Το Θέατρο γιορτάζει στις 27 Μαρτίου

Το Σατιρικό Θέατρο, ο ΘΟΚ και το Θεατρικό Μουσείο προσφέρουν δωρεάν παραστάσεις αύριο και το Σάββατο ενώ η ΕΘΑΛ και το ΚΚΔΙΘ ετοίμασαν μια εκδήλωση για την Διεθνή Ημέρα Θέατρου.

Με σειρά δωρεάν παραστάσεων και μια εκδήλωση την οποία συνδιοργανώνουν το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και η ΕΘΑΛ, θα τιμηθεί στη χώρα μας η Διεθνής Ημέρα Θεάτρου, όπως έχει οριστεί παγκόσμια η 27η Μαρτίου.

ΘΟΚ, Θεατρικό Μουσείο Κύπρου και Σατιρικό Θέατρο θα ανοίξουν τις πόρτες τους για το κοινό με ελεύθερη είσοδο. Από τη γιορτή απέχουν το Θέατρο Ένα το οποίο έχει μείνει πίσω στον προγραμματισμό του λόγω της ασθένειας του καλλιτεχνικού του διευθυντή και σκηνοθέτη Ανδρέα Χριστοδουλίδη. Απέχουν, επίσης, το Θέατρο Διόνυσος και το Θέατρο Σκάλα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, κατά τη Διεθνή Ημέρα Θεάτρου, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθεί δωρεάν θεατρικές παραστάσεις χάρη στην επιχορήγηση της CYTA στο πλαίσιο του προγράμματος «Πάμε Θέατρο». Το συγκεκριμένο κονδύλι δεν δόθηκε φέτος.

Δωρεάν οι δύο παραγωγές του ΘΟΚ

Ο Θεατρικός Οργανισμός δεν θα μπορούσε να απέχει από την ετήσια γιορτή η οποία τιμά την θεατρική τέχνη.

Τονίζοντας «το ρόλο της θεατρικής τέχνης στην αναβάθμιση της κοινωνίας, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης», όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου για την Ημέρα Θεάτρου, ο οργανισμός σημειώνει πως «το Θέατρο είναι ένα δώρο που δόθηκε στην ανθρωπότητα και υπενθυμίζει στην κοινωνία και το άτομο ότι μπορεί και οφείλει να βελτιώνεται συνεχώς». 

Ο ΘΟΚ προσφέρει δωρεάν τις παραστάσεις της Κεντρικής και Νέας Σκηνής στις 29 Μαρτίου, με τα έργα «Ένας εχθρός του λαού» και «Τα ψέματα που λένε πάντα την αλήθεια», αντίστοιχα.

Το «Ενας εχθρός του λαού» είναι ένα κλασικό έργο του Ίψεν, το οποίο προσεγγίζει με σύγχρονο τρόπο και με έντονη διάθεση αποδόμησης ο σκηνοθέτης της παράστασης, Νικήτα Μιλιβόγιεβιτς. Την παραγωγή «Τα ψέματα που λένε πάντα την αλήθεια» υπογράφει σκηνοθετικά αλλά και δραματουργικά ο Άδωνις Φλωρίδης, ο οποίος έστησε μια χοροθεατρική παράσταση βασισμένη σε ποιήματα Κυπρίων ποιητών του 20ού και 21ου αιώνα.

Ο «Εχθρός» ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ στις 20:30 και την ίδια ώρα στη Νέα Σκηνή παρουσιάζονται τα «Ψέματα».

Δωρεάν και ο Βιολιστής στη Στέγη

Τo Σατιρικό Θέατρο θα δώσει ειδικά για την Ημέρα Θεάτρου, στις 27 Μαρτίου, μια δωρεάν παράσταση με τη νέα του παραγωγή, το μιούζικαλ «Ο Βιολιστής στη Στέγη».

