Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε την Λεβέντειο Πινακοθήκη

Όσος «θόρυβος» έγινε προ του ανοίγματος της Πινακοθήκης Λεβέντη, άλλη τόση σιωπή επικράτησε για τα εγκαίνια του περασμένου Σαββάτου.

Ένα μήνα μετά την πρώτη αναβολή των εγκαινίων της Πινακοθήκης, λόγω πένθους μετά τον αιφνίδιο θάνατο του υπουργού Άμυνας Τάσου Μητσόπουλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποκάλυψε την πλάκα της Πινακοθήκης, από κοινού με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, Αναστάσιο Παύλο Λεβέντη.

Τα πρώτα εγκαίνια θα πραγματοποιούνταν στις 23 Μαρτίου, στην παρουσία και της επιτρόπου Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ Ανδρούλλας Βασιλείου.

Δύναμη, προκοπή και κουράγιο

Στην παρουσία πολιτειακών αξιωματούχων και… ιερωμένων, συνεργατών και φίλων του ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και της Λεβεντείου Πινακοθήκης πραγματοποιήθηκε η τελετή των εγκαινίων, την έναρξη της οποίας σηματοδότησε η χορωδία της Μουσικής Ακαδημίας ARTE [η οποία γειτνιάζει με την Πινακοθήκη] υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Άγι Ιωαννίδη.

EGKAINIA6

EGKAINIA9

Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «η ιδιωτική αυτή πρωτοβουλία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη, ιδιωτική επένδυση που έγινε στα πολιτιστικά δρώμενα της πατρίδας μας. Τέτοιες ξεχωριστές πρωτοβουλίες και δράσεις, τέτοιες συμπεριφορές και ευεργεσίες μάς δίνουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε να πορευόμαστε με επιλογές που αναδύουν ποιότητα και πολιτισμό. Μας δίνουν δύναμη και κουράγιο να πορευόμαστε στον τραχύ δρόμο της προόδου και της προκοπής στις δύσκολες αυτές ώρες».

EGKAINIA13

Το καλύτερο κομπλιμέντο

Ειλικρινής και συγκινητική ήταν η ομιλία της διευθύντριας της Λεβεντείου Πινακοθήκης, Λουκίας Λοΐζου Χατζηγαβριήλ: «Αν μπορέσουμε να αγγίξουμε πραγματικά έστω και ένα μέρος από το κοινό μας», είπε, «τότε μπορούμε στ’ αλήθεια να πούμε πως δικαιώνεται, όχι μόνο η δική μας προσπάθεια, αλλά και η μνήμη του Αναστάσιου Λεβέντη, του οποίου βαθιά επιθυμία ήταν να μοιραστεί τα έργα αυτά με τους συμπατριώτες του».

EGKAINIA11

Και κατέληξε λέγοντας ότι οι μέχρι σήμερα επισκέπτες της Πινακοθήκης «μάς έγραψαν ότι οι άνθρωποί της δουλεύουν σαν δεμένη οικογένεια – με αφοσίωση σε έναν υψηλό σκοπό, πως οι χώροι είναι φιλόξενοι, μάλιστα πως αισθάνεσαι τόσο οικεία που θα έβγαζες τα παπούτσια σου να πατήσεις το ξανθό, ξύλινο δάπεδο. Πως όλα γίνονται χαμηλόφωνα, ταπεινά και αποτελεσματικά. Δεν μπορώ να σκεφτώ μεγαλύτερη φιλοφρόνηση».

Το όραμα Λεβέντη

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, Αναστάσιος Παύλος Λεβέντης, υπογράμμισε στον δικό του χαιρετισμό πως η νέα Λεβέντειος Πινακοθήκη αποτελεί την υλοποίηση ενός οράματος, αναφερόμενος στην επιθυμία του Αναστάσιου Γ. Λεβέντη να δημιουργήσει μια δημόσια πινακοθήκη όπου η πολύτιμη συλλογή έργων τέχνης που απέκτησε κατά τη διάρκεια της ζωής του, να είναι προσβάσιμη στους συμπατριώτες του. «Αυτή η ιδέα, που γεννήθηκε πριν από περίπου 50 χρόνια, γίνεται σήμερα πραγματικότητα», σημείωσε ο κ. Λεβέντης.

EGKAINIA14
Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε ότι η Πινακοθήκη αποτελεί ορόσημο για την πρωτεύουσα ως ένας μοναδικός χώρος πολιτισμού που υπόσχεται να λειτουργήσει ως σημείο συνάθροισης για όλους τους Κύπριους, ως εκπαιδευτικός προορισμός και ως πόλος έλξης για επισκέπτες της Λευκωσίας.EGKAINIA12

Η ξενάγηση

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του ξεναγήθηκαν στις τρεις συλλογές της Πινακοθήκης από τις επιμελήτριες των συλλογών:

Τη «Συλλογή του Παρισιού» επιμελήθηκε η Μυρτώ Χαντζάκη, την «Ελληνική Συλλογή» επιμελήθηκε η Εβίτα Αράπογλου και την «Κυπριακή Συλλογή» επιμελήθηκε η Ελένη Νικήτα.

EGKAINIA1 EGKAINIA2 EGKAINIA3 EGKAINIA4  EGKAINIA7  EGKAINIA10   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:©ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΛΕΒΕΝΤΕΙΟΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

You May Also Like

Ημερίδα για το Σχέδιο Επιχορηγήσεων Θυμέλη

Μια Ημερίδα για ενημέρωση και καθοδήγηση στη συμπλήρωση των εντύπων που απαιτεί το πολυσυζητημένο ...

Nymphomaniac σε Λευκωσία και Λεμεσό

Ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου φέρνει στα τέλη Μαϊου την πολυσυζητημένη ταινία Nymphomaniac, του Λαρς ...

Πρώτη κριτική στο Fish n’ Chips του Ηλία Δημητρίου

Τόσο διαφορετική, τόσο ανθρώπινη, σύγχρονη και ρεαλιστική ίσως η πιο ενδιαφέρουσα ταινία που αφορά ...

Ο γενικός διευθυντής του ΙΠΚ απαντά στα δημοσιεύματα

«Ανακριβή, ανοίκειο, απρεπλή και άκρως προσβλητικό» για το άτομό του θεωρεί ο Γενικός Διευθυντής ...

Η Κύπρος στη Μπιενάλε Βενετίας με τον Χριστόδουλο Παναγιώτου

O Χριστόδουλος Παναγιώτου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην 56η Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας. Την ...

Ο Σαίξπηρ στην Τεχεράνη, δύο συλλήψεις για ένα επίμαχο τρέιλερ

Δύο προσωπικότητες της θεατρικής σκηνής της Τεχεράνης που συνελήφθησαν εξαιτίας ενός επίμαχου τρέιλερ θεατρικής ...

X