Μουσικό Χωριό Φέγγαρος στον Κάτω Δρυ

Η Λουβάνα Δίσκοι διοργανώνει το πρώτο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος στην Κύπρο, σε στενή συνεργασία με το Μουσικό Χωριό του Πηλίου, από τις 27 Ιουλίου και μέχρι την 1η Αυγούστου, στο χωριό Κάτω Δρυς.

Με εννιά διαφορετικά εργαστήρια για μουσική και θέατρο και με εισηγητές από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Αγγλία, το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος θα είναι μια ξεχωριστή πρακτική καλλιτεχνικής εκμάθησης.

Η διοργάνωση θα προηγηθεί του γνωστού, πια, Μουσικού Φεστιβάλ Φέγγαρος, το οποίο μεταφέρεται από το χωριό Λόφου στο χωριό Κάτω Δρυς από την 1η μέχρι τις 3 Αυγούστου.

Λεπτομέρειες για το φεστιβάλ θα δοθούν αργότερα.

Το Μουσικό Χωριό

Τα εργαστήρια θα διεξάγονται σε καθημερινή βάση κατά τα πρωινά και τα απογεύματα, ενώ τα βράδια θα ακολουθούν δωρεάν συναυλίες και παραστάσεις από τους εισηγητές των εργαστηρίων και τοπικά σχήματα, καθώς και παρουσιάσεις από τους σπουδαστές που θα λαμβάνουν μέρος στο Μουσικό Χωριό.

Η διοργάνωση στοχεύει:

• Στην υλοποίηση εκπαιδευτικών ενοτήτων υπό τη μορφή συμβιωτικών εργαστηρίων ομαδικής δράσης (masterclasses), τα οποία θα διεξάγονται από καλλιτέχνες με αναγνωρισμένο έργο στον χώρο της σύγχρονης ή παραδοσιακής δημιουργίας και εκτέλεσης. Οι θεματικές ενότητες των εργαστηρίων αποβλέπουν σε ευρείες και ουσιαστικές προσεγγίσεις της μουσικής τέχνης και του θεάτρου, ενώ παράλληλα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε πρωτότυπους τομείς που ακόμα δεν έχουν ενσωματωθεί στα κυπριακά προγράμματα μουσικών σπουδών.

• Στην προγραμματισμένη ή αυθόρμητη εκτέλεση έργων και την παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και δρώμενων μεταξύ διεθνών καλλιτεχνών, σπουδαστών και ανθρώπων της τέχνης γενικότερα.

• Στη δημιουργία μιας αναπτυσσόμενης κοινότητας αλληλοϋποστηριζόμενων καλλιτεχνών, τόσο σε επίπεδο συλλογικής μουσικής εκτέλεσης, όσο και στην παραγωγή και διανομή καλλιτεχνικού υλικού.

Το Μουσικό Χωριό Πηλίου, σε συνεργασία με το οποίο πραγματοποιείται το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος, είναι μια από τις μεγαλύτερες μουσικές κοινότητες στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 2006 από τους μουσικούς Θύμιο Ατζακά, Κώστα Μακρυγιαννάκη και Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη. Κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια διοργανώνεται κάθε Αύγουστο στο χωριό Άγιος Λαυρέντιος, στο Πήλιο της Ελλάδας.

Στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος θα διεξαχθούν τα ακόλουθα εργαστήρια:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣΕισαγωγή στην Κρητική μουσική

XilourisΟ γνωστός λαουτιέρης-ερμηνευτής Γιώργος Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) θα παρουσιάσει ένα εργαστήριο παραδοσιακής κρητικής μουσικής, κατά το οποίο θα διδαχθούν: αυτοσχεδιασμός,  μελωδία, σκοποί, χοροί (συρτός, μαλεβιζιώτης, πεντοζάλης, κοντυλιές), αλλά και σύγχρονες τάσεις του λαούτου. Το εργαστήρι απευθύνεται σε οργανοπαίκτες/λάτρεις της κρητικής μουσικής που θέλουν να βιώσουν μια νέα προσέγγιση στη μουσική παράδοση από ένα από τα πιο ενεργά και έμπειρα μέλη της.