To έργο πραγματεύεται την ιστορία μιας εβραϊκής οικογένειας στην επαναστατική Ρωσία του 1905. Τα πογκρόμ που γίνονται εναντίον των Εβραίων είναι ανελέητα, ενώ η οικογένεια του Τεβιέ [Γιώργος Μουαΐμης] – του πάτερ φαμίλια του έργου – ζει σε ένα ειρηνικό χωριό όπου συμβιώνουν αγαπημένοι χριστιανοί και εβραίοι χωρικοί. Ο Τεβιέ, είναι ένας ο καλοκάγαθος γαλατάς ο οποίος ζει με τη γυναίκα του Γκόλντε [Μαριάννα Καυκαρίδου] και τις πέντε κόρες του [Μαρία Πογιατζή, Μαρία Ανδρέου, Ειρήνη Σαλάτα, Χρυστάλλα Καλλένου και Μαρία Χριστοφόρου] μια ήσυχη ζωή, σύμφωνα με τις παραδόσεις της εβραϊκής θρησκείας, τις οποίες προσπαθεί να κρατήσει ζωντανές μέσα στο σπίτι του ενώ γύρω του ο κόσμος αλλάζει.

Οταν η μεγαλύτερη κόρη του, η Τζέιτελ [Μαρία Πογιατζή], του ζητεί να παντρευτεί τον εκλεκτό της καρδιάς της, αντί για αυτόν που της προξενεύει ο ίδιος, ο Τεβιέ αντιμετωπίζει ένα δίλημμα: να κάνει ευτυχισμένο το παιδί του ή να διατηρήσει τις τόσο σημαντικές για τον ίδιο παραδόσεις;

Και το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου γιορτάζει

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των δύο χρόνων λειτουργίας του και της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου στη Λεμεσό προσφέρει μια σειρά από εκδηλώσεις:

 

  • την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014 θα προσφέρεται δωρεάν ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου στις 6:00μ.μ.

  • Την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014, η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Παράλληλα, στις 8.00μ.μ. το Θεατρικό Μουσείο θα φιλοξενήσει με την παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέττα για δύο» από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (Σκηνή 018). Πρόκειται για μια σύγχρονη παρουσίαση του έργου του Σαίξπηρ σε διασκευή Κώστα Γάκη, Αθηνάς Μουστάκα και Κωνσταντίνου Μπιμπή. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Μαρίνα Αργυρίδου, Γιώργος Κισσανδράκης και ο μουσικός επί σκηνής Κώστας Λώλος σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

 

Το Σαββατοκυρίακο 29,30 Μαρτίου το Θεατρικό Μουσείο θα φιλοξενήσει την παράσταση «Τα Τζιτρολέμονα», μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση από την ομάδα ‘Σόλο για Τρείς’ βασισμένη στο ομώνυμο λαϊκό παραμύθι από την συλλογή του Νέαρχου Κληρίδη ‘Διηγήσεις με Δράκους’, η οποία θα δοθεί με τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ.

+ Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων για τις πιο πάνω εκδηλώσεις στο Θεατρικό Μουσείο [Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολωμονίδης, Λεμεσός], οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν για κρατήσεις στο τηλέφωνο 25343464 καθημερινά από τις 7.30π.μ. – 2.30μ.μ.

+ Πληροφορίες για τις παραστάσεις του Σαββάτου 29 Μαρτίου στον ΘΟΚ, τηλ. 77772717 και του Σατιρικού για την Πέμπτη 27 Μαρτίου τηλ. 22421609, 22312940.

 

Εκδήλωση στον Τεχνοχώρο για το θέατρο στο Ισραήλ και την κυπριακή πραγματικότητα

Με μια ειδική πολυθεματική εκδήλωση γιορτάζει την Πέμπτη 27 Μαρτίου η ΕΘΑΛ την Διεθνή Ημέρα Θεάτρου, σε συνεργασία με το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και την Ισραηλινή Πρεσβεία στην Κύπρο.

