Το ψηφοδέλτιο μού έπεσε απ’ τα χέρια

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Δεν ξέρω πώς αντέδρασαν στα γραφεία του ΕΛΑΜ όταν είδαν τα ψηφοδέλτια για τις ευρωεκλογές όπου αναφέρεται, και πολύ σωστά αναφέρεται, ως Milli Halk Cephesi (πάμε όλοι μαζί: Μιλλί Χαλκ Τζιεπχεσί). Μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν υπήρχε κάποια αντίδραση από τη λαλίστατη οργάνωση. Ούτε είδαμε, μέχρι την Πέμπτη τουλάχιστον, στις “Πατάτες Αντιναχτές” τον Ερντογάν (της εκπομπής) να τους πάρει τηλέφωνο για να τους ευχηθεί καλή τύχη (και να τους αποχαιρετά με την ατάκα του σκετς στη σειρά “άισιχτιρ τουρκόσπορ”.
Τα τουρκικά ονόματα των παραδοσιακών κομμάτων και οι νέοι σχηματισμοί στο ψηφοδέλτιο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, και το αδιανόητο γεγονός πως αυτή τη φορά οι Ε/Κ θα μπορούν αν θέλουν να ψηφίσουν Τ/Κ, σηματοδοτούν την αρχή της αλλαγής του παιχνιδιού.
Μέχρι τώρα βλέπαμε την τουρκόφωνη πλευρά του κράτους στα τσιγάρα, στις ταυτότητες, στις ταμπέλες των υπουργείων και κάποιων κυβερνητικών κτηρίων, φαντάσματα ακρωτηριασμένου μέλους.
Πλέον όμως και η υπόλοιπη πολιτική μας πραγματικότητα μπαίνει στη διαδικασία της μετάφρασης, του πρώτου (αν και μικρού) βήματος για τη συνεννόηση. Λόγω της ιδεολογίας του κόμματος, δεν θα είναι απαραίτητα παράξενη η θέα του AKEL – Sol – Yeni Gucler (Γιενί Γκιουτσλέρ), τουλάχιστον για τους ψηφοφόρους, όμως μετά περνάμε στη ζώνη του λυκόφωτος και σε ανεξερεύνητες περιοχές: Demokratik Seferberlik, Demokrat Parti, EDEK – Ekologlar και Vatandaslar Ittifiaki είναι ονόματα ταυτόχρονα γνώριμα και άγνωστα για τους περισσότερους από εμάς. Νοηματοδοτούν όμως την άλλη πλευρά της πραγματικότητας που αγνοούμε.
Δεν ξέρω αν το καταλάβαμε, αλλά ό,τι και να γίνει, τους επόμενους μήνες στις συνομιλίες που οι περισσότεροι αγνοούμε ως μια από τα ίδια, ήδη ζούμε σε έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό. Τα σημάδια είναι εκεί. Και θα αυξάνονται, όλο και περισσότερο.

You May Also Like

Αυτονόητα [2]

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Από την ημέρα που άρχισαν τα έργα στον λούκκο [τέως ...

Όμορφο τσιμέντο

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ήταν μια περίοδος τη δεκαετία του ’90 που η παλιά ...

Κουλτούρα σε [Ε]

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Όταν στο πλατό καθημερινής lifestyle εκπομπής ξέσπασε τηλεφωνική αντιπαράθεση για ...

Τι άκουσαν οι ηγέτες

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Όταν κάθισαν οι ηγέτες στο Ριάλτο και άκουσαν τα σκληρά ...

Εις μνήμην

Γράφει η Ηλιάνα Ανδρεαδάκη Τον Ιούνιο 2013, καθώς οι διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ της ...

“Θα σου βάψω και τη γενειάδα σου”

18.9.2011 Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Άκουγα και ξανάκουγα αυτές τις μέρες τη “Στολή του ...

X