Λεβέντειος Πινακοθήκη: υποδέχεται το κοινό με ελεύθερη είσοδο στις 25 Μαρτίου

Με ελεύθερη είσοδο υποδέχεται το κοινό στις 25 Μαρτίου η Πινακοθήκη Λεβέντη, στη Λευκωσία, ένα από τα σπουδαιότερα έργα πολιτιστικής υποδομής στη χώρα μας και οπωσδήποτε το σημαντικότερο στον τομέα των εικαστικών τεχνών.

Τοποθετημένη στο κέντρο της Λευκωσίας, η επιβλητική Πινακοθήκη δέχτηκε χθες τους πρώτους της επισκέπτες, εκπροσώπους των ΜΜΕ, με οικοδεσπότες τη διευθύντρια της Πινακοθήκης Λουκία Χατζηγαβριήλ, τη Φωτεινή Παπαδοπούλου, τον Αναστάση Λεβέντη και τον δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη.

 

Εγκαίνια την Κυριακή

Την πινακοθήκη θα εγκαινιάσουν το μεσημέρι της ερχόμενης Κυριακής, 23 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανδρούλλα Βασιλείου.
Την ημέρα των επίσημων εγκαινίων, η Χορωδία της Μουσικής Ακαδημίας ΑRΤΕ, η οποία στεγάζεται σε ένα πολύ ωραίο αρχοντικό ακριβώς απέναντι στην πινακοθήκη, θα παρουσιάσει ένα μουσικό πρόγραμμα υπό την διεύθυνση του μαέστρου Άγι Ιωαννίδη. Θα ακουστούν τα έργα «So ben mi ch’ a bon tempo» του Orazio Vecchi (1550-1605), April is in my mistress’ face του Thomas Morley (1558-1603), ένα κυπριακό δημοτικό σε διασκευή του Σάββας Σάββα και το κυπριακό παραδοσιακό «Η βρύση των Πεγιώτισσων».
Η πινακοθήκη θα παραδοθεί στο ευρύ κοινό την Τρίτη 25 Μαρτίου και έτσι «υλοποιείται το όραμα του Αναστάσιου Γ. Λεβέντη, να καταστήσει προσβάσιμους τους θησαυρούς της τέχνης και του πολιτισμού που συγκέντρωσε στη διάρκεια της ζωής του», όπως ανέφερε χθες η κ.Χατζηγαβριήλ.

Δουλειά επτά χρόνων

«Ολοκληρώθηκε ένα γιγάντιο έργο το οποίο ξεκίνησε το 2007», ανέφερε η Φωτεινή Παπαδοπούλου, επίτροπος του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, ευχαριστώντας την κ. Χατζηγαβριήλ και την πολυπληθή ομάδα της για το σπουδαίο έργο τους.
Η Πινακοθήκη Λεβέντη είναι το νέο σπίτι για περισσότερα από 800 έργα και αντικείμενα τέχνης που αποτελούν τις τρεις συλλογές του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.

Πρόκειται για έργα τα οποία στην πλειονότητά τους ήταν «αθέατα από το κοινό για περισσότερο από μισό αιώνα», όπως επισήμανε η κ. Παπαδοπούλου, αναφερόμενη ιδιαίτερα στη Συλλογή του Παρισιού, η οποία οφείλει το όνομά της στην παρισινή κατοικία του Α. Γ. Λεβέντη, στη φημισμένη Αvenue Foch, μια από τις αριστοκρατικότερες λεωφόρους του Παρισιού.

Η εν λόγω συλλογή στεγάζεται στον πρώτο όροφο της πινακοθήκης και έχει ιδιαίτερη αξία, αφού αποτελείται από έργα τα οποία επέλεξε προσωπικά ο ίδιος ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης. Σε αυτόν τον όροφο μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε αυτούσιο ένα δωμάτιο από το διαμέρισμα του συλλέκτη, όπου υποδεχόταν ο ίδιος, ως πρέσβης της Κύπρου στην UNESCO, διεθνείς προσωπικότητες και προσκεκλημένους – πρεσβευτές, υψηλόβαθμους αξιωματούχους της UNESCO, τραπεζίτες, βιομηχάνους: «Ένα επίλεκτο, αλλά περιορισμένο κοινό που αποτέλεσε κάποτε το πρώτο κοινό της πολύτιμης συλλογής του», ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου.

Τα έργα

Ελ Γκρέκο, Μονέ, Ρενουάρ, Σαγκάλ, Γύζης, Λύτρας, Τσαρούχης, Μόραλης αλλά και οι Κύπριοι Κισσονέργης, Διαμαντής, Κάνθος, Λευτέρης Οικονόμου και πολλοί άλλοι σπουδαίοι των εικαστικών τεχνών βρήκαν το νέο τους σπίτι στην Πινακοθήκη Λεβέντη. Τα έργα είναι κατανεμημένα στους τρεις ορόφους της πινακοθήκης:

  • Ισόγειο: Η Κυπριακή Συλλογή με αντιπροσωπευτικά έργα της πρώτης γενιάς Κυπρίων καλλιτεχνών και κάποιων της δεύτερης γενιάς. Τη συλλογή επιμελείται η δρ Ελένη Νικήτα.

  • Πρώτος όροφος: Η Συλλογή του Παρισιού με έργα κορυφαίων Ευρωπαίων καλλιτεχνών από τον 17ο στον 20ό αιώνα, σε επιμέλεια της δρος Μυρτώς Χατζάκη.

