13ο Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου στις 16-20 Ιουλίου

Το πενθήμερο 16-20 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το φετινό 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου – Όψεις του Κόσμου, ο κύριος κορμός του οποίου μετακομίζει από το χωριό Πραστειό στα Κούκλια και στη Μεσαιωνική Αγρέπαυλη της Παλαίπαφου.

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στο Columbia Hotels and Resorts, με το οποίο το φεστιβάλ συνεργάζεται από πέρυσι αλλά και στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, στα Πλατανίστεια, εκεί απ’ όπου «ξεκίνησαν όλα».

To γνωστό φεστιβάλ, το οποίο έχει ήδη δημιουργήσει ένα σημαντικό αριθμό κοινού το οποίο το ακολουθεί πιστά, αποτελεί την επίσημη πλατφόρμα της τέχνης των κινουμένων σχεδίων [animation] στην Κύπρο.

Στο φετινό πρόγραμμά του περιλαμβάνει διεθνείς συμμετοχές σε ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα προβολών, εκθέσεων, αφιερωμάτων, εργαστηρίων και συναυλιών.

Η συναυλία λήξης θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουλίου σε συνεργασία με το Ethnic Festival του Θεάτρου Ριάλτο.

Το πρόγραμμα

  • 17-19 Ιουλίου: Ο κύριος κορμός του φεστιβάλ, με την προβολή ταινιών που περιλαμβάνονται στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, με εκθέσεις, αφιερώματα και τη συναυλία λήξης, θα πραγματοποιηθεί από τις 17 μέχρι τις 19 Ιουλίου στη Μεσαιωνική Αγρέπαυλη της Παλαίπαφου στα Κούκλια. Πρόκειται για μια ειδυλλιακή τοποθεσία η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Unesco με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Στο διεθνές διαγωνιστικό περιλαμβάνονται ταινίες από Ιταλία, Εσθονία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Κίνα, Μεγάλη Βρετανία και Καναδά.

  • Τις ίδιες μέρες θα προβληθούν ταινίες animation κυπριακής παραγωγής σε ειδικό εθνικό διαγωνιστικό τμήμα, το οποίο θεσπίστηκε στην περσινή διοργάνωση για πρώτη φορά.

Παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

  • 16 – 20 Ιουλίου 2014: Πρόγραμμα Παιδικών ταινιών Κινουμένων Σχεδίων [σε συνεργασία με το Kuki του φεστιβάλ Interfilm Berlin], Creative Talks και εργαστήρια στο Columbia Hotels and Resorts από διεθνείς και Κύπριους καλλιτέχνες του animation.

  • 19 Ιουλίου 2014: Εργαστήρι “Sand Animation” με την Εσθονή καλλιτέχνη Olga Parn στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια

 

Τα αφιερώματα

Ανάμεσα στους διεθνείς προσκεκλημένους της φετινής διοργάνωσης είναι ο Chris Robinson (Ottawa International Animation Festival), ο Gerben Schernen (Holland Animation Festival) και ο Alex Stein (Kuki-Interfilm Berlin), τους οποίους το κοινό και οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν.

Το φετινό φεστιβάλ τιμά φέτος με ειδικό αφιέρωμα τον μεγάλο δημιουργό του Εσθονικού Animation, Priit Parn, οι ταινίες του οποίου έχουν διακριθεί στα σημαντικότερα διεθνή Φεστιβάλ και έχει τιμηθεί με το σημαντικό Life achievement award που απονέμει ο διεθνής οργανισμός animation της ASIFA κάθε χρόνο σε προσωπικότητες και καλλιτέχνες που προσέφεραν σημαντικό έργο στην ανάπτυξη του animation διεθνώς.

Στη μεγάλη εσωτερική αίθουσα της Αγρέπαυλης θα παρουσιαστεί έκθεση με έργα χαρακτικής του φημισμένου καλλιτέχνη καθώς και προβολή μιας επιλογής από τις σημαντικότερες ταινίες του ξεκινώντας από την δεκαετία το 70 μέχρι τις μέρες μας.

