Τα τελευταία παγκάκια

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Την περασμένη εβδομάδα, ακόμα ένα παγκάκι στην πλατεία Φανερωμένης εξαφανίστηκε. Ίσως να βαρέθηκε τον θόρυβο, τους κλαρινογαμπρούς και τις γκόμενες με τα δωδεκάποντα που κατέκλυσαν την περιοχή ψάχνοντας καφέ, μπαρ και γιαουρτάκι. Ίσως να έφυγε για να δει τον κόσμο και να πετά τώρα κάπου πάνω από τα Ιμαλάια.

Πλέον μερικά μόνο παγκάκια έμειναν στριμωγμένα και εγκλωβισμένα, μεταξύ των τραπεζιών και των κάδων των σκουπιδιών, μεταξύ του κόσμου και της κλειστής περίφραξης της εκκλησίας. Με το ζόρι υπάρχουν πλέον και ίσως σύντομα να την κάνουν κι αυτά, να κατεβούν προς το λιμάνι της Λάρνακας, να περάσουν μέσα από τη διώρυγα του Σουέζ και να πλεύσουν προς την Πολυνησία.

Η παραπάνω είναι και η μόνη λογική εξήγηση. Γιατί δεν θα ήταν λογικό ο δήμος, ειδικά τώρα που επιτέλους ο κόσμος κατεβαίνει στο ιστορικό κέντρο, να εξαφανίσει τα παγκάκια και την επιλογή της χρήσης του δημόσιου χώρου. Δεν θα ήταν λογικό να ανέχεται ο δήμος ο περίγυρος μιας εκκλησίας, που για να μην ξεχνιόμαστε παραδοσιακά στην Κύπρο αποτελεί δημόσιο χώρο, να είναι κλειστός διακόπτοντας την κίνηση για όσους δεν μπορούν να πεταχτούν πάνω από τον τοίχο.

Το θέμα δεν αφορά μόνο όσους σύχναζαν και συχνάζουν στην περιοχή και τους οποίους ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης -κατά τα άλλα τακτικός θαμώνας ταβέρνας κοντά στην Φανερωμένη- είχε χαρακτηρίσει “Εξάρχεια” σε μια κλασική περίπτωση κυπριακής πολιτικής μικρόνοιας και μαϊμουδισμού. Αφορά τους πάντες. Αφορά την ίδια την υγεία του χώρου.

Και θα έπρεπε να αφορά και τον δήμαρχο, ο οποίος δικαίως ενθουσιάζεται από την κίνηση στην επικράτειά του, όμως έχει αφήσει την κατάσταση ανεξέλεγκτη. Μια πόλη χωρίς δημόσιο χώρο, χωρίς χώρο να αναπνεύσεις, δεν μπορεί να είναι περήφανη.

ΥΓ: Παρόμοιες ιστορίες, σε άλλες περιστάσεις – bit.ly/παγκάκια

ΥΓ2 Κάποτε επίνναν μπύρες, επίνναν βότκες (bit.ly/μπύρες). Σήμερα πίννουν φραπόγαλα, πίννουν εσπρέσα [αλλά σήμερα πληρώνουν]: bit.ly/εσπρέσα

+ Την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014, ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Λευκωσίας πραγματοποιούν Δημοτική Συνέλευση με θέμα την παλιά πόλη, στις 18:30 στο Κινηματοθέατρο Παλλάς [γωνία οδών Ρηγαίνης και Αρσινόης]. «Με τη συμμετοχή και τη γνώμη σας, αλλάζουμε τη Λευκωσία», αναφέρεται στην πρόσκληση.

 

You May Also Like

Boutique κέντρο

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Το χωράφι στο σημείο όπου παλιά βρισκόταν το ΓΣΠ, στο ...

Η γκρίζα πόλη

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Βρέθηκα στην Αμμόχωστο, την άλλη, την κατεχόμενη πόλη, στην καρδιά ...

Το τελευταίο

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ο εγκέφαλός μας έχει εκπαιδευτεί από την κουλτούρα της αφήγησης, ...

Τρεις πρωτεύουσες

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης 19.6.2011 Και κάπως έτσι και η Λευκωσία ξεκίνησε την εκστρατεία ...

Αυτό φοβούνται;

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Την περασμένη εβδομάδα σκεφτόμασταν τι θα μπορούσε να γίνει την ...

No Piss Land

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Στη Νεκρή Ζώνη δεν υπάρχει χώρος να κατουρήσεις. Τουλάχιστον όχι ...

X