Αυλαία για τις «Ιερόδουλες του Αριστοφάνη»

Πρεμιέρα στις 29 Μαΐου στο Σκαλί Αγλαντζιάς για τις «Ιερόδουλες του Αριστοφάνη», ένα σατιρικό έργο γραμμένο από τη Μαρία Μαρμαρά, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Γεωργιάδη – Αριστοφάνης ο Σπύρος Σταυρινίδης.

Η συζήτηση που επικρατεί συνήθως στους καλλιτεχνικούς χώρους σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στο πώς ένας ηθοποιός και ένας σκηνοθέτης χειρίζονται την τέχνη τους στον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση, ήταν η αφορμή για τον Μιχάλη Γεωργιάδη ώστε να δοκιμαστεί στο θέατρο.

Γνωστός ως σκηνοθέτης τηλεοπτικών σειρών και μικρού μήκους ταινιών (πιο πρόσφατη είναι η ταινία του «Όμικρον Θετικό», ένα δράμα για την τύχη ενός μικρού κοριτσιού που χρειάζεται αίμα στον πόλεμο του ’74), ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου σκηνοθετεί τη σάτιρα «Οι ιερόδουλες του Αριστοφάνη», η οποία παρουσιάζεται από σήμερα και για έξι παραστάσεις σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

Βήμα στο θέατρο

«Υπήρχε πάντα αυτή η συζήτηση για το πόσο μεγάλη είναι η διαφορά στο να παίζει ένας ηθοποιός θέατρο. Και ενώ υποψιαζόμουν αυτή τη διαφορά, είχα πάντα την απορία να το δω να συμβαίνει. Όταν η Μαρία Μαρμαρά μού έδωσε το θεατρικό της να το διαβάσω, αποφάσισα να τολμήσω το θεατρικό βήμα», αναφέρει στο «Π» ο Μιχάλης Γεωργιάδης.

«Οι Ιερόδουλες του Αριστοφάνη» είναι μια σάτιρα κυπριακής γραφής της Μαρίας Μαρμαρά, στην οποία ανήκει και το σενάριο της ταινίας «Όμικρον Θετικό».

Η πρώτη συνεργασία των δύο στην ταινία πήγε πολύ καλά (και το αποτέλεσμα αξίζει πραγματικά), δεν υπήρχε λοιπόν θέμα για μια δεύτερη, αυτή τη φορά επί σκηνής.

«Το κείμενο της Μαρίας Μαρμαρά μού θύμισε έντονα τις κωμωδίες του Αριστοφάνη», σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας την πλούσια χρήση της ελληνικής και κυπριακής γλώσσας αλλά και το στοιχείο της σάτιρας, σε ένα θέμα «που με βασανίζει πάντα», επισημαίνει. «Ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού είναι πάντα φτωχοί και τους κοροϊδεύουν».

Εν προκειμένω, ο συγγραφέας Αριστοφάνης (τον ρόλο του οποίου κρατά ο πολύ καλός Σπύρος Σταυρινίδης), είναι ο περίγελος ακόμη και της ίδιας της οικογένειάς του, της συζύγου Ξανθίππης (Βασιλική Διαλυνά) και της κόρης Καλλιόπης (Έλενα Γεωργιάδη).

Βοήθησε η εμπειρία

Η μακρά εμπειρία του ηθοποιού Σπύρου Σταυρινίδη και του σκηνογράφου Άντη Παρτζίλη λειτούργησαν ως δεκανίκια για τον κ. Γεωργιάδη, στην πρώτη του παρουσία στον χώρο του θεάτρου. «Ήμουν τυχερός», τονίζει.

«Ο Σπύρος Σταυρινίδης ήταν δάσκαλος για μένα, ενώ η συμβολή του Άντη Παρτζίλη ήταν καθοριστική».

Και οι νέοι και «ταλαντούχοι», όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης, ηθοποιοί, διευκόλυναν το εγχείρημα, κάνοντας λόγο για τους Βασιλική Διαλυνά, Έλενα Γεωργιάδη, Μιχάλη Σοφοκλέους, Πέτρο Φιλίππου και Ευαγόρα Θεοδοσίου.

Τη μουσική του έργου υπογράφει η Αργυρώ Χριστοδούλου, ενώ την «πολύ σοβαρή δουλειά στη διασκευή», όπως τονίζει ο κ. Γεωργιάδης, ανέλαβε ο Παναγιώτης Λάρκου.

Τελικά, το θεατρικό εγχείρημα «ήταν και είναι ακόμη μια απίστευτη εμπειρία. Στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, ο σκηνοθέτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ένα μέρος της δράσης και της εικόνας. Στο θέατρο παίζουν όλοι οι ηθοποιοί αλλά και οι θεατές, οι οποίοι είναι μέρος της παράστασης».

Για όσους βρεθούν, πάντως, στα καθίσματα του πολιτιστικού κέντρου Σκαλί Αγλαντζιάς το βράδυ της Πέμπτης, 29 Μαΐου αλλά και στις επόμενες παραστάσεις, ο κ. Γεωργιάδης προειδοποιεί: «Όπως και ο Αριστοφάνης, είμαστε κι εμείς πολύ αθυρόστομοι».

+ Πρεμιέρα την Πέμπτη 29 Μαΐου στις 21:00 στο Σκαλί Αγλαντζιάς. Ακολουθούν παραστάσεις αύριο στο Κάστρο Λάρνακας, το Σάββατο στο Αμφιθέατρο Λακατάμιας, στις 2&3 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο της Πύλης Αμμοχώστου και στις 5 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο της Σχολής Heritage. Εισιτήρια στα περίπτερα SO Easy και στην ηλ. διεύθυνση soldouttickets.com.cy. Για προκρατήσεις τηλ. 70007705.

You May Also Like

Ο Λεωνίδας Γαλάζης νέος πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου

O Λεωνίδας Γαλάζης είναι ο νέος πρόεδρος τους διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Λογοτεχνών Κύπρου, ...

Nτοκιμαντέρ Κυπρίων στο Φεστιβάλ Θεσ/νίκης

Τρεις «κυπριακές» συμμετοχές εντοπίσαμε στο πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ «Εικόνες του 21ου αιώνα», το ...

Απεβίωσε ο φωτογράφος Έριχ Λέσινγκ που αποτύπωσε σε εικόνες την ουγγρική εξέγερση του 1956

Ο αυστριακός φωτογράφος Έριχ Λέσινγκ, ένας από τους «πρυτάνεις» του φωτορεπορτάζ, ο οποίος είχε ...

Η «Αγρια σκέψη» του Κλωντ Λεβί Στρως σε επανέκδοση μετά από 40 χρόνια

Η «’Αγρια σκέψη», το πολυδιαβασμένο και πολυσχολιασμένο έργο του Κλωντ Λεβί-Στρως (1908-2009), που δημοσιεύτηκε ...

Εντατικό Εργαστήρι Φωνής με τη Ρηνιώ Κυριαζή

Το Θέατρο Ειδεκανού σε συνεργασία με την Ρηνιώ Κυριαζή, διοργανώνει ένα Εντατικό Εργαστήρι Φωνής ...

Υποψήφια για LUX η ταινία Attenberg

H ελληνική ταινία Attenberg της Αθηνάς Τσαγγάρη είναι ανάμεσα στις δέκα ταινίες που θα ...

X