4o Διεθνές Συμπόσιο Χορού με θέμα το Σώμα και το Φύλο

«Σώμα και Φύλο: Η επιτέλεση του φύλου στις παραστατικές τέχνες» είναι το θέμα του φετινού  4ου Διεθνούς Συμποσίου Χορού για τη Διεθνή Ημέρα Χορού 2014.

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου [ΚΚΔΙΘ], σε συνεργασία με τη Νέα Κίνηση Χορευτών και Χορογράφων και με τη στήριξη του Dance House Lefkosia, του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, της Στέγης Σύγχρονου Χορού Λεμεσού και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Πολιτιστικές Υπηρεσίες, οργανώνει για τέταρτη χρονιά το Συμπόσιο Χορού, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα του Χορού με θέμα «Σώμα και Φύλο: Η επιτέλεση του φύλου στις παραστατικές τέχνες».

Το Συμπόσιο του Χορού έχει υιοθετηθεί από τη Διεθνή Επιτροπή Χορού του ΔΙΘ και από το 2014 αποκτά ένα νέο πρόσωπο ως Διεθνές Συμπόσιο Χορού με τη συμμετοχή και συνεργασία της Διεθνούς Επιτροπής Χορού του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία και στη Λεμεσό μεταξύ 1 και 4 Μαΐου 2014 και, όπως κάθε χρόνο, θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις, παραστάσεις, διαλέξεις, προβολές και εργαστήριο.

Το φετινό θέμα του Συμποσίου φέρνει στο προσκήνιο τη σχέση του χορού και των παραστατικών τεχνών με την έννοια του φύλου.

Πώς επιτελείται η έννοια του φύλου στον χορό και στις παραστατικές τέχνες ;

Ποιά είναι τα όρια ανάμεσα στη θηλυκότητα και την αρρενωπότητα και πώς ενσωματώνονται στο σώμα που χορεύει, αλλά και στη δραματουργία μιας παράστασης ;

Τι ρόλο παίζει η έννοια του φύλου στην καλλιτεχνική δημιουργία;

Πώς το σώμα και ο χορός εκφράζουν το φύλο τόσο ως εσωτερική εμπειρία, όσο και ως κοινωνικό φαινόμενο;

Πώς οι διάφορες κουλτούρες έχουν δημιουργήσει μορφές χορών και παραστατικών τεχνών ως  μύηση σε ρόλους φύλου ή υπέρβασής τους;

Πώς ο χορός μπορεί να εκφράσει, να αποκαλύψει η να αμφισβητήσει την έννοια του φύλου ως  σταθερής ταυτότητας;

Πώς ο χορός μπορεί να αποκαταστήσει το “απορριπτέο” ή “περιθωριοποιημένο” σώμα, να ενδυναμώσει την έννοια της ταυτότητας και να βοηθήσει στην κοινωνική αποδοχή του “διαφορετικού”;

Στο 4ο Διεθνές Συμπόσιο Χορού θα μπορούν να συμμετάσχουν καλλιτέχνες από τον χώρο του χορού και των παραστατικών τεχνών [χορευτές, χορογράφοι, σκηνοθέτες, καλλιτέχνες του σωματικού θεάτρου], καθώς και ακαδημαϊκοί, θεωρητικοί του χορού, των κοινωνικών επιστημών, της ανθρωπολογίας και ψυχολογίας, κριτικοί του χορού, θεραπευτές.

Υποβολή προτάσεων

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου θα παρουσιαστούν έξι επιλεγμένες παραστάσεις (από την Κύπρο και από το εξωτερικό) με θεματικό άξονα παρουσίασης «Σώμα και Φύλο: Η επιτέλεση του φύλου στις παραστατικές τέχνες».

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Dance House Lefkosia, στη Λευκωσία και στο Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό.

Οι ενδιαφερόμενοι χορογράφοι, που θέλουν να παρουσιάσουν παράστασή τους στο Συμπόσιο θα πρέπει να συμπληρώσουν το ειδικό έντυπο υποβολής πρότασης, το οποίο μπορούν να προμηθευτούν από την ιστοσελίδα του ΚΚΔΙΘ www.cyprus-theatre-iti.org και να το στείλουν στα Γραφεία του ΚΚΔΙΘ, το αργότερο μέχρι τις 30 Μαρτίου 2014.

Οι παραστάσεις θα επιλεγούν από τριμελή επιτροπή απαρτιζόμενη από δύο μέλη του Δ.Σ του ΚΚΔΙΘ και ένα μέλος του δ.σ. της Νέας Κίνησης Χορευτών και Χορογράφων.

+ Για οποιαδήποτε πληροφορία ή/και διευκρίνηση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να  επικοινωνήσουν με τα Γραφεία του ΚΚΔΙΘ μέσω email στο ccoiti@cytanet.com.cy ή και με την κα Μάχη Δημητριάδου Lindahl στο lindahl@cytanet.com.cy.

You May Also Like

Tα αποτελέσματα των 25ων Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου

Ανακοινώθηκαν σήμερα τα αποτελέσματα των 25ων Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου που διεξήχθησαν παγκύπρια από ...

Απεβίωσε η θρυλική μπαλαρίνα Μάγια Πλισέτσκαγια

Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών η διάσημη χορεύτρια του κλασικού μπαλέτου Μάγια Πλισέτσκαγια, όπως ...

Η ZENTRALKAPELLE BERLIN φέρνει Βερολινέζικο αέρα στην Κύπρο!

Η Βερολινέζικη ομάδα πνευστών θα βρίσκεται στην Κύπρο αρχές Οκτωβρίου για δύο εμφανίσεις με ...

Τα «μπαϊράμια» των Βραβείων Θεάτρου

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων για τα Βραβεία Θεάτρου Κύπρου, θυμόμαστε τα ...

Next Up: Ute Lemper στο Πάφος2017

Μετά το highlight της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, μιας από τις κορυφαίες ορχήστρες κλασικής μουσικής ...

Δήμος Λευκωσίας: εκτός χρονοδιαγραμμάτων

Τα έργα του Δήμου Λευκωσίας που έχουν ήδη αρχίσει δεν επηρεάζονται από την πρόσθετη ...

X