Νομάδες στην Πάφο: εντατικό εργαστήρι αρχιτεκτονικής

Ένα εργαστήρι για «Αστικές κινητές μονάδες πολιτισμού» θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο από τις 8 μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, το οποίο εστιάζει στις δυνατότητες της εφήμερης αρχιτεκτονικής.

Ξεμουδιάζει σιγά-σιγά η Πάφος και με την αυτοπεποίθηση που της παρέχει ο τίτλος της «Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» αρχίζει να δημιουργεί.
Έτσι, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα δούμε να πραγματοποιείται στην πόλη το πρώτο εργαστήρι κινητής αρχιτεκτονικής, πρωτοβουλία των αρχιτεκτόνων Χρύσως Ονησιφόρου και Χάρη Πέτρου, με κύριο χορηγό τις Πολιτιστικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.

 

Εφήμερες κατασκευές

«Θέλουμε να θίξουμε την ιδέα της κινητής και εφήμερης αρχιτεκτονικής», αναφέρει στον «Π» η Χρύσω Ονησιφόρου, εκ των διοργανωτών του εργαστηρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο από τις 8 μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου.

«Το ενδιαφέρον μας είναι τα μοναδικά χαρακτηριστικά που έχει η φορητή και εφήμερη αρχιτεκτονική, όπως η ευελιξία και η πρακτικότητα. Ουσιαστικά, μέσα από το εργαστήριο θέλουμε να κατασκευάσουμε τουλάχιστον μια κινητή μονάδα η οποία να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εκδηλώσεις στην πόλη, καταδεικνύοντας πώς μπορεί αυτού του είδους η αρχιτεκτονική να ενεργοποιεί σημεία μέσα στην πόλη αλλά και να συμβιώνει με τον υφιστάμενο δημόσιο χώρο».

Μονιμότητα ή ευελιξία

Η αρχιτεκτονική συνδέεται συχνά -και όχι άδικα- με τη μονιμότητα, τη σταθερότητα και δημιουργεί την εντύπωση μιας μακροχρόνιας κατάστασης.
Ωστόσο στις «χωρίς αύριο» μέρες μας, η κινητικότητα είναι κύριο χαρακτηριστικό της κοινωνίας και δη της αρχιτεκτονικής, που αντικατοπτρίζει τις ανάγκες του εκάστοτε πληθυσμού. Ελαφριές κατασκευές, σπίτια που στήνονται σε μερικές μέρες, κινητές βιβλιοθήκες, ακόμη και κινητές κουζίνες μέσα στην πόλη είναι στοιχεία συνηθισμένα σε πόλεις έξω από τα κυπριακά όρια.
Μια ή περισσότερες κινητές μονάδες θα προκύψουν από το εργαστήρι και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες δραστηριότητες πολιτιστικού χαρακτήρα στην Πάφο και αλλού.

Οι συμμετέχοντες

Το εργαστήρι είναι ανοιχτό σε νέους κάτω των 35 ετών, έτσι ώστε να ενθαρρυνθούν οι νέοι αρχιτέκτονες και φοιτητές αρχιτεκτονικής να συμμετέχουν σε αυτή τη -δημόσια- ουσιαστικά διαδικασία.
Η πρόσκληση είναι ανοιχτή και σε άλλες ειδικότητες που μπορεί να σχετίζονται με τα θέματα αστικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής, όπως καλλιτέχνες, σχεδιαστές αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο για τον αστικό σχεδιασμό, που έχει να επιδείξει προηγούμενη δουλειά σ΄ αυτόν τον τομέα.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να πειραματιστούν και να διερευνούν τις δυνατότητες της εφήμερης, φορητής και κινητής αρχιτεκτονικής σε σχέση με το αστικό τοπίο.

Και διαλέξεις

Μια σειρά από διαλέξεις και συζητήσεις ανοιχτές στο ευρύ κοινό θα ενισχύσουν το πρόγραμμα του εργαστηρίου. Εκλεκτοί προσκεκλημένοι από την Κύπρο και το εξωτερικό θα δώσουν το παρών τους σ΄ αυτές τις «Αστικές Κινητές Μονάδες Πολιτισμού», ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στην πόλη και αυθόρμητες εκδηλώσεις.

Διαλέξεις θα δώσουν οι αρχιτέκτονες δρ Μπάρμπαρα Ίμχοφ, δρ Σωκράτης Στρατής, Χάρης Χριστοδούλου, Αντρέας Βάρδας και Δημήτρης Αντωνίου, η καλλιτέχνις Μαριάννα Κωνσταντή και ο πολιτικός μηχανικός Γεώργιος Γιαννίκος.

+ Προθεσμία για υποβολή αιτήσεων μέχρι τις 6 Αυγούστου 2014. Για λεπτομέρειες σχετικά με τη συμμετοχή και το πρόγραμμα του εντατικού εργαστηρίου, www.nomaworkshop.net.
Το εργαστήρι πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία και υποστήριξη του Δήμου Πάφου και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου (ΣΑΚ).

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Βραβευμένη κινητή κουζίνα σχεδιασμένη από τους Πολωνούς Anna Rosinke και Maciej Chmara: εφήμερη αρχιτεκτονική και άμεση ενεργοποίηση του δημόσιου χώρου. Κάτι τέτοιο ίσως δούμε σύντομα και στη χώρα μας.

You May Also Like

Fête de la Musique σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο

Στην Αγλαντζιά στις 21 Ιουνίου, στη Λεμεσό στις 20 και 21 Ιουνίου και στην ...

Ταινίες με περγαμηνές στο Αρχοντικό Ιεροδιακόνου

Τη στοχαστική φράση του Μαγκρίτ «Ceci n’est pas une pipe» θυμίζει η θεματική που ...

Σάκης Ρουβάς ως Διόνυσος στις «Βάκχες» του Λιγνάδη

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης ήταν σαφής σχετικά με το γιατί επέλεξε τον ...

5ο Κυπρο-Ρωσικό Gala

Γιορτάζοντας την 5η επέτειο του, το Κυπρο-Ρωσικό φιλανθρωπικό Gala φέρνει σε επαφή πολιτιστικά, πολιτικά ...

Έπεσαν υπογραφές για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάφου

Υπογράφηκε σήμερα στη Λευκωσία το συμβόλαιο για την ανακαίνιση και επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου ...

Βραβείο Κοινού για τη Χάρις Επαμεινώνδα

Με το Βραβείο Κοινού για νέο καλλιτέχνη της Εθνικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης στο Βερολίνο, ...

X