Στιγμές στην ιστορία μέσα από μια έκθεση φωτογραφίας

Στιγμές στον χρόνο και τον χώρο της Νορβηγίας παρουσιάζουν μέσα από την προσωπική τους φωτογραφική ματιά η Andrea Gjestvang και η Hebe Robinson, σε μια κοινή έκθεση στο Κέντρο Φωτογραφίας 6Χ6.

Τη φωτογραφική δουλειά δύο φωτογράφων από τη Νορβηγία φιλοξενεί την Δευτέρα, 12 Μαΐου, το Κέντρο Φωτογραφίας 6×6 σε συνεργασία με την πρεσβεία της Νορβηγίας, το «EEA & Norway Grants» και το «Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας».

 

Τραυματική Ουτόγια

Πρόκειται για τις φωτογράφους Andrea Gjestvang και Hebe Robinson, οι οποίες καταπιάνονται στη δουλειά τους με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεματολογία:

H Gjestvang θα παρουσιάσει τη σειρά φωτογραφιών με τίτλο One Day In History (Μια μέρα στην Ιστορία), η οποία συνδέεται άμεσα με τη βομβιστική επίθεση στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας, στις 22 Ιουλίου 2011: αυτή η ημερομηνία έχει χαραχτεί στη συλλογική και στην ιστορική μνήμη της χώρας για πάντα. Την ημέρα εκείνη ένα αυτοκίνητο-βόμβα κατέστρεψε ένα οικοδομικό τετράγωνο με κυβερνητικά κτήρια στο Όσλο. Λίγες ώρες αργότερα, 69 νεαρά άτομα εκτελέστηκαν σε μια πολιτική κατασκήνωση στο νησί. Το 2012 η φωτογράφος τράβηξε τα πορτρέτα των νέων οι οποίοι επέστρεψαν στο οικείο περιβάλλον τους. Η εφηβεία είναι η εποχή των ονείρων, των προσδοκιών και της φαντασίας. Tι συμβαίνει στη ζωή ενός εφήβου όταν τη θέση των θεμάτων που τον απασχολούν καθημερινά παίρνει ο φόβος να μη σε πυροβολήσουν, η απώλεια φίλων και συγγενών, οι εφιάλτες και τα σωματικά τραύματα;

HEBE_ROBINSON

Ήχοι από το παρελθόν

Η Hebe Robinson παρουσιάζει τη δουλειά της με τίτλο Echoes: Γύρω στο 1950, σε ένα απομακρυσμένο ψαροχώρι στο Lofoten, στα βόρεια της Νορβηγίας, οι κάτοικοι εισέπραξαν από την κυβέρνηση ένα ποσό για να αφήσουν τα σπίτια τους και να εγκατασταθούν σε πιο κεντρικές περιοχές. Σήμερα, 60 χρόνια αργότερα, οι περιοχές αυτές έχουν ενσωματωθεί στο φυσικό περιβάλλον. Αν όμως κανείς τις εξετάσει καλύτερα θα δει κατάλοιπα από την παλιά ζωή της περιοχής: πέτρινους φράχτες και θεμέλια σπιτιών, κρυμμένα μονοπάτια και ίχνη κήπων με βότανα και λουλούδια.

Και οι δύο εκθέσεις παρουσιάστηκαν στο κύριο πρόγραμμα εκθέσεων του Athens Photo Festival 2013, του κορυφαίου φεστιβάλ φωτογραφίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων και παράλληλα στη Δημοτική Πινακοθήκη της ελληνικής πρωτεύουσας, τον Οκτώβριο και Νοέμβριο 2013.

+ Το αφιέρωμα στη νορβηγική φωτογραφία εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 12 Μαΐου στις 19:00 στο Φωτογραφικό Κέντρο 6Χ6 στη Λεμεσό. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο επίτιμος πρόξενος της Νορβηγίας στην Κύπρο Παναγιώτης Αντωνιάδης.

Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 7 Ιουνίου 2014.

Το Κέντρο Φωτογραφίας 6×6 βρίσκεται στην οδό Ηπείρου 19, στη Λεμεσό (παράλληλος Ανεξαρτησίας) και λειτουργεί καθημερινά 09:00 – 18:00 και Σάββατο 10:00 – 13:00. Πληροφορίες τηλ. 25354810 και www.centreforphotography6x6.com

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

«Πολιτιστικές Εκφράσεις και Πλουραλισμός» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO ...

Θέατρο Ένα: Αναβάλλονται όλες οι παραστάσεις

Τo Θέατρο Ένα ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναβάλλονται όλες ...

Flash: Καλλιτέχνες και κοινό συζητούν στη Λεμεσό

Προβληματισμούς και ερωτήματα γύρω από τη δημιουργική διαδικασία θέτει η πλατφόρμα Flash, που πραγματοποιείται ...

Εγκατάσταση εικαστικών έργων στο κτίριο του ΘΟΚ

Με ιδιαίτερη χαρά ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρέλαβε στις 6 και 8 Μαΐου 2021 ...

Επαναπατρίζονται θρησκευτικοί θησαυροί που βρέθηκαν πριν 15 χρόνια στην κατοχή του Ντικμέν

Την επιστροφή μέρους των θρησκευτικών θησαυρών που βρέθηκαν στην κατοχή του αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν ...

Φίλιπ Ροθ εκ βαθέων | «είμαι ήδη πιο ευτυχής»

Μετά την συνέντευξη του περασμένου Οκτώβρη οπότε ανακοίνωσε πως «σταματάει το γράψιμο», ο Φίλιπ ...

X