Έκθεση φωτογραφίας «Καλές Προοπτικές»

Με την έκθεση φωτογραφίας «Gute Aussichten» (Καλές Προοπτικές), το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου συστήνει στο κοινό τη δουλειά νέων Γερμανών φωτογράφων οι οποίοι αποτελούν δείγμα μιας ανερχόμενης γενιάς καλλιτεχνών που επέλεξαν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στη φωτογραφική τέχνη.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Δευτέρα 7 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε και θα παραμείνει μέχρι το τέλος του μήνα.

Οι καλύτεροι

Η ομάδα των φωτογράφων που παρουσιάζονται σε αυτή την περιοδεύουσα έκθεση προέκυψε μετά από έναν διαγωνισμό ο οποίος διεξάγεται στη Γερμανία από το 2003 ανάμεσα σε απόφοιτους ανώτερων σχολών στον κλάδο της φωτογραφίας.
Κατά τη φετινή χρονιά, από τις 100 διπλωματικές εργασίες φοιτητών από 33 σχολές, επιλέχθηκαν οι εννέα καλύτερες από μια κριτική επιτροπή την οποία απάρτιζαν, εκτός από την ιδρύτρια και επιθεωρήτρια αυτής της πρωτοβουλίας Josefine Raab, άλλες επτά προσωπικότητες από τον χώρο της φωτογραφικής τέχνης.
Η έκθεση Gute Aussichten είναι, λοιπόν, το τελικό αποτέλεσμα αυτού του διαγωνισμού, στον οποίο διακρίθηκαν οι καλύτεροι.
Καθώς η έκθεση είναι περιοδεύουσα, οι νεαροί καλλιτέχνες είχαν ή θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη φωτογραφική τους ματιά σε μια σειρά από γερμανικές πόλεις, όπως είναι το Αμβούργο, το Μόναχο και η Νόιστατ, αλλά και στο εξωτερικό, στα Ινστιτούτα Γκαίτε Αμερικής, Γαλλίας, Μεξικού, Ιταλίας και, βεβαίως, Κύπρου.

image005 ManhattanÐStra§e der Jugend Urban Agriculture in Lisbon, Portugal

Φρέσκια ματιά

Μια από τις πιο γνωστές εφημερίδες στη Γερμανία, η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», αναφερόμενη στην εν λόγω έκθεση επαινεί τη «φρεσκάδα των έργων». Σε αυτά κυριαρχεί το στοιχείο της λεπτομέρειας, που συχνά αιφνιδιάζει, ενώ τα θέματά της ποικίλουν.
Η θεματολογία των φωτογραφιών ξεκινά από την απεικόνιση τοπίων και χώρων και φτάνει μέχρι την προσπάθεια ανάλυσης της ιστορίας και απεικόνισης υπαρξιακών προβληματισμών. Αυτό που παρατηρεί κάποιος βλέποντας τα έργα είναι ότι οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν την τεχνική της αποστασιοποίησης και επιχειρούν να ξυπνήσουν το αίσθημα της αμφιβολίας γύρω από το υπαρκτό, αλλά ταυτόχρονα να στρέψουν την προσοχή σε στοχασμούς για την πραγματικότητα.
Τα έργα των νεαρών Γερμανών φωτογράφων χαρακτηρίζονται από ποικιλόμορφες προσεγγίσεις και τεχνικές, διέπονται όμως από ένα κοινό στοιχειό: τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, κι όμως είναι η πραγματικότητα.

Φοιτητικό preview

Στην Κύπρo, η έκθεση θέτει έναν επιπλέον στόχο που δεν είναι άλλος απ’ το να φέρει κοντά φοιτητές από τη Γερμανία και την Κύπρο, με βάση ένα θέμα που συναρπάζει και τους δύο, τη νέα Φωτογραφική Τέχνη.
Σε ένα preview το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 τη Δευτέρα, μια ώρα δηλαδή πριν τα εγκαίνια της έκθεσης, με σκοπό τη συνάντηση νεαρών φωτογράφων στην Ευρώπη, η φωτογράφος Rebecca Sampson θα ανταλλάξει απόψεις με Κύπριους φοιτητές του κλάδου σχετικά με τις διάφορες όψεις που παρουσιάζει η πραγματικότητα. Όλοι οι φοιτητές ακόμη και συναφών κλάδων είναι ευπρόσδεκτοι.

+ Εγκαίνια τη Δευτέρα στις 19:00 στο Ινστιτούτο Γκαίτε (δίπλα στο Λήδρα Πάλας). Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 12:00-19:00. Πληροφορίες τηλ. 22674606.

You May Also Like

theYard.Residency.18 για 8η συνεχόμενη χρονιά

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ παρουσιάζει για 8η συνεχόμενη χρονιά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας, ...

Το «αντίο» των εκδόσεων Διόπτρα στην Ειρένα Ι. Αδαμίδου

Οι εκδόσεις Διόπτρα είναι ο οίκος με τον οποίο συνεργαζόταν σταθερά τα τελευταία χρόνια ...

Παραμύθι για Δύο / Θεατρική Ομάδα “Σκηνή 8”

Το έργο του Φίλιπ Ρίντλεϊ «Παραμύθι για Δύο» ανεβάζει η θεατρική ομάδα «Σκηνή 8», ...

Διαγωνισμός φωτογραφίας κυπριακής κουζίνας

Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής με την ευκαιρία της εγγραφής της Μεσογειακής Διατροφής ...

Εργο της street art για το κλίμα, το μεγαλύτερο στον κόσμο

Οι street artists Ella & Pitr ολοκλήρωσαν τον περασμένο Ιούνιο το πιο πρόσφατο έργο ...

Έφυγε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος

Κατέληξε το βράδυ της Τρίτης, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν έπειτα από τροχαίο, ο μεγάλος ...

X