Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου στα κατεχόμενα

H δημιουργία ενός νέου διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ στην Κύπρο ανακοινώθηκε το περασμένο Σάββατο σε συνέντευξη Τύπου στο Σπίτι της Συνεργασίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην κατεχόμενη Κύπρο και στη νεκρή ζώνη.

Το φεστιβάλ, με τίτλο Golden Island International Film Festival (GIIFF) ανακοίνωσαν ο διεθνούς φήμης, τουρκοκυπριακής καταγωγής Άγγλος ηθοποιός Ταμέρ Χασάν, η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Γεσίμ Γκιουζελπινάρ, η Βαρώνη Μεράλ Χουσεϊν Ετζέ, η πρώτη Τουρκοκύπρια γυναίκα μέλος της βρετανικής Βουλής και ο Νιλ ΜακΚάρτνεϊ, του Independent Film Trust.

Τον Νιόβρη στην Κύπρο

Η πρώτη έκδοση του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 7 μέχρι τις 13 Νοεμβρίου 2014 και θα λάβει χώρα σε διάφορους χώρους στην κατεχόμενη Λευκωσία, στην Κερύνεια, την Αμμόχωστο και στο Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου, δίπλα στο Λήδρα Πάλας.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη ιστοσελίδα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας kpdailynews.com, το φεστιβάλ αποτελεί διοργάνωση του ιδρύματος Balik Arts με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία.

Η Γεσίμ Γκιουζελπινάρ, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ και διευθύντρια του Balik Arts στο Λονδίνο, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του φεστιβάλ, το οποίο θα προβάλλει «αρίστης ποιότητας ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους, από όλες τις χώρες του κόσμου».

Σύμφωνα με την ίδια, το κυπριακό σινεμά θα έχει, επίσης, σημαντική παρουσία. Η Γεσίμ Γκιουζελπινάρ ανέφερε ακόμη πως επιθυμία των διοργανωτών είναι το φεστιβάλ να επεκταθεί τόσο σε χώρους της ελεύθερης Κύπρου αλλά και ως προς τους συνεργάτες του, «ώστε να αντανακλούν όλες τις κοινότητες της Κύπρου».

Βρετανική υποστήριξη

Το φεστιβάλ αποτελεί ουσιαστικά πρωτοβουλία Τουρκοκυπρίων που ζουν στην Αγγλία ή Άγγλων τουρκοκυπριακής καταγωγής, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει δεσμούς με βρετανικά ιδρύματα κινηματογράφου.

Σημαντική ήταν, σ’ αυτό το πλαίσιο, η παρουσία του Νιλ ΜακΚάρτνεϊ -του βρετανικού Independent Film Trust- στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου, ο οποίος ανέφερε ότι δεν βλέπει συχνά κυπριακές ταινίες στα φεστιβάλ και πως είναι σημαντικό να ακούγεται η φωνή του.

Δήλωσε, επίσης, πως θα προχωρήσει σε μια σειρά από δράσεις για την έμπρακτη στήριξη του εγχώριου σινεμά και την αναγνώρισή του στο εξωτερικό.

Ο Ταμέρ Χασάν, τουρκοκυπριακής καταγωγής Άγγλος ηθοποιός [The Football Factory, Batman Begins, Clash of the Titans κ.ά.] βρέθηκε στην Κύπρο σε ένα διάλειμμα από τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς 24, για να παραστεί στη συνέντευξη Τύπου.

Ο διεθνούς φήμης ηθοποιός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να φιλοξενήσει υποδομές κινηματογράφου και δήλωσε ότι θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός καλού κινηματογραφικού στούντιο και μιας Ακαδημίας Κινηματογράφου. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη ο κινηματογράφος να είναι η γέφυρα για την επανένωση του νησιού. «Είμαστε Κύπριοι, ούτε Έλληνες, ούτε Τούρκοι, και αν η χώρα μπορεί να γίνει ένα μέσα από το σινεμά, αυτός θα είναι ο πρώτιστος στόχος μου».

Ανοιχτή πρόσκληση

Για τη φετινή πρώτη έκδοσή του, το φεστιβάλ θα χωριστεί σε πέντε τμήματα: Βρετανικό Σινεμά (ως φιλοξενούμενη χώρα), Ανθρώπινα Δικαιώματα, Γυναίκες, Περιβάλλον και «Ταξίδια».

Κύπριοι και διεθνείς κινηματογραφιστές μπορούν να υποβάλλουν τις ταινίες τους για συμμετοχή σε δύο κατηγορίες, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2014, στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ, GoldenIslandFilmFestival.org.

Κριτική επιτροπή θα απονείμει βραβεία ύψους έως και 2 χιλιάδων ευρώ, στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους και Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και ξεχωριστά βραβεία για Πρωτοεμφανιζόμενους σε κάθε κατηγορία.

Το φεστιβάλ χρηματοδοτείται από την Creditwest Bank, το μεγαλύτερο ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην κατεχόμενη Κύπρο.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Όψεις της σύγχρονης ιαπωνικής χαρακτικής

Δύο εκθέσεις αφιερωμένες στην ιαπωνική χαρακτική οργανώνει το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στην Πύλη Αμμοχώστου, στη ...

Στάση εργασίας στο εργοτάξιο της Βιβλιοθήκης του Παν. Κύπρου

Σε στάση εργασίας κατέβηκαν σήμερα οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της νέας βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου ...

Ημερίδα για τον Δώρο Λοΐζου

Σαράντα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του ποιητή Δώρου Λοΐζου συμπληρώνονται στις 30 Αυγούστου ...

Τι θα ακούσουμε στο Loop Festival

Μπορεί οι φαν του Αλκίνοου Ιωαννίδη να έπαθαν υστερία στο άκουσμα της καθόδου του ...

Έξι Χρυσές Σφαίρες διεκδικεί η ταινία The Artist

Η ασπρόμαυρη βωβή ταινία του Μισέλ Χαζαναβίσους με τίτλο The Artist διεκδικεί τα περισσότερα ...

Ταινία για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ με πρωταγωνιστή τον Τζέιμι Φοξ

Ταινία για τη ζωή και το έργο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ενδιαφέρεται να γυρίσει ...

X