Άνοιξαν οι κρουνοί του πολιτισμού;

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Λείπεις μία βδομάδα και έρχεται ο κόσμος ανάποδα.

* 1. Θα διορθωθεί το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. 2. Θα γίνει Μέγαρο Πολιτισμού. 3. Παίρνει η Πάφος 5 εκατομμύρια ευρώ για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017.

* Για το Δημοτικό Θέατρο, που βρίσκεται δίπλα από το κτήριο της Βουλής και τον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας, το είπε ο Βίκτωρας [ένας είναι ο Βίκτωρας]: “Θα γίνει χώρος φιλοξενίας μουσικών εκδηλώσεων υψηλών προδιαγραφών και όχι μόνο”.

* Δεν αντέδρασαν οι αρχιτέκτονες πάντως ακόμα, οι οποίοι βαριούνταν; αρνούνταν; να βάλουν τον νου τους να δουλέψει και έλεγαν ότι δεν μπορεί να μετατραπεί το θέατρο σε Βουλή.

* Άρα, ένα το κρατούμενο: το Δημοτικό Θέατρο μπορεί να μετατραπεί σε Μέγαρο Πολιτισμού.

* Όμως, σσσσσς! Δεν λέμε τη λέξη “Μέγαρο”. Το είπε ο Πρόδρομος [ένας είναι ο Πρόδρομος]: “Υποβάλλουμε την εισήγηση ότι θα πρέπει να αποφύγουμε να χαρακτηρίσουμε ή να ονομάσουμε το κτήριο μετά την αποκατάστασή του ως ‘Μέγαρο’ Πολιτισμού. Πρόκειται για μια σημαντική -για τα κυπριακά δεδομένα- πολιτιστική υποδομή, η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί ουσιαστικά και χωρίς ‘φαμφάρες'”. Εννοούσε φανφάρες. Αλλά το προσπερνούμε.

* Αναφώνησε, πάντως, ο Πρόδρομος, εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού: “Επιτέλους! Ένα έργο δημόσιας πολιτιστικής υποδομής στην πρωτεύουσα”. * Ανυπόμονος. Δεν έχει μάθει τίποτα αυτό το παιδί;

* Σε κάθε περίπτωση, η αρχική εκτίμηση του κόστους για την ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου ανέρχεται στα 7,5 εκατ. ευρώ. Το θέμα βεβαίως, όπως πολύ καλά μας έμαθε η πλατεία Ελευθερίας, είναι το τελικό κόστος. * Εκεί θα κλάψει ο… Βίκτωρας και θα γελάσει το παρδαλό κατσίκι, τα γελάδια, οι όρνιθες…

* Όπου όρνιθες, είδαμε τους “Όρνιθες” του ΘΟΚ: η πιο αμιγώς συμπιληματική παράσταση των τελευταίων χρόνων.

* Δύσκολο το εγχείρημα, καλή η προσπάθεια, αλλά αποσπασματική. Ένα κομμάτι καλό, ένα κακό: ένα σκηνικό άσχημο [γούστα είναι αυτά], κουστούμια πανέμορφα [και οι κατασκευές των πουλιών κορυφαίες].

* Ερμηνείες καλές, αποσπάσματα κακά. * Όσοι βρεθήκαμε μαζί στις θέσεις της Σχολής Τυφλών, σε πολύ δύσκολη θέση μας έφερε η Β΄ Παράβαση, την οποία ο ίδιος ο σκηνοθέτης επέλεξε να παρουσιάσει ως συνέχεια της Β΄ Παράβασης από τις “Νεφέλες”, παραγωγής ΘΟΚ 2009, σε σκηνοθεσία ξανά του Β. Κυριαζή. * Και εκατό καλά να είχε η παράσταση, δεν ισοζυγίζουν [γούστα είναι αυτά].

* Δούλεψαν, πάντως, όλοι με αξιοπρέπεια κι αυτό φάνηκε στην παράσταση. Εκείνο που δεν φάνηκε ήταν ο κοινός στόχος. Ή τέθηκαν πολλοί στόχοι και ήταν αδύνατο να υλοποιηθούν όλοι δίνοντας ένα ενιαίο αποτέλεσμα. * Πάντως δεν είναι από τις καλοκαιρινές παραγωγές του ΘΟΚ που θα θυμόμαστε.

You May Also Like

Μια ιστορική μέρα και η χαμέρπεια της καθημερινότητας

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * “Η σημερινή μέρα είναι ιστορική για την Τεχνική Επιτροπή ...

Για την Παλμύρα

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Το μήνυμα σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης έλεγε: * “Παλμύρα: ...

«Παραπλεύρως» στη Βουλή

Γράφει ο Ευριπίδης Δίκαιος* Το σχέδιο Θυμέλη άλλαξε ριζικά το θεατρικό τοπίο στην Κύπρο. ...

Η ισχύς, ξέρετε πού

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Πάνε μέρες, αλλά αφήσαμε ασχολίαστη τη συνέντευξη του Παύλου ...

Γελοιότητες, ξανά

Κάθε συνεδρία της Βουλής είναι και μια περιπέτεια. Μία από αυτές ζήσαμε την Παρασκευή ...

Όταν το ταλέντο δεν σώζει ούτε την ίδια τη ζωή

Γράφει ο Μιχάλης Σταύρου «Η ζωή μου άρχισε να γίνεται ανυπόφορη. Συγχωρέστε με». Ήταν ...

X