Λεωφόρος Τζορτζ Μάικλ η Ευαγόρου, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου

Την απόφαση να μετονομάσει μια σειρά από οδούς για να τιμήσει ανθρώπους των τεχνών κυπριακής καταγωγής οι οποίοι ακολουθούν διεθνή καριέρα στο εξωτερικό, αποφάσισε σε συνεδρία του το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την πρόταση παρουσίασε ο ίδιος ο δήμαρχος της Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, μετά την απόφαση μετονομασίας της οδού Λεωνίδου σε οδό Α. Γ. Λεβέντη, όπου στεγάζεται σήμερα η Πινακοθήκη Λεβέντη.

Εξαιτίας της ειδικότητας των προσωπικοτήτων, ζητήθηκε και η γνώμη του ίδιου του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, δρ Κώστα Καδή.

Πηγές του Π αναφέρουν ότι ο υπουργός εκπροσωπήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου από τον διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, Παύλο Παρασκευά.

Τιμούνται George Michael, Tracey Emin, Angela Bowie και άλλοι

Ο διάσημος τραγουδιστής Τζορτζ Μάικλ είναι ένας από τις προσωπικότητες που θα τιμήσει ο Δήμος Λευκωσίας. Το όνομα του Τζορτζ Μάικλ θα φέρει η κεντρική λεωφόρος Ευαγόρου.

george michael1Σύμφωνα, πάντα, με πληροφορίες του Π, υπήρξε πρόταση να μετονομαστεί σε λεωφόρο Τζορτζ Μάικλ η λεωφόρος Αρχ. Μακαρίου Γ’, ωστόσο απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των μελών του δημ. Συμβουλίου για λόγους αρχής.

Με ένα δρόμο στο όνομά της θα τιμήσει ο Δήμος Λευκωσίας και την Angela Bowie, πρώην σύζυγο του διάσημου τραγουδιστή David Bowie.

Η Αngela Bowie γεννήθηκε στην Κύπρο το 1949 από Αμερικανούς γονείς και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στο νησί. Εξαιτίας της ο David Bowie έγραψε το 1979 το τραγούδι Move On όπου αναφέρονται οι στίχοι: Cyprus is my island / When the going’s rough / I would love to find you / Somewhere in a place like that. (http://bit.ly/bowie_moveon)

ANGELA1Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης, η Angela Bowie είναι μια σημαίνουσα προσωπικότητα στον διεθνή πολιτιστικό χώρο αλλά δεν είναι ευρέως γνωστό πως γεννήθηκε στην Κύπρο. Σε οδό Angela Bowie μετονομάζεται η οδός Σοφούλη, ένας δρόμος ο οποίος αποκτά –τα τελευταία χρόνια- έντονη πολιτιστική χρoιά. Εκεί βρισκόταν παλιά το Κέντρο Σιαντεκλέρ αλλά και το μεγαλύτερο δισκάδικο της Λευκωσίας.

Η Τουρκοκύπρια εικαστικός Tracey Emin και ο συνθέτης Γιάννης Χρήστου (Jani Christou) θα δώσουν, επίσης, τα ονόματά τους σε δρόμους της Λευκωσίας.

Σε οδό Tracey Emin θα μετονομαστεί η σημερινή οδός Παλιάς Ηλεκτρικής, όπου βρίσκεται το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας.

tracey emin1O διεθνής συνθέτης Jani Christou γεννήθηκε στο Κάιρο το 1926 από Έλληνα πατέρα και Κύπρια μητέρα, η οποία πιστεύεται ότι συνέβαλε στις μετέπειτα καλλιτεχνικές, φιλοσοφικές και μεταφυσικές του ανησυχίες.

jani christou1Σε οδό Γιάννη Χρήστου προτάθηκε να μετονομαστεί η λεωφ. Γρηγόρη Αυξεντίου, όπου θα στεγαζόταν το Μέγαρο Πολιτισμού. Με την αναβολή του εν λόγω έργου, αναζητείται άλλος δρόμος και η απόφαση εκκρεμεί. 

