Φεστιβάλ Κύπρια από τις 3 Σεπτεμβρίου

Πέντε θεατρικές, τρεις χορευτικές και τρεις μουσικές παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ Κύπρια, το οποίο ξεκινά στις 3 Σεπτεμβρίου με την παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου «Αστερισμοί».

Η απουσία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου, η οποία καθεχρονικά σήκωνε την αυλαία του φεστιβάλ, ο προϋπολογισμός και η επιλογή των παραγωγών ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου.

Κόστος και ποιότητα

Έντεκα από τις 74 υποβληθείσες προτάσεις κατάφεραν να περάσουν από το κριτικό μάτι του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ, Άντη Παρτζίλη, ο οποίος ανέλαβε τον ’ρόλο’ για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Το κόστος αλλά και η θεματική ήταν τα κύρια κριτήρια για την επιλογή των προτάσεων που ο ίδιος είχε ενώπιόν του και που στο σύνολό τους ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής χαρακτήρισε ως «υψηλής ποιότητας και αισθητικής» παραγωγές.
Τονίζοντας τα θετικά, ο υπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο θεσμός διατηρείται και μάλιστα «έγινε προσπάθεια για ουσιαστική αναβάθμιση», με ιδιαίτερη έμφαση στις κυπριακές παραγωγές «χωρίς να απολέσει το φεστιβάλ τον διεθνή του χαρακτήρα». Από τις 11 παραγωγές του φεστιβάλ, οι τέσσερις έχουν αμιγώς ξένους συντελεστές.

Οι αριθμοί

Με μειωμένο κονδύλι κατά 7% («κουρέας» εν προκειμένω η Βουλή), οι Πολιτιστικές υπηρεσίες είχαν φέτος στη διάθεσή τους περί τις 460 χιλιάδες ευρώ για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ Κύπρια.

Τα εισιτήρια, πάντως, παραμένουν στις χαμηλές τιμές των 10 και 5 ευρώ, όπως και πέρυσι.

Το φεστιβάλ θα έχει διάρκεια ενός μήνα και πέντε ημερών, ξεκινώντας στις 3 Σεπτεμβρίου και κλείνοντας στις 8 Οκτωβρίου με τη χορογραφική δουλειά του Φώτη Νικολάου «Unravelling: I am and I am not».

Θα δοθούν συνολικά 27 παραστάσεις σε τέσσερις πόλεις -Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και ελεύθερη Αμμόχωστο- πλην της Πάφου η οποία δέχεται σημαντικό πλήγμα ως η μελλοντική Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

Με 50 λέξεις

Οι παρασκηνιακές λεπτομέρειες, πάντως, δεν έχουν και τόση σημασία για το ευρύ κοινό, το οποίο οφείλουμε να σημειώσουμε πως αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον κάθε χρόνο το εν λόγω φεστιβάλ. Ιδού, λοιπόν, το πρόγραμμα των παραστάσεων επιγραμματικά:

ΘΕΑΤΡΟ

asterismoi

 • Αστερισμοί, από τον ΘΟΚ: Μια ιστορία αγάπης που εξελίσσεται με ποικίλες εκδοχές σε παράλληλα σύμπαντα, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Παραστάσεις: 3-4 Σεπτεμβρίου στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ, 5-6/9 στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ στη Λεμεσό, 13/9 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Σωτήρας.

iliada

 • Ιλιάδα, από τον Στάθη Λιβαθινό: Μια παράσταση που χαρακτηρίστηκε «μνημειώδης και επική» μεταφέρει το έργο του Ομήρου επί σκηνής.

13-14 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 17-18/9 στο Θέατρο Ριάλτο.

fonisses

 • Οι Φόνισσες Της Παπαδιαμάντη, των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου: Μια σπαρταριστή κωμωδία με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων κωμικών.

15 Σεπτεμβρίου στο Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας, 16-17/9 στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ Λευκωσία.

promitheas

 • Προμηθέας Δεσμώτης, από τον Ανδρέα Πάντζη: Ο μύθος του Προμηθέα σε μια σύγχρονη προσέγγιση από τον Α. Πάντζη. Στον ομότιτλο ρόλο, ο Φίλιππος Σοφιανός.

23 Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, 26-27/9 στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ Λευκωσία.

vasilopoula

 • Η Βασιλοπούλλα τζ’ οι μάισσες: Ένα λαϊκό κυπριακό παραμύθι σε μια χορο-θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Γιολάντας Χριστοδούλου [φωτο] και χορογραφία Χλόης Μελίδου.

