Όσα μας είπε ο υπουργός Π & Π

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Υμνούμεν σε, ευλογούμεν σε, προσκυνούμεν σε, δοξολογούμεν σε, ευχαριστούμεν σοι, ω! διυπουργική επιτροπή για τον πολιτισμό.

* Η διυπουργική συστάθηκε προσφάτως από την κυβέρνηση Αναστασιάδη διά των δούλων της τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή και τον υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Μάριο Δημητριάδη. Θα διερωτηθείτε: Συγκοινωνιών και Έργων; Ναι, αμέ. Εκεί υπάγεται το τμήμα Αρχαιοτήτων, το οποίο είναι υπεύθυνο για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία κ.λπ., οπότε έχει σημαντική βαρύτητα το εν λόγω υπουργείο σε θέματα πολιτισμού.

* Εντάξει, δεν χρειάζεται να νιώθετε βλάκες που δεν το ξέρατε. Νά, κι ο ίδιος ο υπουργός ο νεότερος, όταν του παραδόθηκε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου του, εξέφρασε άγνοια. Oh well.

* Οι κύριοι Δημητριάδης και Καδής θα χαράξουν, λοιπόν, τη νέα πολιτική για τον πολιτισμό, ο οποίος στόχος είναι να γίνει ανεξάρτητος, αδέσμευτος και αποστρατικοποιημένος.

* Ωστόσο το χρήμα θα ρέει από το ταμείο του κράτους, οπότε η εξάρτηση θα είναι δεδομένη και πάλι. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

* Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί παρά να είναι θετική η έναρξη της προσπάθειας αναδιάρθρωσης του πολιτιστικού πεδίου, που συζητείται εδώ και πολλάαα χρόνια και τίποτα δεν γινόταν. Περάσαμε από ενιαία αρχή πολιτισμού σε φορέα πολιτισμού, ακόμη και σε υφυπουργείο Πολιτισμού.

* Ο κ. Καδής το ονόμασε με δηλώσεις του στο Π “Αναβαθμισμένη Διεύθυνση Πολιτισμού”.

* Η ολοκλήρωσή της, σύμφωνα με τον ίδιο, υπολογίζεται σε δύο χρόνια.

* Θα γίνεται, δε, σταδιακά η αναδιάρθρωση μέχρι να έρθουν κάτω από την ίδια “ομπρέλα” όλες οι υπηρεσίες που αφορούν τον πολιτισμό για τη σωστή, ορθολογιστική τους διαχείριση. Εντός των ημερών θα συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας για την αναδιάρθρωση που αφορά κυρίως θέματα στελέχωσης.

* Όσο για το ξαφνικό “και εγένετο Μέγαρο” στο πάλαι ποτέ Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, θα γίνει μελέτη για το τι απαιτείται, διότι το ποσό των 7,6 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε ήταν αποτέλεσμα “αδρομερούς εκτίμησης”, όπως μας ελέχθη.

* Ο υπουργός είναι πεπεισμένος πως το ποσό που θα προκύψει από τη μελέτη θα είναι, πάνω-κάτω, αυτό και σίγουρα όχι υψηλότερο, κατ’ ακρίβειαν ίσως και χαμηλότερο. * Ευρωπαϊκά κονδύλια, πάντως, δεν θα επιδιωχθούν για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο θα αναλάβουν με 5 εκατ. ευρώ οι Πολιτιστικές υπηρεσίες και θα συμπληρώσει το υπόλοιπο ο Δήμος Λευκωσίας.

* Because we can.

You May Also Like

WTF Θυμέλη;

Δεκαοκτώ θεατρικά σχήματα μοιράζονται το ποσό του ενός εκατομμυρίου και 190 χιλιάδων ευρώ στο ...

Ένα ποτ πουρί

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Είναι στιγμές στη ζωή του ανθρώπου που πρέπει να ...

Με τη βούλα του LV

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Άλλο σκοπό είχε η ερώτηση του Γιώργου Περδίκη στη ...

Πολιτιστικό… αποχετευτικό;

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Ήδη από την πρώτη μέρα ανακοίνωσης του ονόματος του ...

“Το αισθητικό μέλλον της πόλης” – Η θέα το 1985

Γράφει η Χριστίνα Λάμπρου + “Είναι νομίζω κατάλληλη η στιγμή να σταθούμε για λίγο ...

Κάποιες -pop up- σκέψεις

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Θα συνεχιστεί το Pop Up Festival στη λεωφ. Μακαρίου, ...

X