Πρόκειται για μια εκδήλωση σε δύο μέρη όπου το πρώτο μέρος έχει ως θέμα «Το Θέατρο στο Ισραήλ». Σ΄αυτό το πλαίσιο θα προβληθούν σκηνές από παραστάσεις επαγγελματικών ομάδων στο Ισραήλ και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και τους τρεις εισηγητές του θέματος, τον κ. Ίλαν Ρόζενταλ, ιδρυτή και Γενικό Διευθυντή του Tmuna Theatre στο Τελ Αβίβ και τους Γιώργο Παπαγεωργίου, πρώην Διευθυντή ΘΟΚ και Μηνά Τίγκιλη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ΕΘΑΛ, οι οποίοι επισκέφθηκαν και παρακολούθησαν αρκετές φορές στο Ισραήλ τη θεατρική πράξη.

Παρέμβαση για το ελεύθερο θέατρο στην Κύπρο και τα προβλήματά του, θα κάνει ο Μαρίνος Ανωγυριάτης, σκηνοθέτης και ιδρυτής του Θεάτρου Versus.

Στο δεύτερο μέρος θα ανακοινωθούν τα βραβευμένα θεατρικά έργα του Β’ Διαγωνισμού Θεατρικού Μονόπρακτου στη Μνήμη Κωστή Κολώτα, που προκήρυξε για δεύτερη χρονιά φέτος η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού. Το κοινό, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, ανταποκρίθηκε και φέτος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ υπήρξαν 45 συμμετοχές από την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Γαλλία. Την Κριτική Επιτροπή αποτελούν οι κ.κ Τίτος Κολώτας, Μίμης Σοφοκλέους, Δώρος Ήρωας, Μηνάς Τίγκιλης και Κάτια-Λαμάρη-Σχίζα.

Στον επίλογο της βραδιάς θα παρουσιαστεί με τη μορφή Θεατρικού Αναλογίου το έργο της Ηλέκτρας Γεωργιάδου «Ο Δρόμος για τον Ανεμόμυλο». Το έργο βραβεύτηκε το 2012 στον Α’ Διαγωνισμό Θεατρικού Μονόπρακτου στη Μνήμη Κωστή Κολώτα (Γ’ Βραβείο).

Η σκηνοθεσία/διδασκαλία είναι της Τώνιας Μισιαλή και διαβάζουν οι ηθοποιοί Αλεξία Χαραλαμπίδου και Γιάννης Κόκκινος.

+ H εκδήλωση πραγματοποιείται στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ την Πέμπτη 27 Μαρτίου στη Λεμεσό στις 19:30 και η είσοδος είναι ελεύθερη. Πληροφορίες τηλ. 25877827.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Από την παραγωγή «Τα ψέματα που λένε πάντα την αλήθεια», Νέα Σκηνή ΘΟΚ, θεατρική σεζόν 2013-14.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

You May Also Like

Μουσείο Παραμυθιού: Ελπίδα μέσω ΥΠΠΑΝ και Δήμου Λευκωσίας

Το ενδεχόμενο να κλείσει οριστικά τις πόρτες του ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας το ...

Οι πυρκαγιές της Καλιφόρνιας αποτεφρώνουν μια παγκοσμίου φήμης συλλογή βιβλίων φωτογραφίας

Σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα NRC Handelsblad, τα 36.000 βιβλία στην συλλογή του Manfred ...

Art Deal by Kapatays στις 21 και 22 Μαρτίου

Η νέα έκδοση του Art Deal By Kapatays πραγματοποιείται το Σάββατο και την Κυριακή ...

«Όραμα και δημιουργία» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Την προσωπική ιστορία του ιδρυτή της, Αναστάσιου Γ. Λεβέντη, στη Δυτική Αφρική παρουσιάζει στη ...

Πρωτοχρονιά με το BanDaBanDo

Μιλήσαμε με τους διοργανωτές της σειράς εκδηλώσεων “BanDaBanDo” του πρωτοχρονιάτικου πάρτι που θα γίνει ...

Τσαρλς Ντίκενς ετών 200

Διακόσια ακριβώς χρόνια από τη γέννηση του Τσαρλς Ντίκενς συμπληρώνονται σήμερα και το Βρετανικό ...

X