Ημέρες Θεάτρου

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Λίγο έλειψε να περάσει στο ντούκου η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, η οποία [δεν] θα γιορταστεί δεόντως στις 27 Μαρτίου, ημέρα Πέμπτη.

* Έκοψε και την επιχορήγησή της η cyta για το περίφημο “Πάμε Θέατρο” [ανυπομονώ να δω τον ιδιώτη που θα συνεχίσει τον θεσμό του θεάτρου με ελεύθερη είσοδο], οπότε το κοινό παρακολουθούσε δωρεάν παραστάσεις

. * Τελικά, όλο και κάτι θα γίνει, ενώ κάποια θέατρα θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό με δωρεάν παραστάσεις.

* Από τη γιορτή θα απέχει το Θέατρο Ένα γιατί δεν έχει παράσταση εκείνη τη μέρα, ούτε παραγωγή να δείξει, έτσι κι αλλιώς.

* Παρένθεση, άλλαξε η ημερομηνία της πρεμιέρας με το έργο “Κουζίνες”, που σκηνοθετεί η Λέα Μαλένη στο Θέατρο Ένα: από τις 5 μεταφέρθηκε στις 12 Απριλίου.

* To Σατιρικό Θέατρο θα δώσει μια δωρεάν παράσταση με τον Βιολιστή στη Στέγη, την Πέμπτη 27 Μαρτίου, στις 20:30 και είναι προς τιμήν του θεάτρου και δη των ηθοποιών του, αφού η παράσταση ανεβαίνει ειδικά για αυτή τη μέρα [οι τακτικές παραστάσεις είναι Σάββατο και Κυριακή].

* Στον ίδιο “κόπο” δεν μπήκε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, ο οποίος ωστόσο ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό στις 29 Μαρτίου με ελεύθερη είσοδο στις παραγωγές “Ένας Εχθρός του Λαού” και “Τα ψέματα που λένε πάντα την αλήθεια”.

* Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση του ΘΟΚ, σε σκηνοθεσία και δραματουργία του Άδωνη Φλωρίδη, ο οποίος παίρνει ποιήματα Κυπρίων ποιητών και τα συνθέτει σε μια θεατρική παράσταση. Δύσκολο το εγχείρημα.

* Η εν λόγω θεατρική παραγωγή ανεβαίνει σε πρώτη επίσημη την Παρασκευή 28 Μαρτίου, στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ.

* Πίσω στην Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, την οποία γιορτάζει με ειδική εκδήλωση μόνο η ΕΘΑΛ, σε συνεργασία με το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

* Πρόκειται για μια εκδήλωση σε δύο μέρη [δες ατζέντα], όπου το πρώτο μέρος έχει ως θέμα “Το Θέατρο στο Ισραήλ”. Ολίγον ειδικό το θέμα για μια μέρα που θα έπρεπε να εκμεταλλεύεται ο κόσμος του θεάτρου για μια -πιο “μαζική” να την πω;- προσέλευση του κοινού.

* Εμ, γούστα είναι αυτά. Υποκειμενικές κουβέντες.

* Θα κάνει, πάντως, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, την παρέμβασή του ο Μαρίνος Ανωγυριάτης, του Θεάτρου Versus, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελεύθερο θέατρο στην Κύπρο.

* Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, στο μεταξύ, ετοίμασε ένα βιντεάκι με τους δύο βραβευμένους προσφάτως ηθοποιούς Κώστα Βήχα και Ιωάννα Σιαφκάλη, οι οποίοι διαβάζουν στο Κούριο το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Το βιντεάκι θα το βρείτε στο YouTube.

* Το δε μήνυμα έγραψε ο Μπρετ Μπέιλι, νοτιοαφρικανικής καταγωγής θεατρικός συγγραφέας, σχεδιαστής, σκηνοθέτης, δημιουργός θεατρικών παραστάσεων με κατασκευές και καλλιτεχνικός διευθυντής του THIRD WORLD BUNFIGHT.

* Θα μπορείτε να διαβάσετε το μήνυμα την Πέμπτη, όπως παραδοσιακά το τυπώνουμε στην εφημερίδα “Πολίτης” κάθε 27η Μαρτίου. Κι αν πάτε σε μια από τις θεατρικές εκδηλώσεις/παραστάσεις, θα το ακούσετε από κάποιον ηθοποιό.

* Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, αξίζει μια αναφορά στη δύναμη του κοινού όπως την ξεχωρίζει στη συνέντευξή του στη σελ. 5 ο θεατρικός παραγωγός, σκηνοθέτης και ηθοποιός Ανδρέας Αραούζος: “Έναν χρόνο να δουλεύω στις πρόβες, αν δεν καθίσει άνθρωπος σε μια θέση απέναντι, δεν υπάρχει παράσταση”.

+ Ήθελα να σχολιάσω και το φετινό θέμα για τα Κύπρια, “Εγώ είναι ένας άλλος”, αλλά θα το αφήσω για αργότερα.

You May Also Like

Πίστη στο θέατρο

Πριν από μερικές μέρες, εμφανίστηκε στο διαδίκτυο ένα κείμενο για τα μικρά θέατρα με ...

Η άλλη θάλασσα

Pιζοκάρπασο, Δευτέρα, ώρα δεκάτη βραδινή. Oι προβολείς στο γήπεδο με τον χλοοτάπητα έχουν ανάψει. ...

Με αφορμή

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Με αφορμή την έκθεση φωτογραφιών [όχι της Πάολας, gotcha!] ...

Μόνοι

* Το όνομα του Εύη Γαβριηλίδη ήταν/είναι συνώνυμο του θεάτρου της Κύπρου. Ο σπουδαίος ...

Με το πόδι στη νέα σεζόν

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Ήταν πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον για το κείμενο της ...

Πολιτιστικό… αποχετευτικό;

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Ήδη από την πρώτη μέρα ανακοίνωσης του ονόματος του ...

X