«Ζεϊμπέκικο» και Νινιός επί σκηνής

«Οι άνθρωποι μπορούν να αντιστέκονται στο όποιο σύστημα τους πιέζει», δηλώνει ο ηθοποιός Γιώργος Νινιός, ο οποίος φτάνει στην Κύπρο για τρεις θεατρικές παραστάσεις με το έργο «Ζεϊμπέκικο», στις 24, 25 και 27 Απριλίου.

 

Γράφτηκε ότι αποτελεί μεταφορά της ζωής του Άκη Πάνου στο θεατρικό σανίδι και ξεσήκωσε την αντίδραση της οικογένειας του σπουδαίου τραγουδοποιού. Το «Ζεϊμπέκικο», το νέο θεατρικό έργο της Λείας Βιτάλη, είναι σε κάθε περίπτωση η μεταφορά της ζωής ενός ασυμβίβαστου καλλιτέχνη, ο οποίος αντιστέκεται στο σύστημα με τη ζωή και τα τραγούδια του, βιώνοντας όμως ακραίες καταστάσεις.

Με τον Γιώργο Νινιό στον ρόλο του κεντρικού χαρακτήρα, θα δούμε το «Ζεϊμπέκικο» σε τρεις παραστάσεις στην Κύπρο: την Πέμπτη 24 Απριλίου και την Παρασκευή 25 Απριλίου στη Λευκωσία και την Κυριακή 27 Απριλίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό.

Το έργο αποτελεί παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού «Νέος Λόγος», με έδρα την Αθήνα. Λίγο πριν την κάθοδό του στη χώρα μας για τις τρεις παραστάσεις, ο Γιώργος Νινιός μίλησε στο «Π».

Τι είναι το «Ζεϊμπέκικο»; Τι θα δούμε επί σκηνής;

Παρακολουθούμε στιγμές από τη ζωή ενός λαϊκού μουσικοσυνθέτη. Τον συναντάμε την ημέρα που γυρνάει από τη φυλακή, όπου έχει πληρώσει για ένα μεγάλο λάθος του. Αυτό το μεγάλο λάθος ο ίδιος το ονομάζει στάση ζωής. Στην πορεία του έργου αποκαλύπτονται πολλά για τη στάση ζωής του, για την ψυχολογία του και για τα 9/8 που πατάει η καρδιά και η ψυχή του.

Στο δελτίο Τύπου η σύνοψη του έργου ξεκινά με τη φράση «Σε μια Ελλάδα που συνεχώς επαναλαμβάνει τα λάθη της», μεταφέροντας τον ήρωα (ή, καλύτερα, αντιήρωα) στο επίκαιρο πλαίσιο μιας χώρας σε κρίση. Σε τι αποσκοπεί κάτι τέτοιο;

Το έργο το αντιμετώπισα από την πρώτη στιγμή σαν ένας «τυχερός» που του δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσει τη ζωή ενός πολύ ειδικού χαρακτήρα. Αυτόν τον ήρωα θα μπορούσαμε να τον συναντήσουμε και να τον γνωρίσουμε σε πολλές χρονικές περιόδους, όχι μόνο στην Ελλάδα της κρίσης.

«Το ‘Ζεϊμπέκικο’ της Λείας Βιτάλη καθρεφτίζει την αλήθεια της ελληνικής ψυχής και θέτει καίρια ερωτήματα για τις αξίες της νέας πραγματικότητας». Τι θα πει «ελληνική ψυχή», ποιες είναι αυτές οι αξίες και πώς ορίζετε εσείς τη νέα πραγματικότητα;

Τι θα πει «ελληνική ψυχή»; Ποιος μπορεί σε μερικές γραμμές συνέντευξης να αναλύσει ό,τι κουβαλάει σε όλη του τη ζωή από την ημέρα που γεννήθηκε; Εγώ, πάντως, δεν μπορώ. Για ποιες αξίες της νέας πραγματικότητας να μιλήσω όταν ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού παραμιλάει, κάνοντας υπολογισμούς για ευρώ και χαράτσια;

Δεν μπορώ να δώσω ορισμό στη νέα πραγματικότητα… Υπάρχει τόση ανασφάλεια, τόσος φόβος και τόση αγωνία… Κατάντησαν οι άνθρωποι να είναι αριθμοί και ποσοστά, και τα ποσοστά ενίοτε να ορίζουν μια πραγματικότητα, που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα.