Ο Γιώργος Ξυλούρης, γόνος της μεγάλης μουσικής οικογένειας των Ξυλούρηδων θεωρείται σήμερα ένας από τους σημαντικότερους λαουτιέρηδες της Κρήτης, ενώ ταυτόχρονα συνεργάζεται δημιουργικά και με μουσικούς από διάφορα άλλα μουσικά ρεύματα. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες φεστιβάλ και σεμινάρια κρητικής μουσικής σε πολλά μέρη του κόσμου.

DAVE DE ROSE – Drumming and Beyond

Dave De RoseΟ Άγγλος ντράμερ Dave De Rose μοιράζεται τις εμπειρίες που απέκτησε κατά την 30χρονη ενασχόλησή του με τη μουσική. Πρόκειται για ένα εργαστήρι που αφορά κυρίως ντράμερ όλων των επιπέδων αλλά και όποιον οργανοπαίχτη θέλει να ενδυναμώσει και να διευρύνει τη ρυθμική του αίσθηση, την τεχνική του στη μουσική παραγωγή και τις γνώσεις του γύρω από τη μουσική βιομηχανία.

O κρουστός, μουσικός παραγωγός και μηχανικός ήχου Dave De Rose είναι ένα πολύ σημαντικό μέλος της αγγλικής και διεθνούς μουσικής σκηνής. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Mulatu Astatke, Moloko, Mark Ronson, Rokia Traore, Jamie Cullum, Corinne Bailey Rae και πολλούς άλλους.

ΑΝΤΗΣ ΣΚΟΡΔΗΣTakedimiTadighinatonTake

AndysΈνα εργαστήρι αφιερωμένο στις τεχνικές και στις αρχές της Καρνατικής μουσικής (κλασική μουσική της Νότιας Ινδίας) και παράλληλα στις εφαρμογές τους στη μοντέρνα μουσική, σε είδη όπως τη σύγχρονη κλασική μουσική, την τζαζ, την παραδοσιακή μουσική, την progressive rock και άλλα. Αυτά τα εργαστήρια θα είναι εξολοκλήρου αφιερωμένα στον ρυθμό και απευθύνονται σε οργανοπαίκτες και μη που θέλουν να εμπλουτίσουν τις μουσικές γνώσεις τους με μια εντελώς διαφορετική ρυθμική προσέγγιση.

O Άντης Σκορδής αποφοίτησε το 2007 από το Berklee College of Music της Βοστόνης. Το 2008 μετακόμισε στην Ολλανδία για μεταπτυχιακές σπουδές στο κονσερβατόριο του Άμστερνταμ. Εκπαιδεύτηκε στη σύνθεση με τον Richard Ayres, και στην Καρνατική μουσική με τον Rafael Reina. Είναι πολυβραβευμένος συνθέτης  της σύγχρονης κλασικής μουσικής, ενώ τα τελευταία χρόνια ειδικεύεται στη μουσική από τη Νότια Ινδία και την Ινδονησία, καθώς και στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό.

AΘΗΝΑ ΚΑΣΙΟΥΜέσα από το κείμενο (Open Arts)

AthinaΤο εργαστήρι απευθύνεται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, συγγραφείς, χορογράφους, και γενικά σε άτομα που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με το θέατρο. Η σκηνοθέτις Αθηνά Κάσιου θα συγκεντρωθεί στις πληροφορίες που δίνει ένα κείμενο σχετικά με τον κόσμο του έργου, τις συνθήκες, τους χαρακτήρες, τις σχέσεις, τις προθέσεις, τα κύρια θέματα, τα γεγονότα κ.λ.π.

H Αθηνά, ιδρύτρια της θεατρικής ομάδας Open Arts, έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα τα έργα «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ και «Ο Βυσσινόκηπος» του Αντόν Τσέχοφ, στο εγκαταλελειμμένο Λούνα Παρκ ΤΙΒΟΛΙ. Το καλοκαίρι του 2013 σκηνοθέτησε το έργο του Σάμιουελ Μπέκετ “Rough for Theatre I” στο φεστιβάλ Φέγγαρος. Με σπουδές στη Βοστόνη, το Λονδίνο, τη Μόσχα και το Μπαλί, έχει αναπτύξει τη δική της ξεχωριστή και μοντέρνα      προσέγγιση στον κόσμο του θεάτρου.

ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗ Αυτοσχεδιαστική ελευθερία Pantelis Το εργαστήριο αυτό απευθύνεται σε μουσικούς όλων των επιπέδων, οργάνων και ειδών μουσικής. Θέματα στα οποία θα δοθεί έμφαση είναι η ψυχολογία που επιτρέπει τον αυτοσχεδιασμό, η σωστή και λάθος μελέτη, η βασική έως προχωρημένη αρμονία, η μελωδική συνοχή και εξέλιξη, ο ρυθμός, η έκφραση και το συναίσθημα. Μέσα από την εκτέλεση μουσικών ιδεών και τη συζήτηση των βασικών αρχών του αυτοσχεδιασμού θα ακολουθήσει ο εντοπισμός και η λύση των προβλημάτων και η καθοδήγηση του οργανοπαίκτη προς τα επιθυμητά επίπεδα.

O Αντρέας είναι επαγγελματίας τζαζ πιανίστας και συνθέτης, απόφοιτος του Codarts Rotterdam Conservatorium και του Royal Conservatory of Den Haag. Έχει λάβει μέρος σε αρκετά πρότζεκτ στην Ευρώπη και καταπιάνεται με μουσικά ιδιώματα που ποικίλουν από την παραδοσιακή μέχρι τη μοντέρνα τζαζ, τη soul και την groove music. Διατηρεί διάφορα μουσικά γκρουπ ενώ παράλληλα διδάσκει πιάνο και αυτοσχεδιασμό.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΟΥΡΑΚΗΣ Tο «πακέτο» του ηλεκτρικού κιθαρίστα

Vourakis

Το εργαστήρι αυτό έχει σκοπό να υποδείξει όλα τα απαραίτητα συστατικά που συντείνουν στην επιτυχημένη καριέρα ενός ηλεκτρικού κιθαρίστα. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα καλυφθούν ενότητες όπως η μορφολογία της ηλεκτρικής κιθάρας, ο ήχος, η λειτουργία και ο ρόλος του κάθε συστατικού της ηχητικής αλυσίδας (parts, πετάλια, καλώδια, ενισχυτές), ο ρόλος του κιθαρίστα μέσα σε ένα μουσικό σύνολο, καθώς και όλες οι πτυχές που συντάσσουν το προφίλ ενός επαγγελματία μουσικού.

Απόφοιτος του Berklee College of Music, μέλος του συγκροτήματος Τhe Zilla Project και πρώην μέλος των “Blues Wire”, ο Βουράκης μετρά μια πορεία 20 χρόνων στο πλαίσιο της οποίας έπαιξε και ηχογράφησε με πολλούς διαφορετικούς καλλιτέχνες στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Αμερική και την Ευρώπη.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥΗ δύναμη της φωνής σου. Τραγούδια της γειτονιάς μας και αυτοσχεδιασμός

Vasiliki

Το εργαστήριο θα εξερευνήσει μερικές από τις δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής σ’ ένα ταξίδι εκμάθησης τραγουδιών γειτονικών και άλλων χωρών. Τα μαθήματα θα διδάσκονται ομαδικά, σε κύκλο, αναπτύσσοντας και εξελίσσοντας διαδραστικά ένα ευρύ ρεπερτόριο. Απευθύνεται σε οποιονδήποτε θέλει να αναπτύξει τις φωνητικές του ικανότητες μέσα από την ομαδικότητα, ανεξαρτήτως επαγγέλματος ή μουσικού υπόβαθρου.

