Επιτυχημένη η Διεθνής Ημέρα Μουσείων στην Κύπρο

Τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ανταπόκριση του κοινού είχαν η Ευρωπαϊκή Νύχτα και η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, οι οποίες γιορτάστηκαν δεόντως από τα κρατικά και ιδιωτικά μουσεία της Κύπρου.

«Έπεται και συνέχεια με την πρώτη ευκαιρία», διαβεβαιώνει το Π η αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος Αρχαιοτήτων και έφορος Μουσείων, Δέσπω Πηλείδου. Ωστόσο πρέπει πρώτα να βρεθούν τα κονδύλια ώστε τα μουσεία -και δη το Κυπριακό Μουσείο της Λευκωσίας- να ανοίγουν για ξεναγήσεις για το κοινό μετά τις τέσσερις το απόγευμα. Σε ώρες δηλαδή που βολεύουν το ευρύ κοινό.

«Συνδυάζοντας όλες τις τέχνες, προβάλλουμε καλύτερα την αρχαιολογική μας έκθεση κι αυτό μας ενθάρρυνε για τις μελλοντικές μας δράσεις», μας είπε η κ. Πηλείδου, αναφερόμενη στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Κυπριακό Μουσείο το βράδυ της 17ης Μαΐου, κατά την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων.

Το Μουσείο στο κέντρο της Λευκωσίας άνοιξε τις πόρτες του από το πρωί ενώ το απόγευμα εγκαινίασε δύο εκθέσεις: την αρχαιολογική «Το σώμα: βιωματικές εμπειρίες στην αρχαία Κύπρου» και την έκθεση Curating Body: The Cached Space, με έργα σύγχρονης τέχνης της εικαστικού Μαρίας Λοϊζίδου, μέσα στις αίθουσες του Μουσείου.

Επιπλέον, την ίδια βραδιά πραγματοποιήθηκε η περφόρμανς Excavation Movements, σε χορογραφία του Πασκάλ Καρόν.

Και οι τρεις δράσεις προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο ήταν φέτος πολυποίκιλο.

Στο Κυπριακό Μουσείο. Φωτογραφίες ©Ελένη Παπαδοπούλου | Παράθυρο  _MG_7683 _MG_7692 _MG_7699 _MG_7704 _MG_7705 _MG_7706 _MG_7712 _MG_7714 _MG_7716 _MG_7718 _MG_7720 _MG_7724 _MG_7725 _MG_7731 _MG_7745 _MG_7749 _MG_7763

 

 

 

 

Την ίδια επιτυχία σημείωσαν και οι εκδηλώσεις στο Εθνολογικό Μουσείο – Αρχοντικό Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, στην παλιά Λευκωσία: «Είχαμε τόσο κόσμο ώστε φοβηθήκαμε για τη στατικότητα του κτηρίου», σημειώνει η κ. Πηλείδου. «Από μία, κάναμε δύο ξεναγήσεις και αυτό μάς έδειξε ότι την επόμενη χρονιά οπωσδήποτε θα πρέπει να έχουμε δύο ξεναγήσεις και νωρίτερα στη διάρκεια της ημέρας, γιατί ο κόσμος ενδιαφέρεται πολύ να μάθει για το μουσείο».

Ιδέες χωρίς κονδύλια

Η εξωστρέφεια των μουσείων βρήκε, λοιπόν, ανταπόκριση στο κοινό, γι’ αυτό και «ήδη αρχίσαμε και εντάξαμε δραστηριότητες οι οποίες θα εξαπλωθούν μέσα στον χρόνο: θα υπάρχουν ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση στο Κυπριακό Μουσείο σε ώρες που μπορεί να έρθει ο κόσμος. Ακόμη και με την Καίτη Οικονομίδου (σ.σ. την ερμηνεύτρια η οποία συμμετείχε στις εκδηλώσεις στο Εθνολογικό Μουσείο) είπαμε ότι θα πρέπει να διοργανώσουμε μια βραδιά με τραγούδι μέσα στο μουσείο. Έχουμε ιδέες, το μόνο μας πρόβλημα είναι ότι έχουμε περιορισμό στις υπερωρίες που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε τους λογαριασμούς μας κάθε φορά για να δούμε αν μας παίρνουν. Ειδάλλως θα ήταν κάτι που θα γινόταν πολύ συχνά».

