H Susan Kleinberg στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας

Μια βίντεο εγκατάσταση η οποία δημιουργήθηκε με βάση ένα γλυπτό της Ιστάρ, με τη συνεργασία του Μουσείου Λούβρου και με ήχους από τη διαστημική αντένα της NASA φτάνει στη Λευκωσία την Παρασκευή

 

Τη βίντεο εγκατάσταση της Αμερικανίδας καλλιτέχνη Susan Kleinberg με τίτλο Kairos παρουσιάζει από την Παρασκευή 23 Μαϊου το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC]. Το έργο θα παραμείνει στο Κέντρο Τεχνών μέχρι και τις 30 Μαϊου.

Πρόκειται για μια νέα συνεργασία του Κέντρου Τεχνών της Λευκωσίας με την Αμερικανίδα καλλιτέχνη, καθώς έργο της περιλαμβανόταν στην έκθεση Terra Mediterranea – In Crisis, μια πολυσσυλεκτική έκθεση η οποία κατέγραψε σημαντική επισκεψιμότητα στο Κέντρο Τεχνών. Σ’ εκείνη την έκθεση, η οποία άνοιξε τον Ιούλιο 2012, η Susan Kleinberg παρουσίασε το έργο Tierra Sin Males.

Ως «artist in residence» του ΝiMAC και σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας και Συντήρησης των Μουσείων της Γαλλίας (Centre de Recherche et de Restauration des Musées de France), που στεγάζεται στο Μουσείο του Λούβρου, η Kleinberg δούλεψε με την επιστημονική ομάδα του ιστορικού μουσείου του Παρισιού για την ετοιμασία και παραγωγή του καινούργιου της έργου Kairos.

Το αποτέλεσμα είναι μια βίντεο εγκατάσταση η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στην Alliance Francaise κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης Μπιενάλε Βενετίας 2013. Πρόκειται, όπως λέει η ίδια η καλλιτέχνις, «για ένα τοπίο δυνατοτήτων που βρίσκεται σε μακρά μετανάστευση».

Οι εικόνες του έργου κινηματογραφήθηκαν με τη βοήθεια του ψηφιακού μικροσκοπίου Hirox του Μουσείου του Λούβρου χρησιμοποιώντας στοιχεία που συνδέονται με μια αινιγματική φιγούρα της Μεσοποταμίας, ένα αγαλματίδιο από τις συλλογές του Μουσείου.

Το εν λόγω αγαλματίδιο απεικονίζει την Ishtar (Ιστάρ), μια από τις σημαντικότερες θεότητες της περιοχής και φέρει ρουμπίνια από τη Βιρμανία στα μάτια και τον ομφαλό. Ανακαλύφθηκε από έναν περιπλανώμενο διπλωμάτη ο οποίος έπεσε μέσα σε έναν αρχαίο τάφο καθώς έψαχνε για τη Βαβυλώνα. Η θεότητα στέκεται, με την παλάμη της απλωμένη στη χαρακτηριστική χειρονομία της προσφοράς.

«Το έργο είναι μια χιονοστιβάδα του δυνατού –μικρόκοσμος και μακρόκοσμος στον χώρο– από το κέντρο των όσων δεν γνωρίζουμε προς τις επιπτώσεις της φαντασίας. Καθώς αποκαλύπτονται αργά, πέρα από το απερίγραπτο, εκτείνονται σε ένα σχεδόν κυματιστό, ασταθές ατομικό επίπεδο, σε βαθύ χρώμα», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου για την περιγραφή του έργου.   

«Ο ήχος του έργου προέρχεται από την τεράστια Διαστημική Αντένα της NASA, που είναι στραμμένη προς το απώτερο σύμπαν· οι ήχοι των κυμάτων φωτός, του φωτός των αστέρων… Οι αποκαλυπτικές εικόνες είναι μια ανασκαφή μέσα από σύνορα, ένα ουσιαστικό σχόλιο στoν εντοπισμό της προοπτικής. Το μικροσκόπιο έχει λειτουργήσει για την καλλιτέχνιδα ως ένας αόρατος βοηθός».

Ποια είναι

Η Susan Kleinberg γεννήθηκε στο Φοίνιξ της Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σπούδασε Τέχνη και Φιλοσοφία στο Κολλέγιο Pomona του Claremont της Καλιφόρνιας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Κολλέγιο Hunter της Νέας Υόρκης. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών. Από το 1983 έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί των ΗΠΑ και άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων και στο πλαίσιο των Μπιενάλε Βενετίας του 1995, 2001, 2005, 2009, 2011 και 2013.

Το Project Room

Το Project Room, στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάζεται το έργο της Susan Kleinberg είνα ένα πρόγραμμα του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας το οποίο ξεκίνησε το 2009 και μέσα από τις εναλλακτικές προτάσεις του (συζητήσεις, θεωρητικές παρουσιάσεις, εκθέσεις, περφόρμανς και άλλα) προκαλεί τους τρόπους με τους οποίους αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε την τέχνη σήμερα.

Στο εν λόγω πρόγραμμα φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς οι Ελίνα Ιωάννου, Αντώνης Αντωνίου, ομάδα Paravan Proactions (Μελίτα Κούτα και Χάρης Καυκαρίδης), Παναγιώτης Μιχαήλ και Ricarda Rogan.

+ Project Room #5: Kairos, της Susan Kleinberg. Εγκαίνια στις 23 Μαϊου στις 20:00. Το έργο θα παρουσιάζεται μέχρι τις 30 Μαϊου, καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 14:00. Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας βρίσκεται στην οδό Παλιάς Ηλεκτρικής 19, στην παλιά Λευκωσία. Πληροφορίες τηλ. 22797400 και www.nimac.org.cy.

 

You May Also Like

Θέση διοικητικού λειτουργού στη Στέγη Σύγχρονου Χορού

Συνεργάτη για τη θέση του διοικητικού λειτουργού (μερική απασχόληση) ζητά η Στέγη Σύγχρονου Χορού ...

Τοπία της Λεμεσού στα έργα του Πανίκου Τσαγγαρά

«Της Λεμεσού χρώματα» ζωγραφίζει στον καμβά του ο Πανίκος Τσαγγαράς και παρουσιάζει τα έργα ...

Το έργο του Ρέμπραντ «Αβραάμ και οι Άγγελοι» σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη

Ένα από τα λίγα έργα του σπουδαίου Ολλανδού ζωγράφου που βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια, ...

Το Ηνωμένο Βασίλειο μπλοκάρει την εξαγωγή ενός έργου του Νικολά Πουσέν

Η βρετανική κυβέρνηση μπλόκαρε την εξαγωγή ενός πίνακα του Νικολά Πουσέν, με την ελπίδα ...

O Σωκράτης Μάλαμας στη Λευκωσία

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη περιοδεία και τις sold out εμφανίσεις στην Αθήνα και σε πολλές ...

Επαναπατρίζεται «Ο κόσμος της Κύπρου» του Διαμαντή

«Ο Κόσμος της Κύπρου», ένα από τα σημαντικότερα έργα τέχνης και έργο ζωής του ...

X