Το μέλλον δεν έχει πιλότο

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη @valia_kaimaki

Τη λέξη “drone”, τη γνώριζα μόνο μέσα από τη στρατιωτική ορολογία. Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν εδώ και αρκετά χρόνια τις μη επανδρωμένες πτήσεις για στρατιωτικούς σκοπούς. Μπορούν να κατασκοπεύουν ή και να ρίχνονται στη μάχη χωρίς να κινδυνεύει ο πιλότος σε δύσκολες αποστολές.

Πριν από μερικούς μήνες, η Amazon, ο κολοσσός των διαδικτυακών πωλήσεων, ήρθε για μια ακόμα φορά στην επικαιρότητα, μετά την ανακοίνωση του προέδρου της, Τζεφ Μπέζος, ότι μέρος της παράδοσης των αγαθών θα γίνεται με τέτοια μη επανδρωμένα ιπτάμενα μηχανήματα. Έτσι υπολογίζει ότι θα μειώσει και τα έξοδα αποστολής αλλά και τοn χρόνο παράδοσης. Την ίδια τακτική ανακοίνωσαν ότι θa ακολουθήσουν και εταιρείες ταχυμεταφοράς, ειδικά για να μεταφέρουν “ευαίσθητα” προϊόντα (όπως φάρμακα, για παράδειγμα) σε απομακρυσμένες περιοχές.

Οι μη επανδρωμένες πτήσεις αυτού του τύπου γίνονται με μικρά τηλεκατευθυνόμενα μηχανήματα διαφόρων τύπων. Φαίνεται ότι κάποιοι από εκείνους που κυριαρχούν είναι τα “οκτώπτερα” και τα “τετράπτερα”, τα οποία ονομάζονται έτσι ανάλογα με τον αριθμό των ελίκων που διαθέτουν.

Και στη δημοσιογραφία, όμως, το ρεπορτάζ μέσω μη επανδρωμένων πτήσεων είναι πια γεγονός. Χρησιμοποιήθηκε, για παράδειγμα, για να τραβήξει πλάνα στα γεγονότα της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα υπάρχει ήδη εργαστήριο “Drone Journalism” που μελετά τρόπους για τη χρήση των μη επανδρωμένων πτήσεων στο ρεπορτάζ εξετάζοντας θέματα που άπτονται της τεχνολογίας αλλά και της ηθικής. Υπάρχει ήδη επαγγελματικό σωματείο για δημοσιογράφους που ασχολούνται με το θέμα και στην Ευρώπη μετρά κάμποσα μέλη, ανάμεσά τους κι έναν δημοσιογράφο του BBC.

Οι εφαρμογές είναι ατελείωτες. Σ’ ένα πρόσφατο άρθρο του, το έγκυρο περιοδικό τεχνολογίας “Wired”, ανάμεσα στις τεχνολογικές επαναστάσεις του 2014 αναφέρει τη χρήση των μη επανδρωμένων πτήσεων στη γεωργία. Γιατί ειδικά στη γεωργία; Γιατί οι μη επανδρωμένες πτήσεις, εφοδιασμένες με κανονικές ή υπέρυθρες κάμερες, μπορούν να μεταβιβάσουν πολύ σημαντικές πληροφορίες, όπως προβλήματα στην ύδρευση ή ασθένειες. Το πιο σημαντικό είναι ότι η γεωργία, για την οποία η πρόοδος είχε να κάνει κυρίως με τα φυτοφάρμακα, μπαίνει σε μια εντελώς διαφορετική εποχή, όπου η προηγμένη τεχνολογία (από GPS καθοδηγούμενα μηχανήματα έως ασύρματα δίκτυα που δίνουν πληροφορίες για την υγρασία ή άλλους εδαφικούς παράγοντες) μπορεί να βοηθήσουν ώστε η παραγωγή να είναι επιτυχημένη χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουμε σε φάρμακα ή Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.
Βέβαια υπάρχουν και οι υπερβολές: όπως το ξενοδοχείο στην Καλιφόρνια που σερβίρει σαμπάνια με μη επανδρωμένη πτήση. Ωστόσο, με 10.000 δολάρια τη βραδιά για την υπερπολυτελή σουίτα (η σαμπάνια δεν περιλαμβάνεται στην τιμή), εγώ θα ήθελα και τον πιλότο. Δεν πάνε πολλά χρόνια που σε μια εκδρομή πέσαμε πάνω σε μια λέσχη αερομοντελισμού και σταματήσαμε να χαζέψουμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι φανατικοί του σπορ κάνουν απίθανα πράγματα με τα τηλεκατευθυνόμενά τους. Αν έχετε παρακολουθήσει ποτέ τέτοιες επιδείξεις θα αναρωτηθείτε γιατί η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν “απογειώθηκε” νωρίτερα. Η απάντηση είναι απλή: γιατί θα έπρεπε το κόστος να πέσει τόσο, ώστε να γίνει συμφέρουσα. Στα εργαστήρια προσανατολίζονται σε διάφορες λύσεις. Για παράδειγμα, το κάθε “μικρόπτερο” θα μπορεί να διορθώνει μόνο του την πορεία αλλά να προσγειώνεται κατευθυνόμενο από κέντρο. Θα πρέπει, βέβαια, η τεχνολογία να τελειοποιηθεί και κατόπιν απαιτείται να δημιουργηθούν μια σειρά από νέοι διεθνείς κανόνες πτήσης. Γιατί όλοι φανταζόμαστε τι έχει να γίνει εάν γεμίσουν οι αιθέρες μας από υπερμεγέθη κουνούπια, τα οποία θα κινδυνεύουν να τρακάρουν το ένα με το άλλο ανά πάσα στιγμή…

You May Also Like

Τα φάουλ της Apple

Αν το τηλέφωνό σας κλείνει ξαφνικά ή χάνει μπαταρία χωρίς λόγο μπορεί και να ...

Ποιος “εκδίδει” τους χάκερ;

Γράφει η Βάλια Καιμάκη/valia@inrec.gr  Ποιο είδος χάκινγκ “πονάει” περισσότερο; Προφανώς αυτό που δεν μπορείς ...

Περί λογογράφων…

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη /valia@inrec.gr Για να τελειώνουμε με όσα ξεκινήσαμε την περασμένη εβδομάδα, ...

Το μοιραίο enter

Το κάθε μας Enter μετράει. Το κάθε μας enter δείχνει ποιοι είμαστε και φανερώνει ...

Τα apps δεν χρειάζονται μαμά

Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Αν είστε μία από τις τυχερές που δουλεύουν στην Apple ...

Η μέρα ασφαλούς διαδικτύου και η Μέρκελ

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Την Τρίτη που μας πέρασε “γιορτάστηκε” στην Ευρώπη η μέρα ...

X