Walls_Separate Worlds: θεατρική ανάγνωση στη νεκρή ζώνη

Είκοσι ένα θεατρικά τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά στο κοινό θα αποτελέσουν το υλικό παρουσίασης σε θεατρική ανάγνωση, στο πλαίσιο Διεθνούς Θεατρικής Συνάντησης η οποία θα λάβει χώρα στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας τον Ιούνιο 2014.

Ένα πρόγραμμα το οποίο τονίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα του θεάτρου και το οποίο μας αφορά άμεσα εξελίσσεται εδώ και καιρό (και) στην Κύπρο, τα αποτελέσματα του οποίου θα δούμε το ερχόμενο καλοκαίρι στη Λευκωσία.

Πρόκειται για το διεθνές πρόγραμμα Walls_Separate Worlds (Τα τείχη διαχωρίζουν τους ανθρώπους), στο οποίο συμμετέχει το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ). Με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το εν λόγω πρόγραμμα προωθείται από το Eufonia-Astragali Teatro, στην Ιταλία, και από στο φετινό ανοιχτό κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν και διακρίθηκαν 21 θεατρικοί συγγραφείς.

Συνάντηση στη νεκρή ζώνη

Τα επιλεγμένα -δεκάλεπτα- έργα θα παρουσιαστούν στη διεθνή συνάντηση των οργανισμών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: Πανεπιστήμιο του Salento, Babelmed, Teatro Pubblico Publiese, Ιταλικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Ιταλία), Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Κύπρος), Γενική Διεύθυνση του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, Un Vrai Beau Gars (Γαλλία), Θέατρο Τση Ζάκυνθος (Ελλάδα), Performance Research Association (Τουρκία).

Η διεθνής αυτή καλλιτεχνική συνάντηση θα είναι η τελευταία του προγράμματος και θα περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί η θεατρική ανάγνωση των επιλεγμένων έργων, στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία.

Τα επιλεγμένα έργα θα διαβαστούν στα ελληνικά και στα τουρκικά από Ε/κυπρίους και Τ/Κυπρίους, Ελλαδίτες και Τούρκους ηθοποιούς που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα Walls.

walls_separata_worlds

Έμπρακτη και ουσιαστική υπήρξε σ’ αυτό το πλαίσιο η συνεργασία του ΚΚΔΙΘ με τον Τομέα Μετάφρασης του τμήματος Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου οι φοιτητές του τμήματος μετέφρασαν στην αγγλική γλώσσα, στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών τους, τα θεατρικά έργα που υποβλήθηκαν στην ελληνική γλώσσα με αδυναμία να μεταφραστούν στα αγγλικά.

Το πρόγραμμα έχει ως επίκεντρο το κρίσιμο ερώτημα που αφορά το τείχος ως μια συμβολική και πραγματική παρουσία στις κοινωνίες μας. Τα τείχη αποτελούν παραδείγματα ξεχωριστών κόσμων σε καταστάσεις διαμάχης και έλλειψης αναγνώρισης της πολιτισμικής ετερότητας. Οι δράσεις του προγράμματος έχουν ως στόχο την κατανόηση των διαδικασιών ένταξης και ενσωμάτωσης σε καταστάσεις σύγκρουσης και καταστάσεις μετά τη σύγκρουση, ακολουθώντας ένα μονοπάτι «διέλευσης της μνήμης».

Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες του προγράμματος Walls_Separate Worlds είναι κοινωνικού ενδιαφέροντος και έχουν ως στόχο να αναπτύξουν και να ενδυναμώσουν πρακτικές αμοιβαίας γνώσης ανάμεσα στους ανθρώπους και τους καλλιτέχνες που ζουν υπό συνθήκες σύγκρουσης, ώστε να επεξεργαστούν τη σύγκρουση (ορατή και αόρατη) μέσα από την τέχνη και τα θεατρικά δρώμενα.

You May Also Like

Διαγωνισμός για νέο λογότυπο του Θεάτρου Ριάλτο

Διαγωνισμό για τη δημιουργία νέου λογοτύπου προκηρύσσει ο πολιτιστικός  μη-κερδοσκοπικός οργανισμός Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ. Το ...

Εκστρατεία για τη στήριξη σχεδιαστών και καλλιτεχνών στη Βηρυτό

Μετά την πρόσφατη τραγική έκρηξη στη Βηρυτό, ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία με σύνθημα «United ...

Πίνακας του Βαν Γκογκ πωλήθηκε για 7 εκατ. ευρώ

Ένα τοπίο του Βαν Γκογκ, το οποίο ο καλλιτέχνης ζωγράφισε στην αρχή της καριέρας ...

Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου στην Αθήνα

Στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά ο θεσμός της «Εβδομάδας Κυπριακού ...

Συναυλία αλληλεγγύης στην Πλατεία Φανερωμένης

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων 2018 και υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας ...

Τουρκική ταινία για την Άλωση της Πόλης [vid]

Mια υπερπαραγωγή με θέμα την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 ετοιμάζει η Τουρκία, με ...

X