«Εγώ είναι ο άλλος» το σκεπτικό για τα «Κύπρια 2014»

Συνεχίζοντας την πολιτική που ξεκίνησε πέρυσι και θέλει το Διεθνές Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ να διέπεται από ένα σκεπτικό, το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Άντης Παρτζίλης, ανακοίνωσαν την Πέμπτη τους όρους και τη θεματολογία της φετινής διοργάνωσης.

«Εγώ είναι ο άλλος» θα είναι το σκεπτικό του φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί και φέτος -όπως κάθε χρόνο- κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «λόγω των σημερινών οικονομικών συνθηκών (το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού) θα δώσει ιδιαίτερη προτεραιότητα σε καλλιτεχνικές προτάσεις με κυπριακή συμμετοχή και σε κυπριακές παραγωγές».

Το σκεπτικό

Στην προσπάθεια δημιουργίας μιας θεματικής σχέσης μεταξύ των δρώμενων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του φεστιβάλ Κύπρια, το υπουργείο έθεσε ήδη το 2013 σε εφαρμογή την ιδέα ενός κοινού τίτλου. Κατά την περσινή χρονιά, οι παραγωγές διέπονταν από το ευρύ σκεπτικό «Μύθος, Μυθιστορία, Μυθολογία».

Για φέτος, ο τίτλος είναι «Εγώ είναι ο άλλος» όπως το διατύπωσε ο Αρθούρος Ρεμπώ και σ’ αυτό το πλαίσιο αναζητούνται προτάσεις οι οποίες θα προσδιορίζουν «την αυτογνωσία σαν ένα ταξίδι ‘στην ξενότητα του άλλου’ και του αποξενωμένου εαυτού μας, με πυξίδα μια ‘ηθική του σεβασμού για το ασυμβίβαστο’».

Σύμφωνα με το σκεπτικό,  δεδομένων των διεθνών οικονομικών εξελίξεων αλλά και «του φαινομένου της μετανάστευσης, των πολιτικών προσφύγων και της μετατροπής των εθνικών κοινωνιών σε πολυπολιτισμικές, της κρίσης αξιών στην Ευρώπη, την Κύπρο και σε όλο τον κόσμο, παράλληλα με την κρίση των ανθρωπίνων σχέσεων σε προσωπικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο, πιστεύουμε ότι είναι ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τις αρχές πάνω στις οποίες πρέπει να στηρίζεται η σύγχρονη κοινωνία σε αντιδιαστολή με τον άκρατο καταναλωτισμό, τον κοινωνικό και προσωπικό εγωκεντρισμό και εσωστρέφεια και τη μη αποδοχή του ’άλλου’.

Ιδιαίτερα στην Κύπρο του 2014 η αναθεώρηση της στάσης μας ως άτομα και ως κοινωνία έναντι του διαφορετικού και του ’άλλου’ σε συνδυασμό με τις ανθρώπινες σχέσεις σε διαπροσωπικό και κοινωνικό επίπεδο είναι περισσότερο και από αναγκαία».

Κυπριακή συμμετοχή

Βαρύτητα στην κυπριακή συμμετοχή και στις συνεργασίες μεταξύ κυπριακών και διεθνών (και δη ευρωπαϊκών) οργανισμών δίνει φέτος το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στη διαχρονική του προσπάθεια για στήριξη των Κυπρίων καλλιτεχνών.

Αναλυτικά, η κυπριακή συμμετοχή μπορεί να έχει, μεταξύ άλλων, τις εξής μορφές:

  • Αξιοποίηση κυπριακών καλλιτεχνικών συγκροτημάτων (μουσικά, θεατρικά, χορευτικά, χορωδιακά σχήματα).
  • Αξιοποίηση Κυπρίων συντελεστών (μουσικοί, μαέστροι, λυρικοί καλλιτέχνες, τραγουδιστές, χορογράφοι, χορευτές, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, σχεδιαστές φωτισμού, ήχου κ.ο.κ.).
  • Προβολή κυπριακής πολιτιστικής παραγωγής (αξιοποίηση έργων Κυπρίων συγγραφέων, συνθετών ή/και παραδοσιακής μουσικής/χορού/τραγουδιών).

+ Oι προτάσεις για συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια 2014 θα πρέπει να υποβληθούν σε ειδικό έντυπο το οποίο διατίθεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού www.moec.gov.cy (Ανακοινώσεις) και στα Γραφεία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών. Οι προτάσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι την Πέμπτη 17 Απριλίου 2014 στις 12.00 το μεσημέρι. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Άντη Παρτζίλη, τηλ. 99689543 (09.00-13.30 και 16.00-18.00 καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής), email: andy@bargilly.com.

You May Also Like

Ένας Ευαγόρας alien

Από το πασίγνωστο «Αχ Τζερύνεια μάνα μου» στους πειραματισμούς των ηλεκτρονικών ήχων, ο Ευαγόρας ...

«Η Οδύσσεια των λέξεων» του Νίκου Μαθιουδάκη

Στη μελέτη του Η ΟΔΥΣ[Σ]ΕΙΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ο Νίκος Μαθιουδάκης παρουσιάζει την οδύσσεια των ...

Η πρώτη δημόσια δωρεάν ανταλλακτική βιβλιοθήκη στην Κύπρο

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου διοργανώνει εκδήλωση εγκαινίων της πρώτης στην Κύπρο δημόσιας δωρεάν ανταλλακτικής ...

10 ταινίες με τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου συνόδευσε πολύ γνωστές ταινίες στην πορεία τους στον κινηματογράφο. Κορυφαίο σάουντρακ θεωρείται το «Οι ...

Ο Κυριάκος Κενεβέζος υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού

Ο Κυριάκος Κενεβέζος είναι ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της κυβέρνησης Αναστασιάδη, έτσι όπως ...

Λονδίνο: Πρώτο βραβείο στο Immigrants

Το έργο Immigrants, το οποίο δημιούργησαν 30 παιδιά από το Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου ...

X