Ο Priit Parn θα μιλήσει ο ίδιος για τη δουλειά του και θα συμμετάσχει στο διεθνές διαγωνιστικό με την καινούργια ταινία του Pilots on their way Homeμια συμπαραγωγή με το National Film Board of Canada.

Το φεστιβάλ θα τιμήσει, επίσης, τον Κύρο Ρωσσίδη παρουσιάζοντας τις πρώτες του ταινίες και κάποια από τα σχέδια παραγωγής που δημιούργησε στη φημισμένη σχολή της Μεγάλης Βρετανίας Royal College of Art το 1972 -1973.

Συνεργασία με το Ethnic Music Festival του Θεάτρου Ριάλτο

 

Φέτος εγκαινιάζεται ακόμα ένας θεσμός στο φεστιβάλ: Το μουσικό μέρος του, το οποίο θα ονομάζεται «Μουσικές του Κόσμου», θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Ethnic Festival που διοργανώνεται από το θέατρο Ριάλτο με μια συναυλία που θα κλείσει το φεστιβάλ το βράδυ του Σαββάτου, 19 Ιουλίου, από τους Howa Jani project, της Neta Elkayam [Ισραήλ].

Το νεανικό αυτό σχήμα αναβιώνει την παραδοσιακή μουσική της βόρειας Αφρικής με έμφαση στη μουσική των Εβραίων του Μαρόκου και έχει τύχει μεγάλης αναγνώρισης διεθνώς τα τελευταία χρόνια.

 

Συνεργασία με το PAFOS2017

Το φεστιβάλ ξεκινά και τηστρατηγική του συνεργασία με την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017. Τόσο το περιεχόμενο του φεστιβάλ όσο και ο περιβάλλον χώρος της φετινής διοργάνωσης ταιριάζουν απόλυτα με το σκεπτικό του open air factory. Οι δράσεις του Φεστιβάλ εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Οργανισμού Pafos 2017, ενώ η συνεργασία αυτή θα έχει πολλαπλές πτυχές αναπτυξιακού χαρακτήρα και θα κορυφωθεί το 2017.

+ Το Διεθνές Φεστιβάλ Animation Υπαίθρου Όψεις του Κόσμου συνδιοργανώνεται από τον μη Κυβερνητικό Οργανισμό «Όψεις του Κόσμου» και το «Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή» με την υποστήριξη του «Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Οργανισμού Animation της ASIFA» (ASIFA Κύπρου) και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Τα βραβεία του Διεθνούς και Κυπριακού Διαγωνιστικού χορηγεί η Ελληνική Τράπεζα.

+ Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί αργότερα. Συνεχής ενημέρωση στην ιστοσελίδα www.animafest.com.cy και στο Facebook/Animafest Cyprus.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Ευρωπαϊκά βραβεία Θεάτρου 2017 | Σταυροδρόμι του ευρωπαϊκού θεάτρου

Γράφει η Βασίλκα Χατζήπαπα Στις 17.12.2017 απονεμήθηκαν στη Ρώμη, την «αιώνια πόλη», τα φετινά ...

Εργαστήρι χορού με την Henrietta Horn

Το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου σε συνεργασία με την πλατφόρμα χορού Dance Gate Lefkosia και ...

Κύπρος: Πικράθηκα στα ελληνικά, πληγώθηκα στα τούρκικα [ποίημα & εικόνες]

Με θερμό χειροκρότημα υποδέχθηκε τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί το κοινό στο Θέατρο ...

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2021

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2021 προκηρύσσουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ...

Θέση διοικητικού λειτουργού στη Στέγη Σύγχρονου Χορού

Συνεργάτη για τη θέση του διοικητικού λειτουργού (μερική απασχόληση) ζητά η Στέγη Σύγχρονου Χορού ...

Ο εικαστικός Steve McQueen αποτυπώνει μια γενιά

Αν και βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια, το πρότζεκτ «Year 3» του ...

X