«Η Μαγεία της Γραφής: από το Άλεφ στο Άλφα»

Την Ημέρα της Ευρώπης επέλεξε το Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη -και όχι τυχαία- για να εγκαινιάσει τη νέα του έκθεση με τίτλο «Η Μαγεία της Γραφής: από το Άλεφ στο Άλφα».

Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση του Ιδρύματος Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη, μια αρχαιολογική, ιστορική και εικαστική διαδρομή σε εννέα αρχαίες γραφές της Μεσογείου που δόμησαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 9 Μαΐου και θα παραμείνει μέχρι τις 30 Ιουνίου στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, έναντι του Μεσαιωνικού Κάστρου Λεμεσού.

Κυπριακό ενδιαφέρον

Η σφηνοειδής γραφή, τα ιερογλυφικά, οι δυο γραμμικές του Αιγαίου, το φοινικικό και ελληνικό αλφάβητο και η λατινική γραφή αποτελούν τα εννέα είδη γραφής που παρουσιάζονται στην εν λόγω έκθεση, τα οποία αποτελούν τη βάση του γραπτού πολιτισμού στην Ευρώπη.
Η έκθεση εστιάζει στις αρχαίες κυπριακές γραφές και σ’ αυτό το πλαίσιο επεξηγεί και αναλύει τόσο την κυπρομινωική γραφή όσο και το κυπριακό συλλαβάριο.

Τονίζεται, δε, ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Κύπρος την εποχή του Σιδήρου είναι τρίγραφη και μιλά ελληνικά, δηλαδή χρησιμοποιεί ταυτόχρονα το κυπριακό ελληνικό συλλαβάριο (που είναι προέκταση της κυπρομινωικής γραφής και καταγράφει την αρκαδοκυπριακή διάλεκτο), την ελληνική, αλλά και τη φοινικική γραφή.

Το τμήμα Αρχαιοτήτων συμμετέχει στην έκθεση με την παραχώρηση αυθεντικών δειγμάτων από τις συλλογές του.

Eκπαιδευτικός στόχος

Οθόνες πληροφόρησης και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για την έκθεση εισαγάγουν με τρόπο διαδραστικό το κοινό στην έκθεση. Στο στοιχείο της διάδρασης επενδύουν οι διοργανωτές ώστε να καταστεί ελκυστική η έκθεση τόσο στους μεγάλους αλλά και στους μικρούς επισκέπτες, να γίνουν κατανοητές οι γραφές και ο ρόλος τους στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Για την έκθεση, το Ίδρυμα Ευαγόρα και Καθλήν Λανίτη συνεργάστηκε με το τμήμα Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, το οποίο έχει αναλάβει μέρος της σκηνογραφικής επιμέλειας δίνοντας για πρώτη φορά την ευκαιρία να παρουσιαστεί μια διαφορετική διαδραστική και ελκυστική άποψη στο ευρύ κοινό.

Και σύγχρονη τέχνη

Έργα σύγχρονης εικαστικής γραφής εμπλουτίζουν την έκθεση: Έντεκα Κύπριοι καλλιτέχνες κλήθηκαν να παρουσιάσουν έργα όπου χρησιμοποίησαν τη γραφή ως εικαστικό μέσο.
Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι Θεόδουλος Γρηγορίου, Νίκος Κουρούσιης, Ουμίτ Ινατσί, Έφη Σαββίδη, Λία Λαπίθη, Ελλάδα Παπαιωάννου, Μαρίνα Κασσιανίδου, Γιώτα Ιωαννίδου, Μικέλλα Ψαρά, Ρέα Αφαντίτου και Αντώνης Νεοφύτου.

alef_alfa2

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Θεόδουλος Γρηγορίου συμμετέχει με το έργο που παρουσίασε στο Λούβρο το 2008, για το οποίο είχε ερεθίσματα από την κυτταροειδή δομή των αρχαιολογικών οικισμών της νεολιθικής Χοιροκοιτίας και την κυπροσυλλαβική γραφή.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 9 Μαΐου στις 20:00. Ώρες λειτουργίας καθημερινά 10:00-13:00 και 18:00-21:00 (Δευτέρα κλειστά), Σάββατο και Κυριακή 17:00-21:00.

Την έκθεση συνδιοργανώνουν τo Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη, το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και η πρεσβεία της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεγάλος χορηγός είναι η Alpha Bank Cyprus Ltd και χορηγός τα Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου (EKO).

You May Also Like

Οι επτά του Μουσείου

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Χωρίς σούπερ σταρ αρχιτέκτονες και κυπριακά αρχιτεκτονικά γραφεία στη λίστα, ...

Σύντομα στο Λονδίνο η πρώτη Rolling Stones μπουτίκ στον κόσμο

Μπουτίκ στο διαχρονικά μοδάτο Σόχο του Λονδίνου πρόκειται να ανοίξουν τον επόμενο μήνα οι ...

Πλατφόρμα Χορού ΄12 | Χλόη Μελίδου

Το «Παράθυρο» παρουσιάζει τις συμμετοχές στη φετινή Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, η οποία ξεκινά στις ...

Living Museum το Κυπριακό Μουσείο

Tην Παρασκευή 11 Ιουλίου φιλοξενείται στο Κυπριακό Μουσείο της Λευκωσίας μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, ...

Ενημέρωση για τις προσεχείς εκδηλώσεις του Δήμου Στροβόλου

Ο Δήμος Στροβόλου πληροφορεί το κοινό ότι με βάση τα νέα μέτρα που εξέδωσε ...

Ο Δημήτρης Νεοκλέους στη γκαλερί Αργώ

«Και στη συνέχεια, κτίσαμε νέα τείχη…» είναι ο τίτλος της νέας εικαστικής δουλειάς του ...

X