H Βασιλική Αναστασίου είναι η δημιουργός και τραγουδίστρια του The Amalgamation Project, ενός μουσικού σχήματος που παντρεύει την τζαζ με την   παραδοσιακή μουσική. Είναι απόφοιτος του London College of Music (Master in Music Performance with distinction), και έχει δώσει παραστάσεις σε πολλές χώρες με διάφορα σχήματα.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΑΚΗΣ  – GUITAR WIRED..! Eργαστήριο για την κλασική και ακουστική κιθάρα

MakrigiannakisΤο εργαστήριο στοχεύει στην εξοικείωση του μουσικού-κιθαριστή με τη γνωστή διαδικασία του music making. Η κατανόηση της «γεωγραφίας» της ταστιέρας, ακουστικές ασκήσεις, αισθητικές προσεγγίσεις, ανταλλαγές απόψεων, ατομικά μαθήματα και πολύ ομαδικό παίξιμο θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία. Θα      μελετηθούν τεχνικές παραγωγής του ήχου στην κιθάρα, ρεπερτόριο, κατασκευή παρτιτούρας, διασκευές, μεταγραφές κ.ά.

Ο Κώστας Μακρυγιαννάκης είναι ιδρυτικό μέλος της διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας «Μουσικό Χωριό». Σπούδασε μουσική στη Θεσσαλονίκη και στο Λονδίνο. Έχει συνεργαστεί με εξέχοντες καλλιτέχνες όπως η βιολονίστα Rosemary Campton, ο τενόρος  James Geer και οι τραγουδοποιοί Γιάννης Αγγελάκας, Φοίβος Δεληβοριάς, Μανώλης Φάμελλος και Μαρία Θωίδου.

ΠΑΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣΕργαστήριο για βιολί

PavlosΕισ-«αγωγή» στην τέχνη και τις τεχνικές του «παραδοσιακού» βιολιού, μέσα από μια επιλογή ρεπερτορίου το οποίο θα καλύψει κυρίως περιοχές της Μικράς Ασίας, του Αιγαίου και της Κύπρου. Θα πραγματοποιηθεί ανάλυση μελωδικών φράσεων, υφολογική και αισθητική ανάπτυξη, καθώς και τεχνικές και τρόποι μελέτης μέσα από ρεπερτόριο βασισμένο στην τροπικότητα των μουσικών παραδόσεων πιο πάνω περιοχών. Ξεχωριστή ενότητα θα αναφέρεται και στην ανάλυση-σημειογραφία της παρτιτούρας.

O Παύλος Μιχαηλίδης θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Κύπριους βιολιστές. Συνδυάζει τις τεχνικές της κλασικής και της ανατολικής τροπικής μουσικής. Έχει μεγάλη εμπειρία σε παραστάσεις, διδασκαλία και ηχογραφήσεις.

+ Οι συναυλίες στο πλαίσιο του Μουσικού Χωριού θα είναι δωρεάν. Για το κόστος συμμετοχής στα εργαστήρια, τηλ. 99735225 και στο facebook της διοργανώτριας Λουβάνα Δίσκοι.

 

You May Also Like

Φεστιβάλ street art στην Αγία Νάπα

Ξεκίνησε το Σάββατο 1η Νοεμβρίου 2014 και συνεχίζεται το Φεστιβάλ Τέχνης Δρόμου Αγίας Νάπας, ...

“Αντιλόπη” | Νέο άλμπουμ από τον The Boy

Εννιά τραγούδια που γράφτηκαν και ηχογραφήθηκαν την τελευταία βδομάδα και ένα τραγούδι που γράφτηκε ...

Επιστημονικό συνέδριο: ″ΧΥΤΡΟΙ-ΚΥΘΡΕΑ: Χιλιάδες χρόνια Ιστορίας, Πολιτισμού και Προσφοράς″

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015 ο Δήμος Κυθρέας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ...

Δωρεάν για τους ανέργους η τελική πρόβα της όπερας στην Πάφο

Δωρεάν θα μπορούν να παρακολουθήσουν την τελική πρόβα της όπερας «Το ελιξίριο του έρωτα» ...

Παράταση στην υποβολή προτάσεων για φετινή διοργάνωση ΚΥΠΡΙΑ

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, ...

Θεατρικό μιούζικαλ για τον Μπομπ Μάρλεϊ στο Λονδίνο

Ένα νέο μιούζικαλ εμπνευσμένο από τη ζωή και τη μουσική του θρύλου της reggae ...

X