Rainzonances5 στο Μέγαρο Πολιτισμού

Το Rainzonances5 είναι η πέμπτη έκδοση του εν συνεχεία πρότζεκτ Rainzonances, το οποίο ξεκίνησε ο soundartist Αντώνης Αντωνίου το 2008.

Το Rainzonances5 διερευνά την ακουστική αύρα του Μέγαρου Πολιτισμού Κύπρου, ενός προγραμματισμένου έργου στο κέντρο της Λευκωσίας, το οποίο αναβλήθηκε με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Σε αυτό το χώρο, όπου μια νέα εποχή λέγεται ότι θα ανθούσε για τον πολιτισμό της Κύπρου, είναι έκδηλος ο τόνος της προσμονής και της αναστολής, ένα αίσθημα ρευστότητας και αιώρησης που οδηγεί τον περαστικό στο να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον σε ένα εξωπραγματικό επίπεδο», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του Rainzonances5.

«Πάνω από τους ευκαλύπτους, τον αυθαίρετο χώρο στάθμευσης και το περίπτερο πληροφοριών που σιγά-σιγά ξεθωριάζει, γυροφέρνει η προσδοκία και το όραμα για ένα λαμπρό πολιτιστικό μέλλον, για μια ριζοσπαστική αλλαγή. Ο χώρος είναι στοιχειωμένος από πιτσικάτες νότες βιολιού, από εκλεπτυσμένα βήματα μπαλέτου, από εξωτικούς ρυθμούς και από ηχηρές αντανακλάσεις φωνών. Ένας χώρος που φλερτάρει με την έννοια του τόπου, αλλά δεν καταφέρνει ποτέ να γίνει τέτοιος, παρά μόνο σε κάποιο φανταστικό επίπεδο που παίρνει μορφή μόνο νοερά για τον περαστικό. Ένα νοερό κλίμα, ένα φανταστικό ηχοτοπίο, ένας αντικατοπτρισμός, ένας θόρυβος στο φόντο που αντηχεί την προσμονή, την πιθανότητα, τη βλέψη».

«Η κυπριακή κρίση ή ρήξη, αναμφισβήτητα δεν είναι μόνο οικονομική»

Στο ενημερωτικό δελτίο για το Rainzonances5 γίνεται λόγος και για το δημόσιο διάλογο που υπήρξε μεταξύ αντίπαλων μερών, σχετικά με την ανέγερση ή όχι του Μεγάρου Πολιτισμού.

«Το έργο αγγίζει επίσης κοινωνικοπολιτικές πτυχές που εμπερικλείονται στην απόφαση για τη δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου, χωρίς κατ΄ ανάγκη να είναι επικριτικό επί αυτού. Πολλές από τις αντιπαραθέσεις και συζητήσεις σχετικά με το θέμα υποστήριζαν:

  • Ένα τέτοιο μεγαλεπήβολο έργο φάνταζε υπερβολικό για τα κυπριακά δεδομένα, τη στιγμή που οι τέχνες και γενικά ο πολιτισμός υποφέρει από έλλειψη κονδυλίων και επιχορηγήσεων.

  • Η εγκαθίδρυση του Μεγάρου θα εξυπηρετούσε μόνο μια μερίδα ανθρώπων, μια ελίτ, και η όλη διαχείρηση θα προσανατολιζόταν σύμφωνα με την αισθητική του συγκεκριμένου κοινού.

Το σενάριο του Μεγάρου Πολιτισμού, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επίσης σαν ζωντανή εκδήλωση/μικρογραφία της κυπριακής κρίσης, τόσο σε ρεαλιστικό όσο και σε μεταφορικό επίπεδο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αντανακλά την υπερ-φιλόδοξη, ματαιόδοξη, ίσως και αλαζονική στάση της κοινωνίας, μιας κοινωνίας που ονειρεύεται ότι είναι κάτι άλλο, ότι μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη και χωρίς ιδιαίτερη εμβάθυνση να μεταμορφωθεί σε κάτι ‘ανώτερο’. Ένας δρόμος που είναι βέβαια επικίνδυνος αφού δεν έχει μεριμνήσει πρώτα να τοποθετήσει τα θεμέλια, την κατάλληλη υποδομή που θα στηρίξει την πορεία του. Η κυπριακή κρίση ή ρήξη, αναμφισβήτητα δεν είναι μόνο οικονομική».

