Καμιά φθορά στη φύλαξη έργων τέχνης, λέει το υπουργείο

Γράφει η Γεωργία Ψαριά 

Κανένα έργο μέχρι σήμερα δεν έχει υποστεί φθορά λόγω της φύλαξής του στην Αποθήκη Έργων Τέχνης της Κρατικής Πινακοθήκης, που στεγάζεται στο κτήριο της ΣΠΕΛ.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε γραπτώς στη Βουλή το υπ. Παιδείας και Πολιτισμού, απαντώντας σε σχετικές με το θέμα ερωτήσεις τις οποίες υπέβαλαν βουλευτές της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου, κατά τη συζήτηση της έκθεσης της γενικής ελέγκτριας για το υπ. Παιδείας, για το 2011.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές ζήτησαν να ενημερωθούν για τα μέτρα που λαμβάνουν οι Πολιτιστικές υπηρεσίες του υπουργείου για την ασφάλεια και προστασία των έργων της Κρατικής Συλλογής Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης, που βρίσκονται στην Αποθήκη της Κρατικής Πινακοθήκης, όπου παρατηρείται ανεπάρκεια χώρου εξαιτίας της αυξητικής τάσης αποθήκευσης έργων τέχνης λόγω συνεχιζόμενων αγορών ή/και επιστροφής έργων τέχνης που βρίσκονται υπό δανεισμό.

Ζήτησαν επίσης εξηγήσεις για τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο για τον καλύτερο έλεγχο και τη βελτίωση της διαδικασίας για την παραχώρηση έργων τέχνης επί δανείω, καθώς επίσης την αποφυγή δανεισμού έργων σε μη δικαιούχους αφού σύμφωνα με την έκθεση της γενικής ελέγκτριας έχουν διαπιστωθεί απώλειες τέτοιων έργων.

Κανένα πρόβλημα

Απαντώντας στο πρώτο ερώτημα το υπ. Παιδείας εξήγησε ότι η Αποθήκη Έργων Τέχνης της Κρατικής Πινακοθήκης στεγάζεται στο κτήριο της ΣΠΕΛ, έναντι της Πύλης Αμμοχώστου στη Λευκωσία, και βάσει του στρατηγικού προγραμματισμού του υπουργείου, το κτήριο θα ανακαινιστεί ώστε να αποτελέσει παράρτημα της Κρατικής Πινακοθήκης.

Ως εκ τούτου, σημείωσε, προκύπτει η ανάγκη μετακίνησης των έργων που βρίσκονται στη ΣΠΕΛ σε άλλο αποθηκευτικό χώρο, ώστε να μπορέσουν οι εργασίες να ξεκινήσουν απρόσκοπτα.

Υπογράμμισε ωστόσο πως «επειδή οι ανάγκες σε εμβαδόν ακολουθούν αυξητική τάση, ενώ με τη νέα αρχιτεκτονική διαμόρφωση του κτηρίου γίνεται πλέον σαφές ότι οι εκθεσιακοί χώροι θα είναι αρκετά περιορισμένοι σε σχέση με τα δεδομένα ανάλογων Πινακοθηκών/Μουσείων Τέχνης, θεωρήθηκε αναγκαία η μόνιμη απελευθέρωση του κτηρίου της ΣΠΕΛ από τη χρήση του ως η Αποθήκη των έργων της Κρατικής Συλλογής».

Σύμφωνα με το υπ. Παιδείας, μετά την έρευνα που ξεκίνησε το 2011, την επιθεώρηση πολλών κτηρίων και την απόρριψη αρκετών, είτε λόγω ακαταλληλότητας συνθηκών είτε λόγω υψηλού ενοικίου, οι Πολιτιστικές υπηρεσίες βρίσκονται στα τελικά στάδια εξασφάλισης κατάλληλου αποθηκευτικού χώρου στην περιοχή Λευκωσίας.

Επεσήμανε επίσης ότι, παρά την απουσία σωστής κτηριακής υποδομής όπως π.χ. Κρατικό Μουσείο Τέχνης διεθνών προδιαγραφών με ειδικά σχεδιασμένους αποθηκευτικούς χώρους, η υφιστάμενη Αποθήκη δεν παρουσιάζει οποιαδήποτε προβλήματα σε επίπεδο προστασίας και φύλαξης, ενώ κανένα έργο μέχρι σήμερα δεν έχει υποστεί φθορά λόγω της φύλαξής του στον χώρο.

Σύστημα πινακοθήκης

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελέγχου της παραχώρησης έργων τέχνης επί δανείω, το υπ. Παιδείας εξήγησε ότι από το 2012 τέθηκε σε λειτουργία το «Σύστημα Πινακοθήκης».

«Πρόκειται για ένα ειδικά σχεδιασμένο ψηφιακό σύστημα ενδοϋπηρεσιακής χρήσης, στο οποίο είναι καταχωρημένο το Μητρώο της Κρατικής Συλλογής Έργων Τέχνης», σημείωσε, προσθέτοντας πως πέρα από την ηλεκτρονική ενημέρωση του μητρώου, το σύστημα επιτρέπει, ταυτόχρονα, την καταγραφή όλων των στοιχείων προσωρινού δανεισμού/διακίνησης των έργων τέχνης, στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Υπογράμμισε επίσης ότι με εξαίρεση κάποιων περιπτώσεων που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης, δεν γίνεται δανεισμός έργων σε νέα, μη δικαιούχα τμήματα, εκτός αν πρόκειται για την αντικατάσταση έργων σε τμήματα που κατείχαν έργα προ της αναθεώρησης της σχετικής πολιτικής.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Βραβεία Γ’ Διαγωνισμού Θεατρικού Μονόπρακτου στη μνήμη Κ. Κολώτα

Ανακοινώθηκαν τη Παρασκευή, 27 Μάιου 2016, τα αποτελέσματα του Γ’ Διαγωνισμού Θεατρικού Μονόπρακτου στη ...

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Δημήτρη Μητροπάνο

Το τελευταίο αντίο στον Δημήτρη Μητροπάνο θα πουν στις 2 το μεσήμερι στην Αθήνα, ...

Ντέιβιντ Χόκνεϊ: «Δεν μπορούν να ακυρώσουν την άνοιξη»

Ένα έργο που δημιούργησε σε iPad ενώ βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση στη Νορμανδία ανέβασε ...

Στον Κώστα Σαχπάζη το βραβείο ΔΕΣΤΕ 2013

Στον Κώστα Σαχπάζη απονεμήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου το βραβείο ΔΕΣΤΕ 2013. ...

Τιμήθηκε στη Μπερλινάλε η Μέριλ Στριπ

Με το βραβείο συνολικής προσφοράς του φεστιβάλ του Βερολίνου τιμήθηκε το βράδυ της 14ης ...

Δύο δίσκοι και ένα βίντεο από την Λουβάνα Δίσκοι

Η δισκογραφική εταιρεία Λουβάνα Δίσκοι, ασχολείται κατά κύριο λόγο με την διοργάνωση φεστιβάλ , ...

X