Το ψηφοδέλτιο μού έπεσε απ’ τα χέρια

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Δεν ξέρω πώς αντέδρασαν στα γραφεία του ΕΛΑΜ όταν είδαν τα ψηφοδέλτια για τις ευρωεκλογές όπου αναφέρεται, και πολύ σωστά αναφέρεται, ως Milli Halk Cephesi (πάμε όλοι μαζί: Μιλλί Χαλκ Τζιεπχεσί). Μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν υπήρχε κάποια αντίδραση από τη λαλίστατη οργάνωση. Ούτε είδαμε, μέχρι την Πέμπτη τουλάχιστον, στις “Πατάτες Αντιναχτές” τον Ερντογάν (της εκπομπής) να τους πάρει τηλέφωνο για να τους ευχηθεί καλή τύχη (και να τους αποχαιρετά με την ατάκα του σκετς στη σειρά “άισιχτιρ τουρκόσπορ”.
Τα τουρκικά ονόματα των παραδοσιακών κομμάτων και οι νέοι σχηματισμοί στο ψηφοδέλτιο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, και το αδιανόητο γεγονός πως αυτή τη φορά οι Ε/Κ θα μπορούν αν θέλουν να ψηφίσουν Τ/Κ, σηματοδοτούν την αρχή της αλλαγής του παιχνιδιού.
Μέχρι τώρα βλέπαμε την τουρκόφωνη πλευρά του κράτους στα τσιγάρα, στις ταυτότητες, στις ταμπέλες των υπουργείων και κάποιων κυβερνητικών κτηρίων, φαντάσματα ακρωτηριασμένου μέλους.
Πλέον όμως και η υπόλοιπη πολιτική μας πραγματικότητα μπαίνει στη διαδικασία της μετάφρασης, του πρώτου (αν και μικρού) βήματος για τη συνεννόηση. Λόγω της ιδεολογίας του κόμματος, δεν θα είναι απαραίτητα παράξενη η θέα του AKEL – Sol – Yeni Gucler (Γιενί Γκιουτσλέρ), τουλάχιστον για τους ψηφοφόρους, όμως μετά περνάμε στη ζώνη του λυκόφωτος και σε ανεξερεύνητες περιοχές: Demokratik Seferberlik, Demokrat Parti, EDEK – Ekologlar και Vatandaslar Ittifiaki είναι ονόματα ταυτόχρονα γνώριμα και άγνωστα για τους περισσότερους από εμάς. Νοηματοδοτούν όμως την άλλη πλευρά της πραγματικότητας που αγνοούμε.
Δεν ξέρω αν το καταλάβαμε, αλλά ό,τι και να γίνει, τους επόμενους μήνες στις συνομιλίες που οι περισσότεροι αγνοούμε ως μια από τα ίδια, ήδη ζούμε σε έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό. Τα σημάδια είναι εκεί. Και θα αυξάνονται, όλο και περισσότερο.

You May Also Like

Όποιος ψάχνει βρίσκει

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Κυκλοφορώντας στη γειτονιά όπου μένει, ο Π. είχε παρατηρήσει αρκετές ...

Αγανακτισμένοι στη Λευκωσία

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Είναι ένα από τα παλιότερα κλισέ που ξέρω: οι Κυπραίοι ...

Άσε με να αδιαφορήσω

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Καλέ μου βουλευτή. Πραγματικά αδιαφορώ αν σε έπιασαν με κάποιον ...

We will rock you

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ροκ ήταν το κατασκευασμένο μάλλον σε Windows Media Player προεκλογικό ...

Κλειστά παντζούρια

Κάθε μέρα η Λευκοθέα έβγαινε στο μπαλκόνι της, μπροστά στον πολυσύχναστο δρόμο της και ...

Πολυκατοικίες και εξοχικά

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Έξω από τη Μόσχα απλώνονται, η μια μετά την άλλη, ...

X