«Χορευτικές Γέφυρες» στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο

Γέφυρες συνεργασίας μεταξύ Κύπριων και Ισραηλινών χορευτών και χορογράφων στήνονται στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο και το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο με τίτλο «Χορευτικές Γέφυρες», το οποίο παρουσιάζεται την Πέμπτη 10 Απριλίου.

Την ίδια μέρα παρουσιάζεται η χορευτική παράσταση BRIDGES σε χορογραφία Έλενας Χριστοδουλίδου (Αμφίδρομο Χοροθέατρο) και ερμηνευτές τους Yoav Grinberg (Ισραήλ) και Βίκυ Κάλλα (Κύπρος) ενώ προβάλλεται και ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Χορευτικές Γέφυρες».

Το 80σέλιδο βιβλίο, σε γραφιστική επιμέλεια του Χρύση Σιαμμά και φωτογραφίες του Χρίστου Αβρααμίδη εκδόθηκε σε δύο γλώσσες: ελληνική και αγγλική.

Το ομότιτλο ντοκιμαντέρ δημιούργησε ο Πέτρος Γιάννακας.

Αναφέρεται στο δελτίο Τύπου για την εκδήλωση:

«Οι άνθρωποι του πολιτισμού είναι ταγμένοι στην αναζήτηση της ‘βαθύτερης’ των πραγμάτων αλήθειας. Αυτό, θεωρητικά, πρέπει να είναι. Αν και πράγματι είναι αυτό που θεωρητικά πρέπει να είναι, τότε μπορούν να είναι οι πρωταγωνιστές της βαθύτερης εκδοχής της διπλωματίας, δηλαδή της αποκαλούμενης πολιτιστικής διπλωματίας.

Σε κοινωνίες ανώριμες, όπου η έννοια της διπλωματίας είναι αντιληπτή με όρους και τρόπους επιφυλακτικούς στα όρια του ‘φοβικού’, οι δυνατότητες ανάδειξης ανθρώπων του πολιτισμού σε ρόλους αληθινών πρωταγωνιστών πολιτιστικής διπλωματίας είναι πολύ μικρές. Όταν όμως αυτό συμβαίνει αποτελεί σημαντική ‘ευκαιρία’: συνολικής  χειραφέτησης ή αλλιώς απελευθέρωσης από τις ψευδαισθήσεις που παρεμποδίζουν την αληθινή – οικουμενική και διαχρονική – θεώρηση (της Ιστορίας) του κόσμου.

Μια τέτοια εξαιρετική ‘περίπτωση’ συγκροτούν οι Γέφυρες Συνεργασίας στο πεδίο του σύγχρονου χορού που κτίστηκαν μεταξύ Κυπρίων και Ισραηλινών χορευτών και χορογράφων την τετραετία 2010 – 2013. Η ανάγκη αναλυτικής καταγραφής της ‘περίπτωσης’ κρίθηκε ως επιτακτική. Όχι για να τιμηθούν οι πρωταγωνιστές ή να αναγορευτούν σε … ‘ήρωες’ ως είθισται σε φοβικές κοινωνίες που απλόχερα απονέμουν τίτλους τιμής – ζωτικά ψεύδη για να μπορούν να απαρνηθούν συλλογικά τις αληθινές φοβίες που τις περιορίζουν, αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο: Για να καταγραφούν βήμα προς βήμα οι πράξεις αναζήτησης της αλήθειας που ‘ένωσαν’ ανθρώπους του πολιτισμού των δυο χωρών με σχέσεις ανθεκτικές, διαρκείας, αληθινές. Για να είναι διαθέσιμος ο ‘οδικός χάρτης’ των σταθμών αυτής της βαθιά αληθινής διαδικασίας συνεργασίας στους εμπνευσμένους ανθρώπους του πολιτισμού (και όχι μόνο) που  διαθέτουν μέσα τους το απαραίτητο απόθεμα ατόφιας αλήθειας να τον μελετήσουν, αποδεχτούν και εξελίξουν. Για να μπορέσει εντέλει η εξαιρετική περίπτωση να μετεξελιχτεί σε σημαντική ευκαιρία. […]

Συνδυαστικά, βιβλίο και ντοκιμαντέρ συγκροτούν ένα εργαλείο πλήρους καταγραφής όσων βαθύτατα αληθινών – ανθρώπων, στιγμών, έργων, συμπτώσεων, εντάσεων, συμφωνιών και διαφωνιών, ιστοριών αγάπης, κρίσιμων λεπτομερειών, ακόμα και μικρών της ζωής … συνωμοσιών – ανάσαναν “ζωή” στις Γέφυρες Συνεργασίας Κυπρίων και Ισραηλινών στο πεδίο του σύγχρονου χορού. Ένα εργαλείο απαραίτητο σε όσους αποζητούν να μάθουν νέους αληθινούς δρόμους και τρόπους για να ανασάνουν…»

+ Τo βιβλίο με τίτλο ΧΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ (DANCE BRIDGES) παρουσιάζεται στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο (Νέας Έγκωμης 8, βιομηχανική περιοχή Έγκωμης, τηλέφωνο επικοινωνίας 99771797) την Πέμπτη 10 Απριλίου, στις 8 το βράδυ.

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου θα προβληθεί το ομότιτλο ντοκιμαντέρ διάρκειας 17 λεπτών. Η βραδιά θα κλείσει με την χορευτική παράσταση BRIDGES σε χορογραφία Έλενας Χριστοδουλίδου (Αμφίδρομο Χοροθέατρο) και πρωταγωνιστές επί σκηνής τους Yoav Grinberg (Ισραήλ) και Βίκυ Κάλλα (Κύπρος).

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

You May Also Like

Επαναπατρισμός αρχαιοτήτων από Αφγανιστάν και Ιράκ

Αρχαιότητες και έργα τέχνης που είχαν λεηλατηθεί από το Ιράκ και το Αφγανιστάν και ...

Έφυγε από τη ζωή ο Lou Reed

Πέθανε σε ηλικία 71 ετών ο Λου Ριντ, εμβληματική φυσιογνωμία της ροκ και σημείο ...

Νέο σχήμα στη Διαχρονική Μουσική Σκηνή

Ανανεωμένη και ανυπόμονη επιστρέφει η Διαχρονική Μουσική Σκηνή στη νέα καλλιτεχνική σεζόν, από την ...

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2021

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2021 προκηρύσσουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ...

Οδηγίες προφύλαξης σε θεατρικές, κιν/γραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές

Οδηγίες προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στους χώρους όπου διεξάγονται θεατρικές, κινηματογραφικές ...

Η έκθεση φωτογραφίας “Στα χνάρια των ξένων” στο NiMAC

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC] και η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της ...

X