Μουσικό Φεστιβάλ Άβατον στις 6-8 Ιουνίου

Η τέταρτη έκδοση του Φεστιβάλ Μουσικής Άβατον πραγματοποιείται από τις 6 μέχρι τις 8 Ιουνίου 2014 στο Θέατρο Ένα [Β’ Δημοτική Αγορά] Λεμεσού, στην περιοχή του Κάστρου.

Δύο διεθνώς καταξιωμένοι καλλιτέχνες, ο παίκτης κρουστών, λέκτορας και απόφοιτος του Πανεπιστημίου McGill (Μόντρεαλ), Diego Espinosa από το Μεξικό, και την συνθέτρια/ερμηνεύτρια, λέκτορα και απόφοιτο του Royal Conservatoire της Χάγης (Ολλανδία) Jasna Velickovic από τη Σερβία/Ολλανδία.

Στην αναζήτησή του για τους ήχους που ενσωματώνονται στα οικεία αντικείμενα, ο κ. Espinosa παρουσιάζει την καλλιτεχνική του αναζήτηση για ανακάλυψη νέων σχέσεων ήχων και αντικειμένων. Με αυτό τον τρόπο, καλεί αναπόφευκτα νέες συνθέσεις και τεχνικές παιξίματος κρουστών, προκαλώντας τους παραδοσιακούςτρόπους.

O Diego Espinosa θα ανοίξει την αυλαία του φεστιβάλ, στις 6 Ιουνίου, ως μέρος της ευρωπαϊκής περιοδείας που θα περιλαμβάνει μεγάλα ευρωπαϊκά πολιτιστικά κέντρα.

diego_espinosa

Ο κ. Espinosa επέστρεψε πρόσφατα από το Τόκιο, όπου to Extended Multi-Percussion Performance είχε μεγάλη επιτυχία και στο πλαίσιο του 4ου Άβατον θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αυτό το πρωτοποριακό έργο.

Παρουσιάζοντας την έρευνά της σχετικά με τις μετασχηματιστικές ακουστικές δυνατότητες του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου στα ακουστικά όργανα, η Jasna Velickovic ήδη κέρδισε τον θαυμασμό σε όλο τον κόσμο με την καινοτόμο προσέγγισή της και τους φρέσκους ήχους της, συνδυάζοντας ακουστικά όργανα και την τεχνολογία.

Αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες τής έχουν αναθέσει έργα και προσκλήθηκε να τα παρουσιάσει το 2013 στον Καναδά, το Μεξικό, την Ολλανδία.

Jasna Velickovic

Κατά τη διάρκεια του 4ου Φεστιβάλ Μουσικής Άβατον, η Jasna Velickovic θα παρουσιάσει μια παγκόσμια πρεμιέρα για πιάνο, ηλεκτρονικά και οπτικές τέχνες  που ανατέθηκε από το φεστιβάλ, στο οποίο θα συνεργαστεί με την ΣερβοΚύπρια πιανίστα Anita Tomasevich Σταύρου η οποία είναι και η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ. Αναμένεται η σύνθεση να έχει την πρεμιέρα της στην Ολλανδία και Σερβία το φθινόπωρο του 2014.

Και οι δύο καλλιτέχνες, εκτός από συναυλίες, θα δώσουν διαλέξεις που εξηγούν τις τεχνικές σύνθεσής τους και τη διαδικασία ολοκλήρωσης μεταξύ ακουστικών και ηλεκτρονικών ήχων.

Εκτός από διεθνείς επισκέπτες, το Φεστιβάλ Μουσικής Άβατον φιλοξενεί στο πρόγραμμά του Κύπριους και διεθνείς καλλιτέχνες που έχουν ως βάση την Κύπρο, μεταξύ άλλων, τους Μάριο Νικολάου, Peter Gospodinov, Sorin Alexandru Horlea και Γιώργο Γεωργίου.

