Παζλ πολιτισμού στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου

Χωρίς την πλειάδα σταρ που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια αλλά με ένα αξιοπρεπέστατο πρόγραμμα παρά τον χαμηλό προϋπολογισμό, το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου επιστρέφει το καλοκαίρι.

Στηρίζοντας από τη μια το εγχώριο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ελλάδας και δίνοντας από την άλλη πολύ καλές επιλογές από τον διεθνή χώρο, το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου επιστρέφει το καλοκαίρι στην ελληνική επικράτεια.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη διοργάνωση στον ελλαδικό χώρο από άποψη πολιτιστικού πλουραλισμού αλλά και ως «αιμοδότη» των καλλιτεχνικών σχημάτων, μια πτυχή των φεστιβάλ που και στα μέρη μας οφείλουμε να λάβουμε υπόψη πριν κρίνουμε το αποτέλεσμά τους: ότι δηλαδή αποτελούν μοναδικούς θεσμούς έμπρακτης στήριξης της τοπικής καλλιτεχνικής κοινότητας, πέρα από το ότι δίνουν την ευκαιρία για να δούμε παραστάσεις από το εξωτερικό.

Ζωντανός θεσμός

«Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σηκώνει τη φετινή αυλαία, σταθερό στις αρχές που θέσαμε πριν από εννέα χρόνια: τέχνη ποιότητας για όλους, χωρίς δημαγωγικές ευκολίες, ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, εμπιστοσύνη στις προτάσεις των νέων, ανοιχτός διάλογος με την τέχνη των άλλων χωρών. Ταυτόχρονα, ως ζωντανός θεσμός, το Φεστιβάλ διατηρεί ουσιαστική σχέση με τα ζητήματα της κοινωνίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του φεστιβάλ και του καλλιτεχνικού του διευθυντή, Γιώργου Λούκου.

Φέτος δίνεται έμφαση στην τέχνη των Ελλήνων δημιουργών και δη στο θέατρο. Παρουσιάζονται 27 εγχώριες παραγωγές, ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, πολλές εκ των οποίων υπογράφονται από νέους, πρωτοεμφανιζόμενους στο Φεστιβάλ σκηνοθέτες.

Παράλληλα, έχουν προσκληθεί έξι ξένες παραστάσεις, χαρακτηριστικές των σημερινών αισθητικών τάσεων. Στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, απ’ όπου απουσιάζει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, τιμάται η επέτειος των 60 χρόνων από την ανεπίσημη έναρξη του θεσμού, και σ’ αυτό το πλαίσιο καλούνται νέοι ταλαντούχοι σκηνοθέτες να αναμετρηθούν με το αρχαίο δράμα.

Το φεστιβάλ επιχειρεί φέτος και ένα νέο άνοιγμα, παρουσιάζοντας τη «Γυναίκα της Ζάκυθος», του Σολωμού, «στα ‘άδεια κοχύλια’ των αρχαίων θεάτρων της ελληνικής επικράτειας.

Από τη φετινή διοργάνωση ξεχωρίζει στα μέσα Ιουνίου η σόλο παράσταση της Ιζαμπέλας ΡοσελίνιGreen Porno, η οποία αποδίδει με χιούμορ και μια ακραία σωματικότητα τα σεξουαλικά όργια του ζωικού βασιλείου, ως η απόλυτη λάτρης του. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Ζαν Κλοντ Καριέρ και αποτελεί μεταφορά των πειραματικών μικρού μήκους ταινιών του Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος σκηνοθέτησε στον ΘΟΚ κατά την περσινή θεατρική σεζόν το «Ξύπνημα της Άνοιξης», ερμηνεύει τον Περικλή σε μια από τις πιο φιλόδοξες στιγμές στα φετινά Επιδαύρια, όπου η Ρούλα Πατεράκη θα μεταφέρει στη σκηνή τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, magnus opum του Θουκυκίδη.

Επιπλέον, η Γαλλίδα σταρ Ιζαμπέλ Ιμπερ θα δώσει ξανά το «παρών» της στην Ελλάδα για τις «Ψευδοεξομολογήσεις» του Μαριβό ως «πολιορκούμενη» πλούσια χήρα.

Το «παρών» τους θα δηλώσουν το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα και οι Εμανουέλ Ντεμαρσί-Μοτά. Φιόνα Σο, Πικ Γιουβά, Γίρζι Κίλιαν κ.ά.

+ To πλήρες πρόγραμμα στο www.greekfestival.gr.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι μεταφέρει την αγάπη της για το ζωικό βασίλειο επί σκηνής, διερευνώντας την σεξουαλική συμπεριφορά των ζώων στο πολυαναμενόμενο θεατρικό Green Porn, το οποίο ανεβαίνει στο Φεστιβάλ Αθηνών τον Ιούνιο.

 ΠΗΓΕΣ: www.greekfestival.gr | www.enet.gr

 

You May Also Like

«Είμαστε Κύπριοι»

Το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου παρουσιάζει έκθεση με φωτογραφίες της Lisa Fuhr συνοδευόμενες από αναφορές ...

Νέα Υπηρεσία Live Streaming Παραστάσεων & Εκδηλώσεων από την SoldOut Tickets

Προσαρμοζόμενη στα δεδομένα της εποχής, η SoldOut Tickets πρωτοπορεί και πάλι για τα κυπριακά ...

Αποτελέσματα 28ων Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου 2017

Συμπληρώθηκαν στις 24 Μαρτίου οι παραστάσεις Γυμνασίων και Λυκείων που έλαβαν μέρος στους 28ους ...

Προεδρία μετά λογοκλοπής

Το ενδεχόμενο διενέργειας γκάφας ολκής εξετάζεται στη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, η οποία σε διαγωνισμό ...

Χιλιάδες παπαρούνες στον Πύργο του Λονδίνου

Δεκάδες χιλιάδες κεραμικές παπαρούνες έχουν κατακλύσει τον Πύργο του Λονδίνου, χωρόσημο της πόλης το ...

Κλείνουν εκθέσεις σε μουσεία ευρωπαϊκών χωρών λόγω νέου lockdown

Με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να μπαίνουν για άλλη μια φορά σε lockdown για τον ...

X