Αρχή με… σινεμά για το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής

Με μια συναυλία στη διάρκεια της οποίας θα επενδυθεί μουσική σε ταινίες του βωβού κινηματογράφου σηκώνει αυλαία στις 4 Οκτωβρίου το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής του Ιδρύματος Φάρος.

Το φεστιβάλ έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο πρωτοποριακούς και δημιουργικούς θεσμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, στόχος του οποίου είναι η προώθηση της νέας μουσικής, των ήδη αναγνωρισμένων αριστουργημάτων του σύγχρονου ρεπερτορίου του 20ού αιώνα και έργων της νέας γενιάς συνθετών.

Το φετινό φεστιβάλ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διακεκριμένου Κύπριου συνθέτη Εύη Σαμμούτη, έχει διάρκεια πέντε ημερών και θα πραγματοποιηθεί στο υπέροχο The Shoe Factory, στην παλιά Λευκωσία.

Σε πολλαπλά πεδία

Κατά τη φετινή έκτη διοργάνωσή του, το φεστιβάλ επικεντρώνεται στη σχέση της σύγχρονης μουσικής με άλλες μορφές τέχνης, καθώς και σε εναλλακτικά είδη σύγχρονης μουσικής, όπως ηλεκτρονική μουσική και «ελεύθερη τζαζ».

Την αυλαία του φεστιβάλ θα σηκώσει στις 4 Οκτωβρίου το Ergon Ensemble με μια πρωτότυπη συναυλία, στη διάρκεια της οποίας ταινίες του «βωβού κινηματογράφου», μεταξύ των οποίων ο Ανδαλουσιανός Σκύλος και το Anemic Cinema, θα προβληθούν ταυτόχρονα με τη ζωντανή εκτέλεση νέων έργων, αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο μια νέα διάσταση, υπόσταση και σημασία.

Την επόμενη μέρα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ergon Ensemble, Αλέξανδρος Μούζας, θα δώσει μια διάλεξη με θέμα την κινηματογραφική μουσική από το ξεκίνημά της μέχρι τις μέρες μας, τις μεθόδους και πρακτικές της παραγωγής της, αλλά και τα μυστικά στη διαμόρφωση της γλώσσας με την οποία επικοινωνεί με τον θεατή.

Για το ίδιο θέμα θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ με τίτλο Ost-Original Soundtrack του Φάνη Λογοθέτη.

Μια σειρά από άλλες διαλέξεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και, φυσικά, συναυλίες, συμπληρώνουν το φετινό πρόγραμμα.

Συναυλία στην ταράτσα

Ο Hayk Melikyan επιστρέφει στη χώρα μας για να δώσει ένα ρεσιτάλ με τον εντυπωσιακό βιολονίστα Hugo Ticciati στις 6 Οκτωβρίου.

Το φεστιβάλ, όμως, θα κλείσει με μια καινοτομία: το The Shoe Factory θα υποδεχθεί για πρώτη φορά το κοινό στην ταράτσα του, ένα roof garden στο κέντρο της παλιάς πόλης που θα μεταμορφωθεί σε μια υπαίθρια συναυλιακή πλατφόρμα γα να φιλοξενήσει μια συναυλία ζωντανής ηλεκτρονικής μουσικής με αυτοσχεδιασμό και ελεύθερη τζαζ. Τη συναυλία θα παρουσιάσει το τρίο Soundscapes, το οποίο αποτελούν οι Johannes Schwarz (φαγκότο), Sascha Armbruster (σαξόφωνο) και Sebastian Schottke (ηχολήπτης).
Με αυτή τη συναυλία θα ολοκληρωθεί το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής, το οποίο προσφέρει δωρεάν τις διαλέξεις και τις προβολές ντοκιμαντέρ. Οι συναυλίες έχουν αντίτιμο 10 ευρώ.

Το πρόγραμμα

  • Σάββατο 4 Οκτ

11.00 π.μ.: Εκπαιδευτικό Εργαστήρι για νεαρούς συνθέτες και φοιτητές των ΜΜΕ.