Αποστολή του φεστιβάλ είναι να παρουσιάσει τις νεότερες τάσεις στην καλλιτεχνική και τεχνολογική ανάπτυξη στη γλώσσα της μουσικής.

Σ’ αυτό το στόχο εμπίπτει και η συναυλία-αφιέρωμα σε διάφορους συνθέτες του 20ου και 21ου αιώνα.

Το 4ο Φεστιβάλ Μουσικής Αβατον θα παρουσιάσει, επίσης, ηχητικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά βίντεο σύγχρονης μουσικής και εικαστικών τεχνών.

Θα πραγματοποιηθεί, επιπλέον, η ετήσια συναυλία στο πλαίσιο του φεστιβάλ, το Avaton Distorted, καθώς και ο 2ος διαγωνισμός Avaton Νέων Μουσικών.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ

19:00: άνοιγμα από τον δήμαρχο Λεμεσού

19:30: παρουσίαση ενός custom made οργάνου – Jasna Velickovic

20:30: συναυλία του Diego Espinosa με κρουστά

  • ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ

18:30: τελικός διαγωνισμού Avaton Νέων Μουσικών / συναυλίες

20:30: Συναυλία Minstrel Project – Νίκος Πίττας – βιολί, Νίκος Ιωάννου – κοντραμπάσο, Γιώργος Γεωργίου – κλαρίνο, Μάριος Νικολάου – κρουστά, Αννίνη Τσιούτη – πιάνο

22:00: Συναυλία – παγκόσμια πρεμιέρα του Tunguska Glow, ενός νέου πρότζεκτ της Jasna Velickovic και του Vladimir Rakic

  • ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ

11:30: Εργαστήρι – Φτιάξε το δικό σου όργανο, με τη Νάσια Θεράποντος [το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στο Novia Mavromoustaki School of Music, Eγνατίας 6, Ποταμός Γερμασόγειας]

18:30: Διάλεξη από τον Diego Espinosa

19:30: Avaton Distorted μέρος Α

20:30: Συναυλία με έργα των Ξενάκη, Λανγκ, Κυριακίδη και άλλων – Sorin Alexandru Horlea – βιολί, Νίκος Ιωάννου – κοντραμπάσο, Γιώργος Γεωργίου – κλαρίνο, Μάριος Νικολάου – κρουστά, Αννίτα Τομάσεβιτς Σταύρου – πιάνο, Αννίνη Τσιούτη – πιάνο, Da Liuz – dj

22:00: Avaton Distorted μέρος Β

+ Από τις 6 μέχρι τις 8 Ιουνίου στο Θέατρο Ένα – Β’ Δημοτική Αγορά Λεμεσού. Εισιτήρια προς 7 και 5 ευρώ. Box office τηλ. 96458399. Πληροφορίες www.avatonmusicfestival.com και 99539599.

You May Also Like

Η γυναίκα που πόζαρε με όλους τους σταρ

Σε μία φωτογραφία, ποζάρει δίπλα στον νεαρό Τομ Κρουζ. Σε άλλες είναι στο πλευρό ...

Fringe Festival στην Πάφο

Με τον κεντρικό κορμό του φεστιβάλ δρόμου μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω ...

«Ο Στόλος της Πωμίας» στην γκαλερί Opus 39

Η γκαλερί Opus 39 στη Λευκωσία παρουσιάζει μια έκθεση με τίτλο «Ο στόλος της ...

«Λαχταρώ» της Σάρα Κέιν

Μόνο η αγάπη μπορεί να με σώσει κι η αγάπη με ρήμαξε  Ένα μοναδικό ...

“Snakecharm” από τους Arcadian Child

Οι Arcadian Child κυκλοφόρησαν στις 11 Σεπτεμβρίου το single “Snakecharm”, από τον καινούριο τους ...

God is dead από τους Black Sabbath

Ένα από τα τραγούδια που θα περιλαμβάνονται στον νέο δίσκο τους «13», ο οποίος ...

X