9ος Παγκύπριος Διαγωνισμός για Νεαρούς Πιανίστες

Διεξάγεται την Παρασκευή 16 Μαΐου 2014 η τελική φάση του 9ου Παγκύπριου Διαγωνισμού Avantgarde για Νεαρούς Πιανίστες, τον οποίο διοργανώνουν από κοινού ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

 

Ο εν λόγω διαγωνισμός αυτός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1998 και απευθύνεται κάθε δύο χρόνια σε νεαρούς πιανίστες κάτω των 17 ετών.

Φέτος θα είναι αναβαθμισμένος αφού τους συνδιοργανωτές του θεσμού έρχεται να ενισχύσει το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου μέσω της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία αυτή έρχεται να επιβραβεύσει ακόμη περαιτέρω την προσπάθεια των νεαρών πιανίστων με μία πρόσκληση για συναυλία, ως σολίστ, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου για ένα εκ των φιναλίστ του διαγωνισμού.

Το α’ Βραβείο του διαγωνισμού είναι ένα ταξίδι με όλα τα έξοδα πληρωμένα στην Ευρώπη για τον νικητή και το συνοδό του, ώστε ο/η νεαρός/η πιανίστας/τρια να επωφεληθεί από μια σειρά μαθημάτων που θα διοργανωθούν ειδικά γι’ αυτόν/η από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Avantgarde σε συνεργασία με κορυφαίους καθηγητές ή/και σολίστ πιάνου.

Πρόκειται για ένα θεσμό ο οποίος έχει ξεχωρίσει και έχει χαρακτηριστεί ως «ο καλύτερος ίσως διαγωνισμός του είδους του στην Κύπρο» αφού δίνει ιδιαίτερη σημασία τόσο στη σωστή διοργάνωση και την προβολή του όσο και στην εκπροσώπηση της Κύπρου εκτός συνόρων αλλά και στην ουσιαστική στήριξη των νέων παιδιών και την περαιτέρω εξέλιξη τους.

Οι συμμετοχές πρέπει να φτάσουν στα γραφεία του Οργανισμού Avantgarde μέχρι την Δευτέρα 5 Μαΐου 2014.

Οι νεαροί πιανίστες που θα δηλώσουν συμμετοχή θα διαγωνιστούν την Πέμπτη 15 Μαΐου για να εξασφαλίσουν μια από τις έξι θέσεις που οδηγούν στην Τελική Φάση.

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 16 Μαΐου, οι έξι φιναλίστ θα διαγωνιστούν διεκδικώντας την πρώτη θέση που οδηγεί στην Ευρώπη αλλά και ένα από τα υπόλοιπα βραβεία που προσφέρει η συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου.

Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κας Άντρης Αναστασιάδη και η τελική του φάση θα μεταδοθεί από την Τηλεόραση του ΡΙΚ.

«Ο Διαγωνισμός αυτός αποτελεί την σπουδαιότερη εκδήλωση από όλες όσες διοργανώνουμε» αναφέρει ο πρόεδρος του Avantgarde, κ.Σταύρος Κυριακίδης.

«Ο Avantgarde είναι ένας Οργανισμός με πλούσια δράση στην πολιτιστική σκηνή της Κύπρου και έχει διοργανώσει ορισμένες από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις που έχουμε δει στο πρόσφατο παρελθόν. Ο Διαγωνισμός όμως αυτός είναι πολύ ξεχωριστός για μας. Κι αυτό γιατί δίνει την ευκαιρία σε κάθε παιδί μέχρι και την ηλικία των 17, να διαγωνιστεί με συνομίληκούς του, να ακούσει και να αξιολογήσει τα υπόλοιπα παιδιά και φυσικά να διεκδικήσει το δικαίωμα να εκπροσωπήσει, ουσιαστικά, την χώρα του χάριν στο εκπαιδευτικής φύσεως ταξίδι που προσφέρεται ως Βραβείο. Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον τόπο, Avantgarde και ΡΙΚ όχι μόνο δεν επιλέξαμε την εύκολη οδό της αναστολής – ή ακόμη και τερματισμού – διεξαγωγής του διαγωνισμού, αλλά μελετήσαμε πώς μπορούμε να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συνεργαζόμαστε από φέτος με το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και είμαστε ευτυχείς που συμπορευόμαστε με ένα ακόμη οργανισμό που στηρίζει τους νεαρούς μουσικούς του τόπου και μοιράζεται τις δικές μας ευαισθησίες και ανησυχίες».

