Ξενάγηση στην έκθεση Looking Forward

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εικαστικές δουλειές της χρονιάς παρουσιάζει ο Μιχάλης Παπαμιχαήλ στην πρώτη του ατομική έκθεση στην Κύπρο, με τίτλο «Looking Forward».

Η έκθεση παρουσιάζεται στις παλιές αποθήκες του Ορεινού, στη Λεμεσό, μέχρι την Κυριακή 29 Ιουνίου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ©ΠΑΥΛΟΣ ΒΡΥΩΝΙΔΗΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΙΔΗ

mihalis_papamihail2 Εκ πρώτης όψεως, το ογκώδες γλυπτό του Μιχάλη Παπαμιχαήλ, με τίτλο Newspaper, φαίνεται στιγμιαία επιβλητικό, με τον τρόπο που το κολοσσιαίο μέγεθος της μνημειακής τέχνης μπορεί να σμικρύνει συχνά τη σημασία και την ικανότητα της ανθρώπινης μορφής να αναμετριέται με αυτη. Με μια δεύτερη ματιά, ανακαλύπτουμε την ευκινησία και την εντατική εργασία με την οποία έγινε αυτό το εντυπωσιακό έργο. Στρώματα από συμπιεσμένες εφημερίδες γίνονται ο συγκολλητικός λόγος της «είδησης» που τα σημερινά μέσα ενημέρωσης μάς αναγκάζουν να θυμόμαστε. Τα στρώματα αυτά συγκρατημένα σε κάτι που φαίνεται να είναι ένας ανθεκτικός τοίχος, καθιστούν εμφανή τα όρια των μιντιακών στρατηγικών σαν μια επιχείρηση δεσποτικής διάδοσης. Η ενοχλητική επανάληψη του σχισίματος σελίδων εφημερίδας, που αποδίδεται στο ηχητικό μέρος αυτής της εγκατάστασης, ενισχύει τη δύναμη με την οποία τα μίντια υποτιμούν τους ανθρώπους.

mihalis_papamihail3Ένα πολύ εύγλωττο αντικείμενο, η κατασκευασμένη αναπηρική καρέκλα στο Looking Forward, υπαινίσσεται επίσης άλλες μορφές ακινητοποίησης, πνευματικής, πολιτικής και οικονομικής. Αυτό το δυνατό έργο δεν υπογραμμίζει μόνο το βαθμό της παθητικότητας με την οποία οι άνθρωποι, σχεδόν εν μια νυκτί, χτυπήθηκαν από μια κρίση χρέους στην Κύπρο το 2013. Με ένα πιο αισιόδοξο βλέμμα, το Looking Forward είναι μια υπενθύμιση στους/στις θεατές πως η ευαισθητοποίηση αποτελεί προτεραιότητα στην εποχή μας, και το να οραματιστούμε μαζί την ανάδυση ενός άλλου κόσμου για όσους/όσες και με όσους/όσες είναι αυστηρά ακινητοποιημένοι είναι ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.

 mihalis_papamihailΗ φωτογραφία του Μιχάλη Παπαμιχαήλ, Have a Lollipop [στον τοίχο αριστερά] εμπλέκεται με ζητήματα που έχουν να κάνουν με καταπιεστικές ιδεολογίες, ψευδαισθήσεις προσωρινά παγιδευμένες σε κατα τ’ άλλα «πολλά υποσχόμενα» συστήματα εξουσίας και πολιτικής. Αυτή η ρητά καυστική εγκατάσταση αποδίδεται σε μια μεγάλης κλίμακας φωτογραφία μια σειράς από έτοιμα γλειφιτζούρια, ένα είδος εμπορευματοποιημένης αναπαράστασης, όπου η διαφορά/διαφορετικότητα φαίνεται να είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια που απορροφάται σε σκληρά συστήματα πολιτικών παιχνιδιών. Γραμμές από ελκυστικά γλειφιτζούρια απογοητεύουν το/τη θεατή, καθώς η σκληρή σακχαρόζη δεν αφήνει να φανούν οι συνέπειες που τα πραγματικά συστατικά έχουν όντως για τον καταναλωτή. Με παρόμοιο τρόπο, τα δημοκρατικά συστήματα σήμερα δεν αντιπροσωπεύουν τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων, προκαλώντας, επομένως, μια μεγαλύτερη παραφωνία στην κοινή γνώμη.

«Περφόρμανς» την Κυριακή 29 Ιουνίου

Στην περφόρμανς «Examining chaos with a guide», ο καλλιτέχνης κατασκευάζει ένα δωμάτιο όπου η θέαση του χώρου δραπετεύει από την άμεση πρόθεση του/της συμμετέχοντα/ουσας. Μια τυφλή οδηγός κατευθύνει τον/τη θεατή σε κάτι που μοιάζει με απεριόριστο χώρο επιτρέποντας και στους δύο να διασταυρώσουν τις πραγματικότητές τους στην κοινή εμπειρία ενός διαλόγου όπου υπομονή κι επαφή γίνονται τα βασικά εργαλεία για την ανθρώπινη μεταμόρφωση. Η αναδόμηση μιας ανθρώπινης εμπειρίας μέσω της αίσθησης της εμπειρίας του άλλου ατόμου είναι μια εφεύρεση για συναντήσεις συναίσθησης, την οποία ο Μιχάλης Παπαμιχαήλ επιθυμεί να κινητοποιήσει μέσα από τη δουλειά του.

+ Η έκθεση ολοκληρώνεται την Κυριακή 29 Ιουνίου. Παρουσιάζεται στις παλιές Αποθήκες του Ορεινού, στη Λεμεσό [Ευέλθωντος και Μισιαούλη γωνία, πολύ κοντά στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης].

Ώρες λειτουργίας 18:00-21:00.

Η περφόρμανς θα πραγματοποιηθεί στο κλείσιμο της έκθεσης, στις 29 Ιουνίου, στις 18:00.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Διεθνές συνέδριο για τον Ιάννη Ξενάκη

Ένα διεθνές συνέδριο στη Λευκωσία πραγματοποιούν τον Νιόβρη το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ...

Νέος Μίχλης στην γκαλερί Κυπριακή Γωνιά

Τη νέα του δουλειά παρουσιάζει ο Δημήτρης Μίχλης στη Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά στη Λάρνακα, ...

Εκδηλώσεις στη Λεβέντειο Πινακοθήκη με την ολοκλήρωση του Draftmen’s Congress

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη διοργανώνει δύο ειδικές εκδηλώσεις με αφορμή την ολοκλήρωση της περιοδικής έκθεσης ...

Γιορτή στο Πάρκινγκ #3

Για τρίτη χρονιά φέτος, το πολιτιστικό ένθετο “Παράθυρο” της εφημερίδας “Πολίτης” παρουσιάζει τη “Γιορτή ...

Οι ταινίες της εβδομάδας

Larry Crowne Σκηνοθεσία: Τομ Χανκς Παίζουν οι: Τομ Χανκς, Τζούλια Ρόμπερτς κ.ά. Ο Λάρι ...

Μη-συνέδριο για την τέχνη, την τεχνολογία, τις πόλεις

«Ελεύθερο Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα, οι Τέχνες και τα Κοινά» είναι ο τίτλος ενός μη-συνεδρίου ...

X