  • Δεύτερος όροφος: Η Ελληνική Συλλογή με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα: αρχικός πυρήνας της εν λόγω συλλογής ήταν έργα τα οποία αγόρασε ο Α. Γ. Λεβέντης από τον Ευάγγελο Αβέρωφ Τοσίτσα το 1973. Επιμελήτρια είναι η δρ Εβίτα Αράπογλου.

Τα έργα «απηχούν 400 χρόνια ιστορίας και τέχνης και προτρέπουν το κοινό να ανακαλύψει έναν κόσμο εικαστικής δημιουργίας πέρα από τα στενά όρια των περιόδων και των σχολών, όπως αυτή ανιχνεύεται στην ευρύτερη καλλιτεχνική παράδοση της Ευρώπης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαδοπούλου.

Σύγχρονη άποψη

Η τέχνη του παρελθόντος συναντά την τεχνολογία του μέλλοντος στην πινακοθήκη: διαδραστικές, ψηφιακές λεζάντες και οθόνες αφής ξεναγούν τον επισκέπτη, καθιστώντας την περιήγηση μια εμπειρία. Διατίθενται, επίσης, ακουστικοί και πολυμεσικοί οδηγοί, εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους νέους και ειδικά προγράμματα για οικογένειες. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην πινακοθήκη παρουσιάζεται για πρώτη φορά μια κατασκευή η οποία σχεδιάστηκε στην Ελλάδα και υλοποιήθηκε στη Γερμανία η οποία προστατεύει τα έργα που δεν μπορούν να είναι εκτεθειμένα στο φως.

Τα εισιτήρια

Για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Πινακοθήκης Λεβέντη το εισιτήριο θα ανέρχεται στα 2 ευρώ. Ωστόσο κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας της, στις 25 Μαρτίου, η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Το εισιτήριο θα ανέλθει στα 5 ευρώ μετά το πέρας του ενός χρόνου λειτουργίας.

Επόμενα βήματα

Η πινακοθήκη θα ανακοινώσει σύντομα ειδικές ξεναγήσεις στις συλλογές της αλλά και περιοδικές εκθέσεις. Ξεχωρίζει μια ειδική εκδήλωση τον ερχόμενο Μάιο για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Ελ Γκρέκο, ενώ η πινακοθήκη θα γιορτάσει και την Ημέρα Μουσείων της 18ης Μαΐου με μια έκθεση.

Ντιζάιν και ευαισθησία… από κάτω μέχρι πάνω

Καθώς εκτείνεται σε 4 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, η Πινακοθήκη Λεβέντη ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα και περιλαμβάνει όλα όσα θα ανέμενε κανείς να βρει σε μια σύγχρονη πινακοθήκη: εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους, υπάρχει στον χώρο υποδοχής το πωλητήριο με αντικείμενα ειδικά σχεδιασμένα για την Πινακοθήκη Λεβέντη, καφετέρια και εστιατόριο, προσωπικά ερμάρια και βεστιάριο.

Το κτήριο, το οποίο σχεδίασε το βρετανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Feilden Clegg Bradley Studios και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Ι. & Α. Φιλίππου στην Κύπρο, χρησιμοποιεί τη γεωθερμική ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης. Η σύγχρονη, λιτή αισθητική του δίνει χώρο στα περίτεχνα αντικείμενα της συλλογής.

Από τον δεύτερο όροφο αιωρούνται και φτάνουν μέχρι τον ισόγειο χώρο τα εντυπωσιακά φωτιστικά που σχεδίασε ειδικά για την πινακοθήκη ο διεθνούς φήμης Κύπριος σχεδιαστής Michael Anastassiades.

+ Η Πινακοθήκη Λεβέντη βρίσκεται στην οδό Α. Γ. Λεβέντη 5 [πρώην Λεονίδου], στη Λευκωσία. Θα είναι ανοιχτή καθημερινά εκτός Τρίτης και δημόσιων αργιών. Ώρες λειτουργίας 10:00-17:00 εκτός Τετάρτης, οπότε η Πινακοθήκη θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 22:00. Πληροφορίες τηλ. 22668838 / 22667277 και www.leventisgallery.org.

You May Also Like

Καλοκαιρινό Σχολείο στο Μουσείο Τεχνών Λουκίας & Μιχαλάκη Ζαμπέλα

Καλοκαιρινό Πρόγραμμα για παιδιά 6 – 12 χρονών 21 Ιουνίου – 29 Ιουλίου 2016  [ ...

Το καλοκαίρι «Πάμε Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας»

Μουσική, χορός, κινηματογράφος, αλλά και αθλητικές δραστηριότητες φιλοξενούνται για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και ...

To Σύγχρονο Φωτογραφικό Βλέμμα στην έκθεση «Genius Loci»

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Genius Loci: Ιωάννης Κισσονέργης και Βρετανοί τοπιογράφοι» στην Λεβέντειο Πινακοθήκη θα ...

«Πέρσες» | το πρόγραμμα παραστάσεων

Με τρεις παραστάσεις στο Αμφιθέατρο Αρχ. Μακαρίου Γ’ [Σχολή Τυφλών] στη Λευκωσία ξεκινά την ...

Δεύτερη έκδοση της Μπιενάλε Λάρνακας τον Οκτώβριο – Νοέμβριο 2021

Παρά την επιβεβλημένη αναβολή του 2020 λόγω της πανδημίας η δεύτερη έκδοση της Λάρνακα ...

Πώς η λογοτεχνία διαπλατύνει τις εμπειρίες μας

Της Αμάντας Μιχαλοπούλου Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας Ελληνας, ένας Αγγλος, ένας ...

X