Στους προτεινόμενους του Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη βρίσκεται και το όνομα της κυπριακής καταγωγής Αυστραλής ηθοποιού Ada Nikodemou, η οποία πρωταγωνιστούσε στη σειρά Heartbreak High τη δεκαετία του ’90. Το όνομά της θα πάρει η σημερινή οδός Θεοφάνους Θεοδότου, όπου βρίσκεται ο Κινηματογράφος Ζήνα Πάλας και το -ποπ κουλτούρας- Yellow Submarine. 

ada nicodemou1

Απερρίφθη λόγω… Πάφου ο Πίτερ Αντρέ 

Στην ίδια λίστα υπάρχει και το όνομα του Πίτερ Αντρέ, ο οποίος –όμως- έχει καταγωγή από την Πάφο. Έγινε, έτσι, εισήγηση να προταθεί το όνομά του στον εκεί Δήμο, ώστε να μην ανοιχθούν νέα μέτωπα μετά τη ‘μάχη’ που έδωσαν Λευκωσία και Πάφος για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017.

FILE PHOTO - Peter AndreΠαρέμβαση Αρχιεπισκόπου για τον Cat Stevens

Τέλος, σε οδό Cat Stevens θα μετονομαζόταν η λεωφ. Σπύρου Κυπριανού, η πρόταση όμως απορρίφθηκε με παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου. Τον Αρχιεπίσκοπο φέρεται να προ-ειδοποίησε ο υπουργός δρ Καδής.

cat stevens2Κύριο και καθοριστικό επιχείρημα του Αρχιεπισκόπου ήταν η απόφαση του Cat Stevens να ασπαστεί τον μουσουλμανισμό το 1979, οπότε άλλαξε και το όνομά του σε Γιουσούφ Ισλάμ.

Παρά τις προσπάθειες μελών του δημοτικού συμβουλίου να μεταπείσουν τον Αρχιεπίσκοπο σε μια κίνηση καλής θέλησης, ο μακαριότατος ήταν ανένδοτος.

Σχεδιασμός για τις πινακίδες

Πολύ σύντομα ο Δήμος θα προκηρύξει ανοιχτό διαγωνισμό για τον γραφιστικό σχεδιασμό των πινακίδων οι οποίες πρέπει να ακολουθούν ενιαία αισθητική γραμμή. Ο διαγωνισμός προκηρύσσεται στο ευρύτερο σχέδιο αισθητικής αναβάθμισης της πόλης της Λευκωσίας.

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ!

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

«Πολλαπλότητες» η πρώτη έκθεση από την Art Seen

«Πολλαπλότητες | multiplicities» είναι ο τίτλος της πρώτης έκθεσης με την οποία η γκαλερί ...

Δωρεάν παραστάσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Σήμερα γιορτάζεται διεθνώς η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και η Cyta, χορηγός των ελεύθερων επαγγελματικών ...

«Κυκλαδική Κοινωνία. 5000 χρόνια πριν»

Online περιήγηση στην εμβληματική έκθεση «Κυκλαδική Κοινωνία. 5000 χρόνια πριν», που διοργάνωσε το Μουσείο ...

Performing the New

Φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες της Στέγης Σύγχρονου Χορού Λεμεσού παρουσιάζουν το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου έργα τους ...

Καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο CYPRUS AID μιλούν στο «Π»

«Έρχονται στιγμές στην ιστορία κάθε τόπου, όπου ο καθένας, ανεξαρτήτου ιδεολογίας και πολιτικού ή ...

Άνοιξε και πάλι για το κοινό, με έκθεση, η κρύπτη της Νοτρ Νταμ.

Η πυρκαγιά της 15ης Απριλίου του 2019 στη Νοτρ Νταμ χαρίστηκε στην αρχαιολογική κρύπτη ...

X