Sisters! and other films : έκθεση στο Point

Την έκθεση Sisters! and other films της Σουηδής εικαστικού και κινηματογραφίστριας Petra Bauer παρουσιάζει από τις 15 Μαΐου το Point Centre for Contemporary Art.

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο διευθυντής του Kunsthal Charlottenborg, Jacob Fabricius, ο οποίος θα μιλήσει για το φιλμ ως πολιτική πρακτική [Film as a Political Practice].

Η εικαστικός και κινηματογραφίστρια Petra Bauer εξερευνά τις πολιτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές μας παραδόσεις και επικεντρώνεται συχνά στο ρόλο που διαδραματίζουν το φύλο, η εθνικότητα και οι τάξεις στη σύγχρονη κοινωνία. Η Bauer θέτει υπό αμφισβήτηση δομές εξουσίας –τους ισχυρούς και τους ανίσχυρους– σε συνηθισμένες καθημερινές καταστάσεις. Διατυπώνει τις ερωτήσεις που προτιμάμε να μην αρθρώσουμε, πόσο μάλλον να απαντήσουμε. Εξερευνά το μέσο του φιλμ ως τόπο για την αντιμετώπιση πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων.

«Στη δουλειά μου εξερευνώ τις δυνατότητες του εννοιολογικού ντοκιμαντέρ. Εξετάζω πώς κατασκευάζονται, παρουσιάζονται και αναπαριστώνται στα ΜΜΕ οι δημόσιες ιστορίες που υπάρχουν εντός της  κοινωνίας μας ή γύρω από αυτή. Ξεκινάω πάντα από ένα γεγονός ιδιωτικού χαρακτήρα και στη συνέχεια διερευνώ πώς σχετίζεται και συνδέεται με γενικότερες τάσεις στην κοινωνία. Η σχέση ανάμεσα στο ιδιωτικό γεγονός και τη δημόσια ιστορία είναι αυτό ακριβώς που με ενδιαφέρει», αναφέρει η ίδια.

H Bauer θα παρουσιάσει μια σειρά από έργα μεταξύ των οποίων το Sisters! [2011] αλλά και η πρόσφατη παραγωγή Choreography for the Giants [2013].

Σε αυτή τη νέα της δουλειά, η Petra Bauer στρέφεται στην παρέλαση που είναι γνωστή ως Mechelen OmmegangCavalcade], ένα γεγονός παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που πραγματοποιείται μόνο κάθε 25 [είκοσι πέντε] χρόνια.

Η τελευταία φορά που έγινε ήταν το 1988, κι από τότε επήλθαν πολλές αλλαγές στη βελγική κοινωνία.

Η καλλιτέχνις επικεντρώνεται στη διαδικασία παραγωγής της πιο πρόσφατης έκδοσης του Ommegang [2013]. Το Choreography for the Giants αποτελείται από μια έκδοση που ανιχνεύει και παρακολουθεί αυτή τη διαδικασία με προσοχή και κριτική διάθεση ιδιαίτερα ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι διοργανωτές επιχείρησαν να αντιπροσωπεύσουν στο Ommegang ολόκληρη την κοινωνία του Mechelen.

Η Βauer παρουσιάζει επίσης μια βιντεοεγκατάσταση για την παρέλαση, σε συνεργασία με τον Marius Dybwad Brandrud.

Η παραγωγή του Choreography for the Giants έγινε από το Contour 2013 και η έκδοση αποτελεί συμπαραγωγή του Point Centre for Contemporary Art.

H δουλειά της Petra Bauer [Σουηδία, 1970] έχει εκτεθεί σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα τέχνης διεθνώς. Μεταξύ άλλων στο μουσείο Van Abbe στο Άμστερνταμ, στο Bard College Annandale-on-Hudson στη Νέα Υόρκη, στο Frankfurter Kunstverein, στο CAC Vilnius, στο Kunsthalle Nurnberg, στο Stadtgalerie Kiel, στο Casino Luxemburg και στο Tallinn Art Hall.

Ο Jacob Fabricius [Δανία, 1970] είναι διευθυντής του Kunsthal Charlottenborg στην Κοπεγχάγη. Από το 2008 ως το 2013, ο Fabricius υπήρξε ο διευθυντής του Malmö Konsthall στη Σουηδία, όπου επιμελήθηκε μεγάλο αριθμό εκθέσεων. Ο Fabricius δεν περιορίζει τον εαυτό του στον εκθεσιακό χώρο του κέντρου και ως διευθυντής  έχει πάρει την πρωτοβουλία να γίνουν πρωτοποριακές εκθέσεις σε δημόσιους χώρους όπως η έκθεση Auto Stop [2008] και η Polis Polis Potatismos [2010]. Ο Fabricius είναι επίσης ο ιδρυτής της εκδοτικής εταιρείας Pork Salad Press και της εφημερίδας Old News. Έχει εκδώσει πάνω από 50 βιβλία, συγγράμματα και CD’s.

+ Εγκαίνια την Πέμπτη 15 Μαΐου στις 19:00. Θα ακολουθήσει διάλεξη του Jacob Fabricius στις 19:30.

Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 28 Ιουνίου.

Το Point Centre for Contemporary Art βρίσκεται στην λεωφόρο Ευαγόρου 2, στο κέντρο της Λευκωσίας.

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 18:00 και Σάββατο 11:00 – 15:00.

* Η πρόσβαση στην έκθεση εκτός των ωρών λειτουργίας ειναι δυνατή με ραντεβού.

Πληροφορίες τηλ. 22662053 και www.pointcentre.org

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Σημαντική διάκριση για επιστημονικό έργο της Έδρας UNESCO του ΤΕΠΑΚ

Ως ένα από τα πέντε πιο επιτυχή επιστημονικά έργα της δεκαετίας (2009-2019), στον τομέα ...

Οι Metallica έγιναν κόμικ

Τις μορφές τους να τυπώνονται σε κόμικ είδαν οι Metallica, αφού η StormFront Media ...

enLIVE: Ζωντανή μουσική σε βωβές ταινίες

Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος υποδέχεται το καλλιτεχνικό 2016 με το enLIVE – μια φρέσκια ...

Nymphomaniac σε Λευκωσία και Λεμεσό

Ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου φέρνει στα τέλη Μαϊου την πολυσυζητημένη ταινία Nymphomaniac, του Λαρς ...

Maniera Cypria μέχρι τις 12 Αυγούστου

Η πλούσια ιστορία της Κύπρου αποτελεί το σκηνικό για τους σύγχρονους καλλιτέχνες του νησιού, ...

Δεν αγγίζουν το Μέγαρο Πολιτισμού οι περικοπές

Τα 967 εκατ. ευρώ αγγίζει ο προϋπολογισμός του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για το ...

X