Θοδωρής Κωστιδάκης

O Θοδωρής Κωστιδάκης καραγκιοζοπαίζει

Πού κρύβεσαι;
Κρύβομαι πίσω από τον μπερντέ, πίσω από τον Καραγκιόζη και τον υπόλοιπο θίασο. Όμως, δεν κρύβομαι για να μην φαίνομαι. Αντιθέτως, οι σκιές με βοηθούν να εκφραστώ, να μοιραστώ και να… αποκαλυφθώ. Φοράω μάσκες για να πω την αλήθεια [μου], όπως έλεγε και ο Oscar Wilde.

Πώς κι έτσι;
Παίζω Καραγκιόζη από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ο πατέρας μου είναι καραγκιοζοπαίκτης, οπότε από πολύ νωρίς άρχισα να μαθαίνω στην πράξη αυτή την πολυδιάστατη τέχνη [από την κατασκευή φιγούρων, σκηνικών, μπερντέ μέχρι τις αλλαγές στη φωνή]. Ακόμα και σήμερα ανακαλύπτω πόσα πράγματα έχω μάθει, χωρίς να το καταλαβαίνω τότε, μέσα από τον Καραγκιόζη.

Και μετά;
Μετά σπούδασα αρχιτέκτονας, έγινα εμψυχωτής ομάδων θεατρικού παιχνιδιού… αλλά ο Καραγκιόζης πάντα υπάρχει στη ζωή μου. Στην Κύπρο ξεκινήσαμε από το 2012 με το Εργαστήρι Τέχνης και Θεάτρου ‘Arts and Moods’ το project “ΚαραγκιόΖΕΙΣ παντού!”, που περιλαμβάνει παραστάσεις Καραγκιόζη για μικρούς ή/και μεγάλους, δημιουργικά εργαστήρια, εικαστικές εκθέσεις, θεατρικά δρώμενα, μουσικές βραδιές κ.ά.

Εκτός από τα σχολεία, οι επόμενες παραστάσεις Καραγκιόζη θα δοθούν στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στη Λευκωσία [18/5, ώρα 20:00], στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου στη Λεμεσό [μαζί με εργαστήρι κατασκευής φιγούρας 25/5, ώρα 11:00], στα Καρβουνομαγειρέματα [Πεζόδρομος Λήδρας 7/6, ώρα 13:30] και στο Arts and Moods [Στρόβολος, μαζί με εργαστήρι – Ιούνιος ’14].

+ facebook/ΚαραγκιόΖΕΙΣ παντού!-Arts and Moods και facebook/Arts and Moods Workshop

You May Also Like

Νικόλας Γεωργίου

Ποιος είσαι; Είμαι ο Νικόλας Γεωργίου, 29 χρονών, χορευτής, χοροδιδάσκαλος, χορογράφος και μουσικός από ...

Χρίστος Χατζηχρίστου

φωτογραφία: Παύλος Βρυωνίδης Ο Χρίστος Χατζηχρίστου παίζει στα ανώγια και ονειρεύεται αίλουρους Τι κάνεις; ...

Julio

Ποιος είσαι; Είμαι όσα θέλεις να πεις, μα εν τα λέεις. Τζούλιο – η ...

Κυπαρισσούλα Σάββα

Η Κυπαρισσούλα Σάββα μεταμορφώνει συναισθήματα σε τρισδιάστατα αντικείμενα Τι δημιουργείς; Κύριο χαρακτηριστικό μου είναι ...

Δήμητρα Νικοδήμου

Η Δήμητρα Νικοδήμου κάνει την καθημερινότητά της έργο τέχνης Τι κάνεις; Κάνω μάλλον τη ...

Endrosia

Ποιοί είστε; Είμαστε η Endrosia, μια κολεκτίβα που αποτελείται από επτά μέλη. Το έργο ...

X