Το πρότζεκτ του Αντώνη Αντωνίου, μέλους του μουσικού σχήματος Monsieur Doumani, αποτελείται από πέντε [5] ξεχωριστά έργα/παρεμβάσεις.

Το πρώτο πρότζεκτ, με τίτλο Sonic Posters, έγινε σε συνεργασία με τον φωτογράφο Στέλιο Καλλινίκου και έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Sonic Poster 1SONIC_POSTER1

Sonic Poster 2SONIC_POSTER2

Sonic Poster 3SONIC_POSTER3

Sonic Poster 4SONIC_POSTER4

 

H ιδέα του έργου είναι να διατηρεί έναν αυθόρμητο και απρόσμενο χαρακτήρα, γι’ αυτό και η παρουσία του κοινού δεν είναι απαραίτητη.

Το ‘πραγματικό’ κοινό, σημειώνεται, θα είναι οι τυχαίοι περαστικοί.

Όλα τα έργα θα καταγράφονται και θα παρουσιάζονται στο μπλογκ http://rainzonances5.blogspot.com/ το οποίο έχει δημιουργηθεί ειδικά για τους σκοπούς αυτού του έργου.

 

Τα πέντε πρότζεκτ και οι καλλιτέχνες


1.    Στέλιος Καλλινίκου και Αντώνης Αντωνίου – SonicPosters [ολοκληρώθηκε]

 

2.      Δημήτρης Σωτηρίου (Rock the dog)και Αντώνης Αντωνίου – Giant Ear, site specific wheat-paste poster)

 

3.      ΑντώνηςΑντωνίου  Ambient Frequencies (site-specific ηχητικήεγκατάσταση)

 

4.      Μελίτα Κούτα και Χάρης Καυκαρίδης (sitespecificεγκατάσταση)

 

5.      Αριάνα Άλφα, MelissaGarciaCarro+ συνεργάτες – (sitespecificπερφόρμανς)

+ Μείνετε συντονισμένοι στο http://rainzonances5.blogspot.com

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Έφυγε από τη ζωή η Σκωτσέζα τρανς μουσικός Sophie

Η trans icon/μουσικός Sophie Xeon, πέθανε σε ηλικία 34 ετών στην Αθήνα, μετά από ...

Εγγραφές στα Επιμορφωτικά Κέντρα του ΥΠΠ

Άρχισαν και συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία  οι εγγραφές στα Επιμορφωτικά Κέντρα του Υπουργείου Παιδείας ...

Επιστήμονες έλυσαν ένα από τα μυστήρια του Στόουνχεντζ

Βρετανοί επιστήμονες έλυσαν ένα από τα μυστήρια του Στόουνχεντζ, καθορίζοντας την προέλευση πολλών από ...

Εργαστήριο υποκριτικής και σκηνικής γραφής με τον Γιώργο Βαλαή

Η ομάδα εν.ακτtheatre group διοργανώνει επταήμερο εργαστήριο υποκριτικής και σκηνικής γραφής μέσα από τους ...

Αντίο σε ένα beastie boy

Ο Άνταμ Γιάουκ, ένα από τα τρία μέλη του αμερικανικού χιπ χοπ συγκροτήματος Beastie ...

Λειτουργεί β’ σκηνή το Θέατρο Διόνυσος

Το Θέατρο «Διόνυσος» ανεβάζει σε παγκύπρια πρώτη παράσταση στις 3 Απριλίου το έργο «Ένιωσα ...

X