Στο «μάτι» της Τρόικας η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Η αναδιάρθρωση της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου (ΣΟΚ) είναι στα άμεσα σχέδια του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς η ορχήστρα προκάλεσε ουκ ολίγες φορές πονοκέφαλο με τα εσωτερικά της ζητήματα.

Παρά το ότι διέπεται από το ιδιωτικό δίκαιο, η ορχήστρα λειτουργεί με κρατικά κονδύλια και διοικείται από συμβούλιο με ex officio πρόεδρο τον/τη γενικό/ή διευθυντή/ντρια του ΥΠΠΟ.

Κληθείς να σχολιάσει τα θέματα της Συμφωνικής Ορχήστρας, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής ανέφερε ότι στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης Διεύθυνσης Πολιτισμού, η ΣΟΚ θα εποπτεύεται από αυτήν.

Ανέφερε, δε, πως έχει ζητηθεί από τη Συμφωνική η δημιουργία ενός πλάνου δράσης της επόμενης πενταετίας για την ορθή διαχείριση των θεμάτων της.

Επιβεβαιώνονται, έτσι, πληροφορίες του «Π» που αναφέρουν ότι η τρόικα έχει βάλει «στο μάτι» τη ΣΟΚ, αλλά και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

Εξάλλου, οι δύο αυτοί οργανισμοί ήταν το κύριο θέμα συζήτησης, μαζί με την αναβαθμισμένη Διεύθυνση Πολιτισμού, του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ στις 23 Ιουλίου 2014.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τους φορείς οι οποίοι συνδέονται με τα πολιτιστικά δρώμενα και βρίσκονται κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, κυρίως για την Κρατική Ορχήστρα και το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και συζητήσαμε επίσης το πώς βλέπει το ΑΚΕΛ να εξελίσσονται αυτοί οι δύο οργανισμοί», είπε ο υπουργός μετά τη συνάντηση.

Απάντηση στο Προεδρικό

Στο μεταξύ, η υπόθεση του διορισμού δύο μελών του δ.σ. του ΙΣΟΚ, η οποία γράφαμε στις 24/04/2014 ότι διερευνάται από την πρόεδρο του δ.σ. Αίγλη Παντελάκη, φαίνεται πως απασχολεί εκ νέου το Προεδρικό, το οποίο γνωρίζει την υπόθεση και είναι αυτό που ζήτησε την διερεύνησή της.

Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι η έρευνα έληξε με μια επιστολή προς το Προεδρικό, στην οποία αναφέρεται επιγραμματικά πως ουδέν μεμπτό προέκυψε.

Το θέμα αφορά τον διορισμό -από την προηγούμενη κυβέρνηση- δύο μελών τα οποία έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού που διεκδικούν πρόσληψη ως μουσικοί στην ορχήστρα. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, το Προεδρικό ενοχλήθηκε με τη λιτή απάντηση και αναμένονται εξελίξεις στο θέμα.

Τέλος, άλλο ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολεί το ΙΣΟΚ είναι το πάγωμα του κλιμακίου της ορχήστρας, το οποίο είχε δημιουργήσει ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Άλκης Μπαλτάς, με στόχο την απασχόληση μουσικών οι οποίοι δεν είναι διορισμένοι: η Βουλή «πάγωσε» τη λειτουργία του κλιμακίου, αφήνοντας άνεργους και ανενεργούς καλούς μουσικούς.

Την περασμένη βδομάδα, πάντως, έγινε το εξής τραγελαφικό στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών: ζητήθηκε η αποδέσμευση κονδυλίου ύψους 1,1 εκατ. ευρώ για τους μισθούς των μουσικών οι οποίοι θα έμεναν απλήρωτοι για ολόκληρο το καλοκαίρι, μέχρι να ανοίξει η Βουλή τον Σεπτέμβρη…

ΜΕΡΟΠΗ ΜΩΥΣΕΩΣ | ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

«Τα Παράσιτα» θα γίνουν τηλεοπτική μίνι σειρά;

Η HBO διαπραγματεύεται την απόκτηση των δικαιωμάτων για την μεταφορά σε μίνι τηλεοπτική σειρά ...

Από στραγγαλισμό ο θάνατος του Μένη Κουμανταρέα

Στραγγαλισμό δείχνει ως αιτία θανάτου του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα το πόρισμα των ιατροδικαστών Ν. ...

Κυριάκος Χαραλαμπίδης: «Μια λεύκα στην Κακοπετριά»

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΝΤΗΣ: 90 χρόνια σε 12 μέρες» με αφορμή την ...

Αναδρομική έκθεση του φωτογράφου Don McCullin στην Tate Britain

Το Ηνωμένο Βασίλειο γιορτάζει έναν από τους πιο σπουδαίους φωτορεπόρτερ του, τον Ντον Μακάλιν ...

«Έφυγε ακόμα ένας μεγάλος του θεάτρου»

Το Σατιρικό Θέατρο και ο Κώστας Καυκαρίδης, διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, αποχαιρετούν ...

Ο Έντι Βέντερ ετοιμάζει κομμάτι για τη νέα ταινία του Κρίστιαν Μπέιλ

Τραγούδι για το soundtrack της ταινίας «Out of the Furnace», στην οποία θα πρωταγωνιστεί ...

X