17ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού

Εκτός από τον Μάρτιο, κατά τον οποίο πραγματοποιείται ετήσια η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού Κύπρου, και ο Ιούνιος είναι μήνας σύγχρονου χορού στο Θέατρο Ριάλτο, καθώς τις μέρες του πρώτου μήνα του καλοκαιριού καταλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού.

Μέσα από μια πορεία δεκαέξι χρόνων, το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού έχει κερδίσει τη δική του ξεχωριστή θέση στο χάρτη των ευρωπαϊκών φεστιβάλ,  στήνοντας γέφυρες με την παγκόσμια χορογραφική δημιουργία.

Φιλοξενώντας ενδιαφέρουσες και καταξιωμένες ομάδες χορού από την Ευρώπη, την Κύπρο και το Ισραήλ, το οποίο συμμετέχει επίσης τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει τις σύγχρονες τάσεις, δημιουργίες και ρεύματα, αναδεικνύοντας την εξέλιξη του σύγχρονου χορού στο κοινό της Κύπρου.

Φέτος, υπάρχει μια πλούσια συμμετοχή 10 χωρών, στις οποίες περιλαμβάνονται χώρες με μακρά παράδοση στο σύγχρονο χορό που συμμετέχουν σταθερά στη διοργάνωση, αλλά και χώρες που για πολλά χρόνια δεν συμμετείχαν όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι συμμετοχές, τόσο αριθμητικά αλλά προπάντων ποιοτικά προδιαγράφουν ένα πολύ ενδιαφέρον φεστιβάλ, το οποίο αναμένεται να ελκύσει τους φίλους του σύγχρονου χορού από όλη την Κύπρο.

Εννιά παραστάσεις στο θέατρο ΡΙΑΛΤΟ στη Λεμεσό και πέντε στο κινηματοθέατρο ΠΑΛΛΑΣ στη Λευκωσία,  συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα.

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχουν, όπως κάθε χρόνο, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο, με τη συνεργασία των Πρεσβειών των χωρών που συμμετέχουν.

 

Πρόγραμμα Παραστάσεων

 

Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ

4/6 Ελλάδα / Τετάρτη

Ομάδα Σύγχρονου Χορού Αερίτες, Πλάνητες, Πατρίσια Απέργη  60’

Στοιχεία του φλαμένκο, των διάφορων χωρών των δρόμων των αστικών κέντρων, της ιρλανδικής χορευτικής παράδοσης, των αφρικάνικων και των λάτιν ρυθμών που κατακλύζουν τις μεικτές γειτονιές της Ευρώπης αποτελούν το υλικό της κινητικής γλώσσας της παράστασης.

Χορευτές: Νώντας Δαμόπουλος, Κωνσταντίνος Παπανικολάου, Κωνσταντίνος Ρίζος, Δημόκριτος Σηφάκης, Ηλίας Χατζηγεωργίου

11/6 Ισραήλ / Τετάρτη

Roy Assaf Dance, Six Years Later & The Hill 60’

Τα δύο έργα που θα παρουσιάσει γνωστός χορογράφος Roy Assaf έχουν παρουσιαστεί διεθνώς και βραβευτεί. Το “Six Years Later” με το πρώτο βραβείο χορογραφίας στον 5ο διεθνή διαγωνισμό χορογραφίας στην Κοπεγχάγη και το “The Hill” με το πρώτο βραβείο του 27ου διεθνούς διαγωνισμού για χορογράφους στο Αννόβερο.

Χορευτές: Igal Furman, Avshalom Latucha, Roy Assaf

13/6 Αυστρία / Παρασκευή

Tanz Company Gervasi, Solo with guests» Part Two, Elio Gervasi, 65’

Η νέα δημιουργία του Elio Gervasi, με τη συμμετοχή 9 χορευτών, πραγματεύεται τα θέματα της τάξης και του χάους. Τι συμβαίνει όταν  ξεχωριστά πρότυπα τάξης αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε ένα χαοτικό τρόπο;

Χορευτές: Leonie Wahl, Patric Redl, Yukie Koji, Raymond Liew Jin Pin Hannah Timbrell, Sara Marin, Hygin Delimat, Martin Dvořák, Elio Gervasi

15/6 Φινλανδία / Κυριακή

Jojo –Oulu Dance Centre, HIT ME!, Sonya Lindfors 60’

Το έργο HIT ME! πραγματεύεται την έννοια της δύναμης και της βίας. Η Φιλανδή χορογράφος Sonya Lindfors και πέντε χορευτές ερευνούν τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα όταν κυριαρχούν σε αυτό πρωτόγονες δυνάμεις.

