Έκθεση του Steve McCurry στην Κύπρο

Το Μουσείο Τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα κάνει ένα σημαντικό βήμα στην εικαστική ζωή του τόπου -και δη σε σχέση με τη φωτογραφική τέχνη- φιλοξενώντας από τις 18 Ιουνίου έκθεση με φωτογραφίες του διάσημου φωτογράφου Steve McCurry.

Πορτρέτα και τοπία που απαθανάτισε στην φωτογραφική του μηχανή ο McCurry θα παρουσιαστούν σε δύο διαδοχικές εκθέσεις, μαζί με μια τρίτη, η οποία περιλαμβάνει τη δουλειά επτά Πορτογάλων καλλιτεχνών.

Η διασημότερη φωτογραφία του Steve McCurry, η οποία λήφθηκε το 1984, παραμένει «Το κορίτσι από το Αφγανιστάν» [αρχική φωτο] που δημοσιεύθηκε στο εξώφυλλο του National Geographic το 1985, στο τεύχος Ιουνίου.

Οι τρεις εκθέσεις θα παρουσιαστούν από τις 18 Ιουνίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014.

Χωρισμένη σε δύο χρονικές περιόδους, η έκθεση θα περιλαμβάνει πορτρέτα και τοπία που απαθανάτισε στη φωτογραφική του μηχανή ο θρυλικός φωτογράφος, κορυφαίος στο είδος του φωτορεπορτάζ και ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους του περιοδικού «National Geographic».

  • Η πρώτη έκθεση, με πορτρέτα του Στιβ ΜακΚάρι, θα εγκαινιαστεί στις 18 Ιουνίου και θα παραμείνει μέχρι τις 7 Ιουλίου.

  • Θα ακολουθήσει μια έκθεση με έργα Πορτογάλων φωτογράφων (Pereira Lopes, Luis Reina, Daniel Lopes, Jose Manuel Barbosa, Jose Rocha, Joao Fita και Rui Videira) μέχρι τις 31 Ιουλίου.

  • Η έκθεση με φωτογραφίες τοπίων του ΜακΚάρι θα ακολουθήσει από τις 5 Αυγούστου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

 

Στο Μουσείο Τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα, ολόκληρο το καλοκαίρι θα είναι αφιερωμένο στην τέχνη της φωτογραφίας, το πιο σημαντικό μέσο αποτύπωσης της ζωής. Απαθανατίζοντας τον έξω κόσμο, τους πιο παράξενους πολιτισμούς αλλά και την καθημερινότητα της δυτικής ζωής, οι φωτογραφίες αναπτύσσουν ένα διάλογο με το περιεχόμενό τους ο οποίος ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του θεατή.

«Η πιο διάσημη δουλειά του παγκοσμίως γνωστού Αμερικανού φωτογράφου Steve McCurry και των επτά Πορτογάλων φωτογράφων αποτελεί ένα συναρπαστικό συνδυασμό μορφών και συναισθημάτων τον οποίο ο θεατής μπορεί να αντιληφθεί ως σύνολο ή χωριστά ενόσω οι εκθέσεις διαδέχονται η μια την άλλη», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του Μουσείου.

Ποιος είναι

Ο Steve McCurry γεννήθηκε το 1950. Αποτελεί μια από τις εμβληματικές φωνές της σύγχρονης φωτογραφίας, με αμέτρητες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, πρωτοσέλιδα στα περιοδικά και βιβλία γραμμένα για αυτόν. Αρχικά σπούδασε κινηματογράφο αλλά σύντομα άρχισε να εργάζεται σε μια τοπική εφημερίδα. Είχε ξεκινήσει μια ανεξάρτητη καριέρα που τον οδήγησε στο πρώτο του ταξίδι στην Ινδία. Από τότε ταξίδεψε σε έξι ηπείρους και αμέτρητες χώρες, απαθανατίζοντας καθημερινές στιγμές και ιστορικά γεγονότα.

Οι επτά Πορτογάλοι

Οι επτά φωτογράφοι των οποίων το έργο θα γνωρίσουμε είναι οι Pereira Lopes, Luis Reina, Daniel Lopes, José Manuel Barbosa, Jose Rocha, João Fita και Rui Videira, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Έχοντας όλοι τους αποφοιτήσει από τις πιο αναγνωρισμένες σχολές του Πόρτο ξεκίνησαν ο καθένας την επαγγελματική τους πορεία στον χώρο της τέχνης με επίκεντρο τη φωτογραφία.

+ Λεπτομέρειες σχετικά με τις τρεις εκθέσεις [Steve McCurry – Πορτρέτα / Steve McCurry – Τοπία / Επτά Πορτογάλοι Φωτογράφοι] θα δοθούν σύντομα.

You May Also Like

«Ορφανό» το Ριάλτο

Τριγμούς στη λειτουργία του μεγαλύτερου πολιτιστικού οργανισμού της Λεμεσού, με ακτινοβολία που έχει ξεπεράσει ...

Πρώτη αξονομετρική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου

H πρώτη αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη δόθηκε στη δημοσιότητα και ...

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα της Επιτροπής

Τα ονόματα των εμπειρογνωμόνων που θα αποτελέσουν την Επιτροπής Προεπιλογής, στα πλαίσια του διαγωνισμού ...

Ξεκίνησε το ΑΕΙ – CineFest 2018

Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ 19 Σεπτεμβρίου με μεγάλη επιτυχία η τελετή εγκαινίων του πρώτου ...

Συναυλία της Yasmin Levy για το Pafos 2017

Η κορυφαία ερμηνεύτρια πολυπολιτισμικών ήχων, που έχει αγαπηθεί σε όλο τον κόσμο, θα δώσει ...

Open Call για τα Βραβεία Θεάτρου Κύπρου

Την Δευτέρα 21 Μαρτίου2016 θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των Βραβείων Θεάτρου Κύπρου για ...

X