28 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ, 29/9 στο Θέατρο Ριάλτο, 30/9 στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας.

ΜΟΥΣΙΚΗ

 

 

 

rosamunde_trio5

 • Rosamunde Trio: Τρεις κορυφαίοι μουσικοί μεταξύ των οποίων o Κύπριος πιανίστας Μαρτίνος Τιρίμος, σε μια μουσική διαδρομή με έργα των Σοστακόβιτς, Φρίμπινς και Ντβόρζακ.

9 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 10/9 στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου

Giorgos Christianakis 4

 • Μια εποχή στην κόλαση: Ο σπουδαίος Έλληνας μουσικός Γιώργος Χριστιανάκης αναμετράται με την ποίηση του Ρεμπώ σε μια ενδιαφέρουσα και προκλητική παράσταση ζωντανής μουσικής, λόγου και προβολών.

21 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ, 22/9 στο Θέατρο Ριάλτο.

tat-tnabar

 • Tradition Re-Loaded: Οι Τατ-Τναμπάρ περπατούν στα μονοπάτια της κυπριακής μουσικής παράδοσης με επιλεγμένα ποιήματα του Κώστα Μόντη, σε σκηνοθεσία Απόστολου Αποστολίδη.

17 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας, 22/9 στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’, 23/9 στο Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας, 24/9 στο Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού.

ΧΟΡΟΣ

GISELLE1

 • Giselle: Για τους λάτρεις του κλασικού μπαλέτου η γεμάτη φαντασία ιστορία της Giselle από το Ρωσικό Μπαλέτο St. Petersburg Theatre.

19 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’, 20/9 στο Παττίχειο Αμφιθέατρο Λάρνακας, 21/9 στο Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού.

kypros_diamanti

 • Ο κόσμος του Διαμαντή: Σύγχρονη παράσταση μπαλέτου, βασισμένη στο μνημειακό έργο του Αδαμάντιου Διαμαντή «Ο Κόσμος της Κύπρου», από το Dancecyprus σε χορογραφία της Μαργαρίτας Μαρκίδου και τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

2 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 3-4/9 στο Θέατρο Ριάλτο.

Fotis Platforma Xorou

 • Unravelling – I am and I am not: Παράσταση σύγχρονου χορού με την υπογραφή του διακεκριμένου χορευτή και χορογράφου Φώτη Νικολάου και τη συμμετοχή Κυπρίων και ξένων χορευτών.

7 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριάλτο, 8/9 στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.

+ Αναλυτικό πρόγραμμα στο www.kypria.org.cy, εισιτήρια στην soldouttickets.com.cy και πληροφορίες στο τηλ. 70002212.

You May Also Like

ΑΚΕΛ: Στήριξη των εργαζομένων στον πολιτιστικό τομέα

Μια σειρά από μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού προτείνει το ΑΚΕΛ ...

Απεβίωσε ο «θρύλος» της φωτογραφίας, Ρόμπερτ Φρανκ

Ο Robert Frank, ο Αμερικανός καλλιτέχνης του οποίου οι φωτογραφίες αποτύπωσαν τη ζωή των ...

Πρωταγωνίστρια Ιρανικής ταινίας μποϊκοτάρει τα Όσκαρ λόγω Τράμπ

Η ιρανή ηθοποιός Ταρανέ Αλιντουστί, συμπρωταγωνίστρια στην ταινία “Ο Πωλητής(The Salesman)”, υποψήφια για Όσκαρ ...

Πέθανε ο διάσημος φωτογράφος Πίτερ Λίντμπεργκ

Ο γερμανός φωτογράφος Πέτερ Λίντμπεργκ, τον οποίο τα διάσημα μοντέλα του φώναζαν Πίτερ, πέθανε ...

Αμμόχωστος: Η ατέλειωτη Ιστορία / Γιάγκος Π. Κλεόπας

Μετά την επιτυχία της παρουσίασης του βιβλίου “Αμμόχωστος: Η Ατέλειωτη Ιστορία” στη Λευκωσία, ο ...

Ελληνικές διακρίσεις στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών

Ευχάριστα για τον ελληνικό κινηματογράφο και τους δημιουργούς του είναι τα τελευταία νέα που ...

X