Χορευτές: Julian Owusu, Teemu Tuohimaa, Paula Puumalainen, Mia Jaatinen και Taru Miettinen.

17/6 Ελβετία / Τρίτη

Compagnie 7273, Nil, Laurence Yadi & Nicolas Cantillon 55’

Η παράσταση Nil (Νείλος) είναι μια παράσταση για έξι χορευτές. Ξυπνάει πληθώρα συναισθημάτων που ξεπερνούν τη φυσική πραγματικότητα του ποταμού, συνδέοντάς τον με μια αλληγορική έννοια.. Ο χορός χρησιμοποιεί την αρμονία ανάμεσα στα σώματα των χορευτών, καθώς οι κινήσεις τους μοιάζουν με ήρεμα κύματα που αναπηδούν ομαλά, το ένα κόντρα στο άλλο.

Η παράσταση απέσπασε το Ελβετικό Βραβείο Χορού και Χορογραφίας 2011. Συνοδεύεται από μουσική σε αραβικούς τόνους και ανατολίτικα μοτίβα, από τον συνθέτη Sir Richard Bishop.

21/6 Ισπανία / Σάββατο

Umma Umma Dance , Stuntman/Loser Kings

Guido Sarli (Stuntman), Guido Sarli & Manuel Rodriguez (Loser Kings) 60’

Η Ομάδα που ιδρύθηκε στην Βαρκελώνη το  2010 δημιούργησε το “Loser Kings” το 2012. Ένα κομμάτι που γεννήθηκε από τη συνεργασία με τον Manuel Rodriguez, και το οποίο επιλέγηκε και χορηγήθηκε από το Ευρωπαϊκό δίκτυο  Aerowaves, Χορός σε όλη την Ευρώπη το 2013. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Escena Poblenou το 2012 και έχει έκτοτε παρουσιαστεί σε διάφορα φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη.

Η νέα παραγωγή της Ομάδας Stuntman έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Οκτώβρη στοt Festival Salmon, Mercat de les Flors στη Βαρκελώνη και παρουσιάστηκε επίσης στο Temporada Alta Festival 2013.

24/6 Σλοβακία / Τρίτη

Theatre elledanse, Water for Water, ŠÁRKA ONDRIŠOVÁ 60’

Το elledanse Theatre επικεντρώνεται κυρίως στον σύγχρονο χορό, αλλά και στη μουσική και το  physical theatre. Διασυνδέοντας διάφορα καλλιτεχνικά στυλ και είδη ακολουθεί την παγκόσμια τάση σύντηξης διαφορετικών μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης. Στο συγκεκριμένο έργο πραγματεύεται το θέμα των ονείρων ενώ το νερό εμφανίζεται ως σύμβολο σχεδόν σε κάθε εικόνα.

Χορευτές: Martin Meľo, Nikoleta Rafaelisová, Stanislava Vlčeková, Soňa Ferienčíková, Vladislav Benito Šoltýs, Radoslav Piovarči

25/6 Γαλλία / Τετάρτη

Compagnie Propos, DéBaTailles, Denis Plassard 65’

O Denis Plassard δημιούργησε την ομάδα χορού Propos το 1991. Οι χορογραφικές του δημιουργίες διακρίνονται για την ακρίβεια, την θεατρικότητα  και το χιούμορ τους. Πρόκειται για ένα πολύ παραγωγικό χορογράφο, με 37 έργα στο ενεργητικό του. Επιδιώκει συνεχώς καλλιτεχνικές συναντήσεις στις οποίες διασταυρώνονται  διαφορετικές τέχνες και αισθητικές όπως hip-hop, τσίρκο, μουσική,  θέατρο και βεβαίως χορός.