Η Κύπρος έχει καθιερωθεί ως μια χώρα με παράδοση πλέον στο μουσικό στερέωμα της Ευρώπης.

Ο Thomas Duis, διακεκριμένος Γερμανός πιανίστας έχει εκφράσει επανειλημμένα τον θαυμασμό του για το ταλέντο και τη μουσικότητα των νεαρών μας πιανίστων.

«Στην Κύπρο βρίσκουμε πολύ περισσότερο ταλέντο από τις πλείστες τόσες χώρες της Ευρώπης. Στόχος μας είναι μέσω του θεσμού αυτού να στηρίξουμε τα παιδιά και να τους προσφέρουμε τα μέσα και τις δυνατότητες να αναπτύξουν όσο το δυνατό περισσότερο τις ικανότητές τους. Είμαστε βέβαιοι ότι για άλλη μια φορά το παιδί που θα βρεθεί στην Ευρώπη θα κάνει όλους εδώ στην Κύπρο περήφανους. Σίγουρα εμείς περιμένουμε να το φιλοξενήσουμε με ανυπομονησία».

Το βάρος της ευθύνης για την επιλογή των νικητών, έχει αναλάβει τριμελής επιτροπή που αποτελείται από διακεκριμένους μουσικούς. Συγκεκριμένα αφορά πιανίστες και καθηγητές πιάνου από Γερμανία και Ιταλία ενώ εκπροσώπηση στην Επιτροπή θα έχει και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου. «Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως η κάθοδος ξένων κριτών είναι υπερβολή» σχολιάζει ο κ.Κυριακίδης. «Για μας όμως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να νοιώσουν όλα τα παιδιά πως κρίνονται ακριβοδίκαια. Επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία σε καταξιωμένους παιδαγωγούς αλλά και σολίστ να έρθουν σε επαφή με τους Κύπριους νεαρούς μουσικούς, γεγονός που βοηθά στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικού μας επιπέδου».

+ Για πληροφορίες, όρους και αιτήσεις συμμετοχής, το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Avantgarde στα τηλέφωνα 22356066 ή/και 99620414. Τον Διαγωνισμό στηρίζουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού, η Ελληνική Τράπεζα και η Kyriakides Piano Gallery.

You May Also Like

13 κορυφαίες στιγμές στην καριέρα του Φ. Σ. Χόφμαν

Καθώς η είδηση για τον θάνατο του Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν κάνει τον γύρο του ...

Το ΡΙΚ ανοίγει το αρχείο του στο κοινό

«Ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις του κοινού, αλλά και αναγνωρίζοντας τον ρόλο του ως η Δημόσια ...

Στήριξη του πολιτισμού για να επιβιώσει, ζητούν οι πολιτιστικοί φορείς της Λεμεσού.

Προβληματισμός επικρατεί στο Συντονιστικό Συμβούλιο Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού, το οποίο αναζητεί λύσεις και ζητά ...

Μαραβέγιας, Συμφωνική Νέων και Gadjo Dilo μαζί

Starlight Music Night είναι ο τίτλος της συναυλίας που διοργανώνει το Andrey & Julia Dashin’s ...

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για το Βραβείο LUX 2014!

Οι δέκα φιναλίστ Κατά τη διάρκεια του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Karlovy Vary, στη Τσεχία, ...

Εκ νέου συνεργασία Σατιρικού-Τουρκοκυπριακού Θεάτρου

Με το έργο της Faize Özdemirciler «Κύπρος: Πικράθηκα στα ελληνικά, πληγώθηκα στα τούρκικα» ανανεώνουν ...

X