ΙΙ

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Συναντήθηκαν ήδη τα μέλη της ελληνοκυπριακής Επιτροπής Πολιτισμού, όπως ...

Το πρώτο [;] ξέσπασμα

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Δεν κατάφερα να δω ενωρίτερα την παράσταση της Ελεάνας Αλεξάνδρου ...

Δημόσιες πόλεις

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * “Η ανακαίνιση του αστυνομικού σταθμού της οδού Λήδρας είναι ...

X