8:30 μ.μ.: Συναυλία «Βωβός Κινηματογράφος και Μουσική» με τους Ergon Ensemble και τον Αντρέα Τσελικά στη διεύθυνση.

  • Κυριακή 5 Οκτ

3:00 μ.μ.: Masterclass για νεαρούς πιανίστες και βιολονίστες από τους Hayk Melikiyan και Hugo Ticciati.

  • Κυριακή 5 Οκτ

7:30 μ.μ.: Διάλεξη με θέμα «Μουσική κινηματογράφου: Η Μουσική από τον Βωβό στον Ομιλούντα Κινηματογράφο και το σήμερα» από τον Αλέξανδρο Μούζα.

9:30 μ.μ.: Προβολή ντοκιμαντέρ «Ost-original Soundtrack» για τη μουσική και τον κινηματογράφο.

  • Δευτέρα 6 Οκτ

11:00 π.μ.: Εκπαιδευτική συναυλία για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
8:30 μ.μ.: Ρεσιτάλ για Βιολί και Πιάνο με έργα των Μεσιάν, Λουτοσλάφσκι, Περτ, Τακεμίτσου, Εύη Σαμμούτη, Vito Zuraj, Esaias Jernegard & Albert Schnelzer από τους Hayk Melikiyan και Hugo Ticciati.

  • Τρίτη 7 Οκτ

7:30 μ.μ.: Προβολή δύο ταινιών μικρού μήκους: Re-Veil-Le και War & Peace: The Film. Ακολουθεί διάλεξη με θέμα «Living One’s Practice: Performing One’s work» από την εικαστικό Joanna Jones.
9:30 μ.μ.: Προβολή «Στιβ Ράιχ: City Life, Το ντοκιμαντέρ».

  • Τετάρτη 8 Οκτ

8:30 μ.μ.: Υπαίθρια συναυλία με ζωντανή ηλεκτρονική μουσική, αυτοσχεδιασμό και ελεύθερη τζαζ με τους Soundscapes.

+ Πληροφορίες τηλ. 22663871 και www.pharosartsfoundation.org. Ελεύθερη είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις, εκτός για τις συναυλίες 4, 6 & 8 Οκτωβρίου προς 10 ευρώ. Box Office: www.pharosartsfoundation.org και τηλ. 96669003 (Δευτ. -Παρ. 10:00 π.μ.-3:00 μ.μ.).
Το The Shoe Factory βρίσκεται στην οδό Ερμού, στην εντός των τειχών Λευκωσία.

 

 

You May Also Like

Η ιδιωτική ζωή της Γκρέτα Γκάρμπο στο σφυρί

Φορέματα, παπούτσια, έπιπλα, τσάντες, ταξιδιωτικά έγγραφα, κάποια κοσμήματα, έως και σετ ραπτικής περιλαμβάνονται στην ...

«Ιππόλυτος» | η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ

Στις 8 Ιουλίου θα δοθεί η πρεμιέρα της φετινής καλοκαιρινής παραγωγής του ΘΟΚ, με ...

Συζήτηση | ο ρόλος του διανοούμενου στην Κύπρο και η οικουμενική κρίση

Τον ρόλο του διανοούμενου στην Κύπρο και την οικουμενική κρίση συζητούν την Παρασκευή 26 ...

Μικρή Ιστορία από Χαρτί: Οι ΧΑΡΤΟ-φύλακες από το Θέατρο Ειδεκανού

Θα ήταν μια συνηθισμένη μέρα για την ΧΑΡΤΟ-φύλακα, αν δεν έβρεχε… Και αν δεν ...

Συναυλία της Yasmin Levy για το Pafos 2017

Η κορυφαία ερμηνεύτρια πολυπολιτισμικών ήχων, που έχει αγαπηθεί σε όλο τον κόσμο, θα δώσει ...

«Διάλογος» ανάμεσα στις συλλογές Λεβέντη – Τέλλογλου

Με αφορμή την έκθεση «Αλίκη και Νέστωρ Τέλλογλου – Συλλέκτες και Συλλέγειν», η ομάδα της ...

X