Χορευτές: Nicolas Bachet, Xavier Gresse, Sylvain Julien, Jim Krummenacker, 
Vincent Martinez


27/6 Ηνωμένο Βασίλειο / Παρασκευή

James Cousins Company, There we have been, James Cousins 17’

Ο James Cousins εμπνέεται στο έργο του There we have been από τις ταραγμένες σχέσεις που απεικονίζονται στο best seller μυθιστόρημα του Haruki Murakami, «Norwegian Wood». Ο Cousins ρίχνει μια τολμηρά ματιά σε ένα απομονωμένο κόσμο που τον διακρίνει η εύθραυστη εξάρτηση. Ένα συγκινητικό και συναισθηματικά φορτισμένο ντουέτο που βασίζεται στην αναδίπλωση και την εξισορρόπηση.

Χορευτές: Lisa Welham και Aaron Vickers

 

Θέατρο ΠΑΛΛΑΣ / Λευκωσία

2/6 Δευτέρα / Κύπρος

Φώτης Νικολάου, Ι am and I am not  20’

Mιλένα Ugren Kούλας, Χαμένη  15’

Με τα έργα των δύο γνωστών Κύπριων χορογράφων, τα οποία ξεχώρισαν στην Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού τον περασμένο Μάρτιο αρχίζει το φετινό φεστιβάλ στο θέατρο ΠΑΛΛΑΣ.

9/6 Δευτέρα / Ισραήλ

Roy Assaf Dance, Six Years Later & The Hill  60’

15/6 Κυριακή / Αυστρία

Tanz Company Gervasi, Solo with guests Part Two, Elio Gervasi 65’

19/6 Πέμπτη / Ισπανία

Umma Umma Dance & Manuel Rodriguez,  Stuntman/Loser Kings,

Guido Sarli (Stuntman), Guido Sarli & Manuel Rodriguez (Loser Kings) 60’

29/6 Κυριακή / Ηνωμένο Βασίλειο

James Cousins Company, There we have been, James Cousins 17’

+ Εισιτήρια προς 5 για έκαστη παράσταση και 20 ευρώ για ολόκληρο το φεστιβάλ (ισχύει για Λεμεσό και Λευκωσία)

Δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο από τη Λευκωσία για τις παραστάσεις στο Θέατρο Ριάλτο οι οποίες δεν θα παρουσιαστούν στη Λευκωσία – Αναχώρηση από το ξενοδοχείο Hilton τις μέρες των παραστάσεων στις 19:15 (τηλ. 99618225).

Ελεύθερη είσοδος για μαθητές, φοιτητές, επαγγελματίες χορού

Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 20:30.

Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ: Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 77777745, E-tickets: www.rialto.com.cy

Θέατρο ΠΑΛΛΑΣ: Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 22410181 (κρατήσεις μόνο τη μέρα της παράστασης από τις 16:00)

 

 

You May Also Like

«Το Θέατρο Τέχνης -και- στο σπίτι» από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν ενημερώνει τους θεατές ότι όλες οι προγραμματισμένες παραστάσεις της ...

Ο Βιμ Βέντερς εξηγεί πώς τα κινητά τηλέφωνα σκότωσαν τη φωτογραφία

Το BBC News συνάντησε τον Βιμ Βέντερς σε μία από τις εκθέσεις των Polaroid ...

Ανοίγει αύριο η έκθεση Mapping Cyprus στο Bozar

Τελούνται αύριο στις Βρυξέλλες τα εγκαίνια της έκθεσης «Χαρτογραφώντας την Κύπρο 1191-2012» που διοργανώνεται ...

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής απονέμει το βραβείο Commonwealth Points of Light σε Κύπρια εθελόντρια

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι, απένειμε το 197ο βραβείο Commonwealth Point ...

Στα 120 εκατομμύρια η κληρονομιά του Λούσιαν Φρόιντ

Στον επί χρόνια συνεργάτη του, στη δικηγόρο του και σε μόλις ένα από τα ...

«Ο Στόλος της Πωμίας» στην γκαλερί Opus 39

Η γκαλερί Opus 39 στη Λευκωσία παρουσιάζει μια έκθεση με τίτλο «Ο στόλος της ...

X