Εκτός από το πρόβλημα με τις υπερωρίες, το οποίο δεν έγινε κατορθωτό να αντιμετωπιστεί με αποτέλεσμα το μουσείο να κλείνει καθημερινά στις 4 το απόγευμα, άλλο ένα θέμα είναι πως το τμήμα Αρχαιοτήτων δεν μπορεί να διαχειρίζεται το ίδιο τα έσοδά του, τα οποία έχουν αυξηθεί και εξαιτίας της αναβάθμισης του Πωλητηρίου.

Σειρά παίρνει η Πάφος

Το τμήμα Αρχαιοτήτων στρέφει, τώρα, το βλέμμα του στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάφου, το οποίο όπως αναφέρει η κ. Πηλείδου χρειάζεται σημαντική αναβάθμιση, εν όψει και της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017.

Πάντως, το διήμερο των εκδηλώσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάφου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Μαΐου, μια βδομάδα μετά τη Λευκωσία, «είχε εξαιρετική επιτυχία», σύμφωνα με την συντονίστρια των εκδηλώσεων εκ μέρους της Πολιτιστικής Κίνησης Ex-Artis, Ελίζα Χριστοφόρου.

«Το μουσείο γέμισε για πρώτη φορά με κόσμο, η ανταπόκριση του κοινού ήταν μοναδική και τις δύο μέρες, τόσο το βράδυ με τη μουσική συναυλία του Μουσείου Λυκείου Πάφου αλλά και την επόμενη μέρα, στα εργαστήρια», συμπλήρωσε.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΧ ARTIS

pafos_museum5 pafos_museum1 pafos_museum2 pafos_museum3 pafos_museum4Στο εσωτερικό του μουσείου: «Ένα απόγευμα στο Μουσείο με τους γονείς και τους παππούδες μας!», ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μουσειακής αγωγής του ΥΠΠ/Δημοτική εκπαίδευση-Η Κυρά της Λέμπας.

Στον κήπο του μουσείου, στιγμιότυπα από το «Eργαστήρι Τέχνης για παιδιά, στον κήπο του Μουσείου», το Σάββατο 24/5 με τους καλλιτέχνες Κατερίνα Φουκαρά και Arsenty Lysenkov. 

 

 

 

Στην Κρατική Πινακοθήκη. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ©ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ | ΠΑΡΑΘΥΡΟ

_MG_7671 _MG_7629 _MG_7645 _MG_7652 _MG_7656 _MG_7660 _MG_7667

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 41η

Του Χαράλαμπου Χαραλάμπους/Σκηνοθέτης Ημερολόγιο Αυτοπεριορισμού| Μέρα 41η from Parathyro on Vimeo.

Μέλη του Ιερού Λόχου διέκοψαν την παράσταση “Πυρκαγιές” του ΚΘΒΕ

Την παράσταση του έργου “Πυρκαγιές” του Λιβανοκαναδού, διευθυντή σήμερα του θεάτρου La Colline του ...

Το «Σπιρτόκουτο» της ΕΘΑΛ πάει στην Αθήνα

H κυπριακή θεατρική εκδοχή του έργου «Το Σπιρτόκουτο», του Γιάννη Οικονομίδη, παίρνει το δρόμο ...

Πέθανε η αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίτ

Αιφνίδια σε ηλικία 65 ετών απεβίωσε η Ζάχα Χαντίτ, η ιρακινής καταγωγής Βρετανή αρχιτέκτονας ...

Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού 2015 | Μάχη Δημητριάδου Lindahl

H Μάχη Δημητριάδου Λίνταλ και η ομάδα της Ασώματες Δυνάμεις παρουσιάζουν στην Πλατφόρμα Σύγχρονου ...

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες 2021

Οι ηθοποιοί Ταράτζι Π. Χένσον και Σάρα Τζέσικα Πάρκερ ανακοίνωσαν χθες τις υποψηφιότητες για ...

X