Εξακολουθεί σήμερα το τραγούδι να αντιστέκεται στο σύστημα;

Οι άνθρωποι μπορούν να αντιστέκονται στο όποιο σύστημα τους πιέζει. Οι άνθρωποι, λοιπόν, γελάνε, κλαίνε, τραγουδάνε, μοιρολογάνε, χαίρονται και σιωπούν.

 Και το θέατρο; Τι ρόλο παίζει το θέατρο;

Το θέατρο δεν παίζει ρόλους. Το θέατρο δεν παίζει. Το θέατρο είναι καθρέφτης, είναι όνειρο, είναι παραμύθι. Κι όπως λέει ένα τραγούδι (δεν το θυμάμαι και καλά), «τα παραμύθια είναι αληθινά, γιατί δεν λένε ψέματα».

Στο τέλος της παράστασης μαθαίνουμε πως ερμηνεύετε μια σειρά από τραγούδια. Μιλήστε μας γι’ αυτό το «μουσικό» τέλος της «θεατρικής» παράστασης.

Στο τέλος της παράστασης «στήνεται» ένα μουσικό πάλκο. Ήταν μια ιδέα του σκηνοθέτη Φώτη Μακρή σαν συνέχεια της παράστασης.

Τα τραγούδια τα ερμηνεύουν οι συντελεστές της παράστασης. Υποστηρίζεται, φυσικά, από μουσικά όργανα. Είναι ένας κύκλος που κλείνει, και κλείνει καλά. Κουμπώνει. Ηθοποιοί, μουσικοί και θεατές γίνονται ένα, σπάει η σχέση σκηνής και πλατείας και η παράσταση δίνει τη θέση της σε μια ζεστή σύναξη, με όχημα υπέροχα λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια.

Οι συντελεστές

Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής

Σκηνικά – Κοστούμια: Διονύσης Μανουσάκης

Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Νινιός

Φωτισμοί – βίντεο: Στέφανος Κοπανάκης

Ερμηνεία: Γιώργος Νινιός, Στέλλα Κρούσκα, Μαρία Κατσούλη

Στην παράσταση παίζουν ζωντανά οι μουσικοί: Θοδωρής Ζέης (μπουζούκι) και Σπύρος Κουτρουμάνης (κιθάρα).

+ Στις Αποθήκες του ΘΟΚ στη Λευκωσία (πρώην Νέα Σκηνή) στις 24 και 25 Απριλίου στις 20:30. Πληροφορίες τηλ. 99772472.

Στο Θέατρο Ριάλτο την Κυριακή 27 Απριλίου στις 20:30. Πληροφορίες/κρατήσεις τηλ. 77777745. Είσοδος: €15 – 12 e-ticket: www.rialto.com.cy.

Υπό την αιγίδα του πρέσβη της Ελλάδας, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Ρεμπέτικο στη θεωρία και στην πράξη

Μιλώντας με τον Ευγένιο Βούλγαρη, συνονόματο του διαπρεπούς στοχαστή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και μεταφραστή ...

Οι Monsieur Doumani κουκκουφκιάζουν μες τη νύχταν

Τη νύχτα συμβαίνουν περίεργα πράγματα. Τα σχήματα αλλάζουν και θολώνουν. Όταν είναι δύσκολο να ...

Αχιλλέας Δημητριάδης: Ποιος «έφαγε» την τέχνη;

«Οι καλλιτέχνες παράγουν πολιτισμό και έχουν επηρεαστεί, όπως όλοι, από την παραγωγή της δουλειάς ...

Άγης Παΐκος: «Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται σε αυτό το έργο»

Με κεντρικό θέμα την προδοσία και τον τρόπο που αυτή αντιμετωπίζεται από τον καθένα ...

Κυπριακές ταινίες στην οθόνη

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως  Ο πρόεδρος της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου, Μιχάλης Γεωργιάδης, εξηγεί τι ...

Γιώργος Μπλάνας: σήμερα οι άνθρωποι εμπιστεύονται ιδέες, όχι συστήματα

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως “Αν θέλει κανείς να βοηθήσει την ποίηση να επιβιώσει, καλύτερα ...

X