Είδαμε την ταινία Committed της Στελάνας Κληρής

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

Σκηνοθεσία: Στελάνα Κληρής
Παίζουν οι: Melia Kreiling, Ορέστης Σοφοκλέους

Μία ακόμη κυπριακής παραγωγής ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους αυτή τη βδομάδα κι αυτό δεν μπορεί παρά να είναι ευχάριστο.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Στελάνας Κληρής, η οποία μεταπήδησε νωρίς -όπως αποδείχθηκε- από τη μικρού στη μεγάλου μήκους ταινία.

Το Committed -στην αγγλική γλώσσα- είναι ένα  τρόπον τινά road trip στην Κύπρο, μια ταινία που φέρει τη φρέσκια ματιά μιας σκηνοθέτιδος, η οποία έχει δύο πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα: πρώτον, είναι μεν κυπριακής καταγωγής αλλά μεγαλωμένη στη Νότια Αφρική και άρα απαλλαγμένη από τους όποιους «κυπριακούς προβληματισμούς» και, δεύτερον, έχει μεγάλο ενθουσιασμό για αυτό που κάνει και το εξωτερικεύει με γόνιμο τρόπο, προωθώντας τις ταινίες της και πετυχαίνοντας να μεταφέρει τον ενθουσιασμό της.

Σε αυτή την ταινία, μια ρομαντική κομεντί για δύο ηθοποιούς, παρακολουθούμε την ιστορία μιας νύφης που το έχει σκάσει από τον γάμο της και ενός άντρα ο οποίος πιέζεται να κάνει πρόταση γάμου στην κοπέλα του. Η τυχαία συνάντησή τους σε έναν έρημο δρόμο της Κύπρου θα οδηγήσει σε ένα ταξίδι γνωριμίας και σκέψεων για την αγάπη και τη ζωή.

Απλή στη σύλληψή της, η ταινία παραμένει απλή μέχρι και τα τελευταία λεπτά πριν από τους τίτλους τέλους. Χωρίς πλοκή, με διαλόγους οι οποίοι δεν καταφέρνουν να ξεφύγουν από τα τετριμμένα, η ταινία διαθέτει πολύ ωραία φωτογραφία αλλά κατ’ ουδένα λόγο και μια αντίστοιχη αποτύπωση της Κύπρου.

Αντίθετα, οι δύο ήρωες της Στελάνας Κληρής κινούνται σε μια έρημη, άνυδρη Κύπρο, κι αυτό δεν αδικεί τόσο τη χώρα όσο την ίδια την ταινία, η οποία παραμένει εξίσου στεγνή, χωρίς ανθρώπους και ανάσες έξω από τους δύο χαρακτήρες.

Το Committed είναι μια πολύ καλή πρώτη προσπάθεια από μια νέα σκηνοθέτιδα. Θα ήταν ιδανική αν απευθυνόταν σε νεαρούς θεατές οι οποίοι τώρα ωριμάζουν κινηματογραφικά, σαν ένα όμορφο παράθυρο στη σύγχρονη παραγωγή της χώρας τους.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

10 χρόνια Dancecyprus με επίτιμους καλεσμένους

H Dancecyprus είναι η Κυπριακή Εταιρεία Χορού και ένας μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που υποστηρίζει ...

Οι Βλάκες είναι παντού στον κόσμο του Άι Ουέιουεϊ

Τις συνθήκες φυλάκισής του στις αρχές του 2011 αναπαριστά στο βίντεοκλιπ του τραγουδιού Dumbass ...

«Αγόρι στη Γέφυρα» | προβολή στις 9 Μαΐου για καλό σκοπό

Με σκοπό την ενίσχυση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου η πρώτη ...

Η ελληνική ταινία «L» στο Sundance Film Festival

Ένας άντρας που ζει στο αυτοκίνητό του είναι το θέμα της ταινίας «L», της ...

Μουσεία σε δράση για την Διεθνή Ημέρα και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

Με ένα μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων φέτος έχουμε την ευκαιρία της επιλογής ανάμεσα σε μια ...

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου διευθύντρια του Ελληνικού Φεστιβάλ

Η σκηνοθέτιδα Κατερίνα Ευαγγελάτου είναι η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Ελληνικού Φεστιβάλ ΑΕ, όπως ...

X