Αποχαιρέτησαν τον «Γκάμπο» γιορτάζοντας τη ζωή του

Με χιλιάδες κίτρινες πεταλούδες από χαρτί, όπως εκείνες που φτερουγίζουν στο μυθιστόρημα «Εκατό χρόνια μοναξιάς», αποχαιρέτησαν τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες οι αναγνώστες του, οι πρόεδροι των δύο χωρών όπου έζησε και η οικογένειά του.

Με μία κοινή τελετή στο Μέγαρο Καλών Τεχνών της Πόλης του Μεξικού, η Κολομβία -η χώρα όπου γεννήθηκε- και το Μεξικό -η χώρα όπου επέλεξε να ζήσει- τίμησαν τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, έναν από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες της εποχής μας.

«Ενωμένοι τιμούμε εκείνον που μία μέρα του Δεκεμβρίου 1982, από την παγωμένη Στοκχόλμη, συγκλόνισε τον κόσμο μιλώντας για την μοναξιά της Λατινικής Αμερικής» είπε εμφανώς συγκινημένος ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος.

«Αιώνια δόξα σε εκείνον που μάς έδωσε τη μεγαλύτερη δόξα» κατέληξε.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένα Νιέτο, απηύθυνε χαιρετισμό «στον μεγαλύτερο λογοτέχνη όλων των εποχών της Λατινικής Αμερικής, τον πρωτοπόρο της παγκόσμιας λογοτεχνίας».

Οι δύο πρόεδροι και μέλη των κυβερνήσεών τους σχημάτισαν τιμητική φρουρά γύρω από την τεφροδόχο. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε παρατεταμένο χειροκρότημα.

fly_gabo2

Η χήρα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Μερσέδες Μπάρτσα [αριστερά] και οι δύο του γιοι [πίσω αριστερά και κέντρο], στέκονται δίπλα στο πόντιουμ με την τεφροδόχο. 

fly_GABO3 FLY_GABO4 FLY_GABO5

Χιλιάδες άνθρωποι σχημάτισαν ουρές και πέρασαν μπροστά από την τεφροδόχο για να αποδώσουν φόρο τιμής στον κορυφαίο λογοτέχνη.

Enrique Pena NietoΜε παρατεταμένο χειροκρότημα αποχαιρέτησε τον Γκάμπο το πλήθος που παρέστη στην τελετή. Μαζί τους και ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένα Νιέτο.

Η αίθουσα της τελετής ήταν γεμάτη με κίτρινα τριαντάφυλλα τα οποία, σύμφωνα με τον «Γκάμπο», όπως ήταν γνωστός ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, προστατεύουν από την κακή τύχη. Το κίτρινο ήταν και το αγαπημένο του χρώμα. Έξω από το μέγαρο, μια μπάντα έπαιζε την αγαπημένη του μουσική.

Colombia Garcia MarquezΣτην πόλη όπου γεννήθηκε, την Αρακατάκα, οι κάτοικοι γιόρτασαν τη ζωή του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Στην Κολομβία, οι Αρχές προγραμματίζουν μία ακόμα τελετή στον Καθεδρικό της Μπογκοτά, όπου η εθνική συμφωνική ορχήστρα θα ερμηνεύσει το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ.

Την Τετάρτη, 23 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου, η κυβέρνηση της Κολομβίας προγραμματίζει ανάγνωση του μυθιστορήματος Ο Συνταγματάρχης δεν έχει κανέναν να τού γράψει (1961) σε βιβλιοθήκες, πάρκα και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

You May Also Like

Έφυγε η φωνή των Cranberries Ντολόρες Ο’ Ριόρνταν

Πέθανε, σε ηλικία 46 ετών, η τραγουδίστρια του ροκ συγκροτήματος Cranberries, Ντολόρες Ο’ Ριόρνταν. ...

Πρώτη ατομική έκθεση για τον Στέλιο Καλλινίκου

Σε έναν χώρο που ανέλαβε ο ίδιος σε συνεργασία με τον εικαστικό Πίτερ Εραμιάν, ...

Στο φως άγνωστες πτυχές του Γκαουντί

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι ο Αντόνι Γκαουντί ήταν ο αρχιτέκτονας που υπέγραψε τα μαγικά ...

Ευρωπαϊκή συνάντηση σύγχρονου χορού

Στις 5 Ιουνίου σηκώνει αυλαία το φετινό Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού, το οποίο διανύει την ...

Φιλολογικό μνημόσυνο για τον Αντρέα Σοφοκλέους

Ένα φιλολογικό μνημόσυνο για τον Ανδρέα Κλ. Σοφοκλέους ο οποίος απεβίωσε τον Ιούλιο 2018 ...

«Αριστοφάνης τόσος δα!» – Ακύρωση παραστάσεων

ΣΚΗΝΗ 018 | «Αριστοφάνης τόσος δα!» Ακύρωση παραστάσεων στις 5 & 6 Μαρτίου 2022. ...

X