Έκθεση με έργα του Λευτέρη Ολύμπιου στο Λεβέντειο Μουσείο

Μια έκθεση με έργα του Λευτέρη Ολύμπιου τα οποία δημιουργήθηκαν για την εικονογράφηση του βιβλίου «Λεόντιος Μαχαιράς: Εξηγήσεις διά αθύμησιν καιρού και τόπου», της δρος Νάτιας Αναξαγόρου, εγκαινιάζει στις 23 Ιουλίου το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας.

Η έκθεση έχει τίτλο «ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ εικαστικές στο Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά από τον Λευτέρη Ολύμπιο» και πραγματοποιείται στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων, αφιερωμένων στις διαφορετικές προσεγγίσεις στο μεσαιωνικό Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά (το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί αργότερα).

Τα 24 έργα του Λευτέρη Ολύμπιου θα παρουσιαστούν σε θεματικές ενότητες με εισαγωγικά, κατατοπιστικά σημειώματα για τον επισκέπτη του μουσείου. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα δούμε, επίσης, έργα-δοκίμια εμπνευσμένα από το Χρονικό συγκεντρωμένα σε τετράδιο δημιουργικού πειραματισμού.

Τα αυτοτελή έργα και περιεχόμενο του τετραδίου παρουσιάζονται σε ιδιαίτερη έκδοση με τίτλο «Λευτέρης Ολύμπιος, Λεόντιου Μαχαιρά Εξηγήσεις».

Ο Ολύμπιος μυεί το κοινό στις ιστορίες του Μαχαιρά με τη χρήση μιας λιτής εικαστικής γλώσσας που εκφράζεται με ασπρόμαυρη χρωματική γκάμα. Σημειολογικά η επιλογή του άσπρου-μαύρου και η μαύρη μελάνη σαν μέσο δημιουργίας παραπέμπουν στην άποψη του καλλιτέχνη πως η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Μαχαιράς χαρακτηρίζεται από απλότητα, ισοδύναμη με εκείνη της απέριττης λιτότητας του μαύρου χρώματος πάνω στο λευκό χαρτί.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 23 Ιουλίου στις 19:30 και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2014. Πληροφορίες τηλ. 22661475, www.leventismuseum.org.cy 

You May Also Like

Αρ. Μπαλτάς: Η Αθήνα ως σημαντικός ευρωπαϊκός πολιτιστικός κόμβος

Στη νέα διαδρομή του πολιτιστικού γίγνεσθαι της Αθήνας αναφέρθηκε ο υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, ...

Έργο από τη Λεμεσό, στη Στοκχόλμη

H Lo and Behold θα συμμετέχει στο Supermarket Art Fair στη Στοκχόλμη που ξεκινά ...

Ένας Κύπριος στα βραβεία Emmy της Νέας Υόρκης

Ο Μίνως Παπάς, σκηνοθέτης και παραγωγός, βρέθηκε ανάμεσα στους νικητές των βραβείων New York ...

Αντίο Barry Feinstein

Διάσημοι ροκ σταρ και ηθοποιοί της δεκαετίας του ’60 πόζαραν στο φακό του. Ο ...

“Μέλος Οικογένειας” στον Καναδά

Η ταινία του Μαρίνου Καρτίκκη με τίτλο “Μέλος Οικογένειας” θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο ...

Τα βραβεία UNESCO στους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ

Το Βραβείο Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO απονεμήθηκε στην Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας #2 του Πανεπιστημίου Κύπρου ...

X